billede af gardena robotplæneklipper taget af avXperten

7 Tips til at Vedligeholde din Robotplæneklipper

Hvis du har en robotplæneklipper, er du allerede på rette vej til en smuk og velplejet græsplæne med minimal indsats fra din side.

Men for at sikre, at din robotplæneklipper fortsætter med at fungere optimalt og holder din græsplæne sund og velplejet, er der nogle vigtige vedligeholdelses-tips, som du kan følge.

I dette indlæg gennemgår jeg nogle forskellige tiltag, som kan sikre en længere levetid til din robotplæneklipper, og sikrer at den er ren og velholdt.

Hvordan renser man en robotplæneklipper?

En robotplæneklipper er selvfølgelig i stor grad helt automatisk, men når det kommer til at vedligeholde den, kan den desværre ikke klare opgaven selv.

Det er nemlig nødvendigt at rengøre den engang imellem, og tjekke den jævnligt for græs og andre efterladenskaber, så den kan udføre arbejdet på bedste vis.

For at sikre, at din robotplæneklipper fungerer optimalt, er det vigtigt at rense den jævnligt. Her er nogle trin, du kan følge til dette:

 • Fjern robotplæneklipperens knive og børst dem med en stiv børste for at fjerne græs og snavs.
 • Rens robotplæneklipperens hjul og undervogn med en blød børste for at fjerne snavs og græsafklip.
 • Brug en blød klud til at tørre robotplæneklipperens krop og dæk af, og fjern eventuelle pletter eller snavs hvis du ønsker det.
 • Kontroller, om robotplæneklipperens sensorer er rene og fri for snavs eller græsafklip.
 • Rens robotplæneklipperens ladestation og tjek efter, om kontakterne er rene og frie for snavs.
 • Tjek robotplæneklipperens filtre og rens dem, hvis det er nødvendigt.

Disse meget basale trin går igen til de fleste modeller af robotplæneklippere.

Nogle mærker/modeller kan i stor grad holde robotplæneklipperen forholdsvis ren i lang tid selv, mens andre kræver lidt mere hyppig rengøring.

Hvordan installere eller skifter man kanttråd til robotplæneklipper?

De fleste robotplæneklippere bruger kanttråd som skal lægges langs kanterne på din græsplæne, for at afmærke det område den skal køre i.

Der findes nye modeller som ikke behøver dette, så husk altid at sikrer dig om din model har brug for kanttråd eller ej.

Her er nogle tips til at hjælpe dig med at installere eller skifte kanttråden:

 1. Find den rigtige kanttråd: Det er vigtigt at bruge den rigtige kanttråd til din robotplæneklipper. Der findes forskellige typer af kanttråd, og det er ikke altid en selvfølge at en bestemt type kanttråd virker til din model af robotplæneklipper.
 2. Forbered din plæne: Før du begynder at installere eller skifte kanttråden, skal du sørge for at fjerne eventuelle forhindringer fra din plæne, såsom sten eller grene. Dette vil gøre det lettere at installere eller skifte kanttråden.
 3. Følg producentens anvisninger: Hver enkelt robotplæneklipper er forskellig, så sørg for at følge producentens anvisninger til installation eller udskiftning af kanttråden. Dette vil sikre, at du gør det korrekt og undgår skader på din robotplæneklipper.
 4. Brug en kanttrådsvejleder: Nogle robotplæneklippere leveres med en kanttrådsvejleder, som kan hjælpe dig med at installere eller skifte kanttråden korrekt. Hvis din robotplæneklipper ikke har en vejleder, kan du købe en separat.
 5. Brug handsker: Når du arbejder med kanttråd, kan det være skarpt og forårsage skader på dine hænder. Sørg for at bruge handsker for at beskytte dine hænder mod skader.
 6. Test din kanttråd: Når du har installeret eller skiftet din kanttråd, skal du teste den for at sikre, at den fungerer korrekt. Start din robotplæneklipper og se, om den følger kanttråden korrekt.
 7. Vedligehold din kanttråd: For at sikre, at din robotplæneklipper fungerer optimalt, er det vigtigt at vedligeholde din kanttråd. Kontroller jævnligt, om der er knuder eller brud på tråden, og udskift den om nødvendigt.

Til montering af kanttråd kan du fx også købe små pløkker designet til at holde den på plads, hvilket i mange tilfælde kan være en god ide.

Hvor ofte skifter man knive på robotplæneklipper?

Knivene på din robotplæneklipper skal skiftes regelmæssigt for at sikre, at klipperen skærer græsset jævnt og rent.

Hvor ofte du skal skifte knivene på din robotplæneklipper, afhænger af, hvor meget du bruger den og størrelsen på din græsplæne.

Generelt anbefales det at skifte knivene hver 3-4 måned, men hvis du bruger klipperen meget, kan det være nødvendigt at skifte knivene hver måned.

Det er ikke alle modeller som har den helt samme tidsinterval inden knivene skal skiftes, det er blot vigtigt at du tjekker dine græsplæne, da et tegn på at de skal skiftes er hvis robotplæneklipperen har klippet den væsentlig ringere end normalt.

Det er også vigtigt at kontrollere knivene jævnligt for tegn på slitage eller skader.

Hvis knivene er sløve eller beskadigede, kan det påvirke klipperens ydeevne og resultere i en ujævn klipning af græsset. Hvis du opdager tegn på slitage eller skader på knivene, skal du skifte dem med det samme.

Husk også at følge producentens anvisninger til vedligeholdelse og udskiftning af knivene på din robotplæneklipper, da dette kan variere afhængigt af mærke og model.

Kan man slibe knive til Robotplæneklipper?

Efter et par måneders eller længere tids brug af din robotplæneklipper, kan knivene begynde at blive en smule sløve, eller endda ruste en smule.

Det er her muligt enten helt at skifte dem, eller at slibe dem selv hvis du har kendskab til det.

Det kræver en god slibesten, og som sagt ekspertise inden for slibning af knive for at det bliver gjort rigtigt.

For langt de fleste kan det bedre betale sig at købe nye knive, eller få dem slebet af en professionel, end at prøve kræfter med det selv.

Har du dog kendskab, og værktøjet til det, er det helt fint at slibe knivene selv, men husk altid at undersøge din manual eller producentens hjemmeside, så du sikrer dig at de bliver slebet helt rigtigt.

Hvordan opbevarer man en robotplæneklipper om vinteren?

Når vinteren nærmer sig, er det vigtigt at tænke på opbevaring af din robotplæneklipper, så den er klar til at bruge igen, når foråret kommer. Her er nogle tips til, hvordan du kan opbevare din robotplæneklipper om vinteren på sikker vis:

 • Fjern græsset og snavs fra klipperen og dens hjul, så den er ren og klar til opbevaring.
 • Tag batteriet ud af klipperen og opbevar det et tørt og køligt sted. Batterier kan tage skade af frost, så det er vigtigt at undgå at opbevare dem et sted, hvor temperaturen kan falde under frysepunktet.
 • Opbevar robotplæneklipperen et tørt og beskyttet sted, f.eks. en garage eller et skur. Hvis du ikke har et sådant sted, kan du dække klipperen til med en presenning eller lignende.
 • Sørg for, at klipperen er beskyttet mod fugt og frost.
 • Hvis du har en ladestation til din robotplæneklipper, kan du lade den stå ude om vinteren, men sørg for at beskytte den mod fugt og frost også.

Det klart bedste, er hvis du fx kan opbevare din robotplæneklipper inde i din garage, eller et meget tæt skur.

Frost kan især påvirke batteriet i din robotplæneklipper, og i værste fald ødelægge det, så sørg så vidt muligt at få den gemt godt af vejen i de kolde måneder.

Hvem kan reparere robotplæneklippere?

Når din robotplæneklipper har brug for reparation, kan du kontakte en autoriseret forhandler eller en tekniker, der er specialiseret i robotplæneklippere. De fleste producenter har en liste over autoriserede forhandlere og teknikere på deres hjemmeside.

Hvis din robotplæneklipper stadig er under garanti, skal du kontakte producenten eller forhandleren, hvor du købte den. De vil kunne hjælpe dig med at få din robotplæneklipper repareret eller udskiftet.

Hvis din robotplæneklipper ikke længere er under garanti, kan du ofte stadigvæk kontakte producenten eller forhandleren for at få anbefalinger til en autoriseret tekniker.

Når du vælger en tekniker til at reparere din robotplæneklipper, er det vigtigt at vælge en, der har erfaring med robotplæneklippere og har adgang til reservedele og værktøjer, der er nødvendige for at udføre reparationen korrekt.

Det er også en god ide at vælge en tekniker, der tilbyder en garanti på deres arbejde, så du kan være sikker på, at reparationen er udført korrekt og vil vare i lang tid.

Hvor lang tid holder en robotplæneklipper hvis den vedligeholdes korrekt?

Hvor lang tid en robotplæneklipper holder, afhænger af flere faktorer såsom mærke, model, størrelse og vedligeholdelse.

Hvis du sørger for at vedligeholde din robotplæneklipper korrekt, kan du forlænge dens levetid betydeligt.

En robotplæneklipper kan holde i op til 10 år, eller mere, hvis den vedligeholdes korrekt. 

Det er vigtigt at sørge for, at knivene er skarpe, og at de bliver udskiftet, når de begynder at blive sløve. Det er også vigtigt at sørge for, at robotplæneklipperen er ren og tør, når den ikke er i brug.

Derudover er det vigtigt at sørge for, at batteriet er fuldt opladet, og at det bliver udskiftet, når det begynder at blive svagt. Hvis du sørger for at følge producentens anbefalinger til vedligeholdelse, kan du forlænge levetiden på din robotplæneklipper betydeligt.

Det er også vigtigt at sørge for, at robotplæneklipperen ikke bliver udsat for unødig belastning. Hvis du har en stor have, kan det være en god idé at investere i en større model, der kan klare belastningen bedre.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg