billede af twitch directory, via twitch.tv

Twitch vs. YouTube » Bedst for streamere! (Er Twitch dødt?)

I dette indlæg vil jeg gennemgå en masse omkring Twitch og YouTube, og fokusere på de store debatter der har været omkring de to platforme.

Twitch har især set en række kontroversielle situationer, som nogle mener har svækket platformen.

Alt dette vil jeg komme meget nærmere ind på i dette indlæg, hvor jeg også har 2 hurtige guides til at komme i gang med at streame på henholdsvis Twitch og YouTube.

Hvad er live streaming? Live streaming er et fænomen som er enormt populært indenfor gaming og underholdning, Platforme som Twitch, YouTube og Facebook gør alle brug af live streaming, og dette har skabt jobs hvor man som “streamer” kan underholde mennesker og tjene penge.

Hvis du vil vide meget mere om Twitch, YouTube og streaming generelt, så læs med herunder hvor jeg gennemgår alt du bør vide om de to platforme.

Hvorfor forlader streamere Twitch og skifter til YouTube?

I nyere tid har mange af selv de helt store Twitch streamere valgt at flytte platform, og i stedet bruge YouTube gaming.

Det er der mange årsager til, men nogle af de helt store kommer jeg nærmere ind på herunder.

Utilfredse med kommunikationen fra Twitch/Amazon

Dette er en af de absolut største grunde til at mange store streamere forlader Twitch og vælger en anden platform.

Twitch er desværre kendt for at have mangel på kommunikation til deres streamere.

Dette gælder både de helt store og de helt små streamere.

Eksempelvis har der været situationer hvor store streamers pludselig blev bannet fra platformen, uden at have modtaget nogen information om hvorfor indtil flere dage efter.

Hele deres proces med at banne personer har skabt stor forvirring, da der ikke virker til at være et konsekvent og “fair” system, men mere virker som om det er overladt til menneskelige moderatorer og deres egne meninger.

YouTube tilbyder mere frihed

YouTube gaming, som deres streaming platform hedder, er en stor konkurrent til Twitch, og er YouTubes måde at lokke streamere til deres platform.

Måden YouTube giver mere frihed på, er faktisk helt simpel.

Modsat Twitch, er streaming langt fra det største medie på YouTube, og faktisk opfordrer YouTube nærmest deres streamere til at streame kun en lille smule, og fokusere på at lave andet content også.

Eksempelvis kan du på YouTube nøjes med at streame et par timer om dagen, lave videoer ud af det samme content fra din stream og uploade dem til din YouTube kanal.

Disse videoer vil blive ved med at tjene penge, ja nærmest for evigt, så længe folk aktivt besøger din kanal.

Dette er faktisk grunden til at mange vælger YouTube, da potentialet for at skabe en god indkomst er enormt, men svært i starten.

På twitch handler det udelukkende om streaming, og hvis du ikke streamer, ja så tjener du ingen penge.

Hele denne fundamentale forskel på at monetize sit content på er en enorm stor grund til at selv de helt store streamere på twitch enten har skiftet til YouTube, eller overvejer det kraftigt.

Du kan høre meget mere om dette i videon herunder fra kanalen Alpha Gaming som berører dette emne yderligere:

Mangel på respekt for streamere hos Twitch (Hurtig til at banne m.m.)

En ting som mange streamere på twitch har udtrykt helt klart, er at Twitch har utrolig stramme regler, og er hurtig til at banne selv deres helt store streamers for forholdsvis små ting.

Mange af de store streamere føler at Twitch mangler gensidig respekt, både for dem og især for de mindre streamere på platformen.

Der har været vist samtaler og hørt historier om ledelsen fra Twitch som både mangler kommunikation, men også i bund og grund er “ligeglade” med deres partnere.

Derudover har mange streamere oplevet at blive bannet, både for utrolig små ting, men nogle gange også for ingenting overhovedet.

Twitch har utrolig stramme regler i forhold til det indhold der bliver streamet, men er en smule dobbeltmoralske især i forhold til voksent indhold.

Eksempelvis er det selvfølgelig ikke tilladt at streame sig selv i sit undertøj, men det er dog tilladt at streame dig selv fx i et badebassin med badetøj på.

Mange seere kan ikke helt se den store forskel i forhold til mængden af tøj man har på i disse situationer, og er derfor lidt forvirrede over reglerne.

Dette er blot en af de mere ekstreme eksempler på twitch og det regelsæt der hører med til at streame på platformen, som ofte forivrre både de som streamer på platformen, samt de seere som kigger med.

YouTube tilbyder enorme aftaler til større streamere

Den sidste grund jeg vil fremhæve, er selve den pengemæssige årsag til at streamere forlader twitch.

De store streamere har nemlig ikke lagt skjul på, at YouTube tilbyder enormt lukrative kontrakter.

Eksempelvis har streameren ved navn “Valkyrae” udtalt at hun teknisk set kan “streame for kun 1 enkelt person og stadig tjene nok”.

Det skyldes med andre ord, at YouTube tilbyder et minimumsbeløb som de giver disse store streamere hver måned, så de faktisk er sikret en god indkomst lige meget hvad.

Derudover har YouTube ikke store krav til hvor mange timer man skal streame i gennemsnit, og har modsat nærmest opfordret deres streamere til at streame mindre og fokusere på at lave andet videocontent også.

Hvordan streamer man på Twitch?

At komme i gang med at streame er utrolig nemt, og kan gøres på utrolig få steps.

Du skal blot have normalt computer grej, som fx en god conputer, mikrofon, mus, tastatur, headset og skærm for at komme i gang.

Derudover skal ud også bruge noget software, som jeg kommer nærmere ind på herunder.

#1 - Lav en Twitch bruger

Det første du skal gøre, er at oprette en bruger på Twitch hvis du ikke allerede har gjort det.

Dette giver dig automatisk din egen kanal, som vil hedde det samme som det brugernavn du vælger.

Derudover vil du få en såkaldt “streamkey” som skal bruges til at streame fra diverse streaming software.

Det er derudover en god ide at oprette 2-faktor godkendelse så din bruger er mere sikker.

#2 - Vælg streaming software

For at streame skal du bruge en form for streaming software, hvor der efterhånden findes en række forskellige:

  • OBS Studio - Gratis program, utrolig nemt at bruge og en af de absolut mest populære til nye streamere
  • Streamlabs - Både gratis og betalt form, utrolig brugervenligt men kan kun bruges på Windows
  • Twitch Studio - Standard software udviklet af Twitch, integreret direkte på hjemmesiden. Er dog stadig i beta-mode og ikke helt færdigudviklet endnu.
  • XSplit - Bedst i betalt version, hvor den tilbyder gode features som gør det nemt at designe din stream.
  • vMix - Mere avanceret software til veteran-streamere, tilbyder 4K streaming, god kundeservice men er dog dyr.

#3 - Vælg den platform du vil streame på

Twitch tilbyder streaming på utallige platformer, heriblandt PC, Xbox, Playstationer, Smartphones, og diverse andre konsoller.

Det kan kræve et såkaldt “capture card” at streame indhold fra din spillekonsol til din PC, så du kan redigere det i dit streaming software.

Dog har nogle konsoller, og fx også smartphones, mulighed for at streame direkte på enheden, dog giver det ofte lidt mindre kreativ frihed.

#4 - Konfigurer din stream i streaming software

Afhængigt af hvilken software du har valgt at streame fra, skal du konfigurere en række indstillinger så de passer til din hardware.

Det første du skal gøre, er at finde din streamkey på din Twitch bruger, og indsætte den i programmet, da du ellers slet ikke kan starte din stream.

Dernæst bør du gennemgå en række indstillinger, og prøve dig frem i forhold til de rette lydniveauer og den rette opløsning osv.

Lad være med at vælge en for høj opløsning hvis din uploadhastighed er for lav, det kræver en god uploadhastighed for at streame på de højeste opløsninger.

#5 - Gå live!

Når du mener du er klar, er der simpelthen ikke andet for end blot at gå live for første gang.

Din første stream vil uden tvivl byde på et par problemer, men det er heldigvis helt normalt.

Din første stream bør du i stor grad bruge på at finjustere dine indstillinger, indtil du finder det sæt af indstillinger som passer til dit setup, samt din internethastighed.

At gå live er typisk så simpelt som at trykke på “Start Streaming” knappen, og når du vil stoppe trykker du blot på “Stop Streaming”.

Når du er live kan du med fordel åbne din egen stream, så du kan se de eventuelle personer som chatter i din livechat og interagere med dem.

Hvordan streamer man på YouTube?

Streaming på YouTube hører faktisk sammen med din normale kanal/google konto, og skal blot sluttes til for at komme i gang.

Dette gør du i dine brugerindstillinger, hvor du blot skal aktivere livestreaming på din YouTube kanal.

Derefter er det muligt at gå live på følgende måde:

  1. Log ind på YouTube og tryk på “Create a video or post” øverst i højre hjørne på siden.
  2. Vælg “Go live” på drop-down menuen.
  3. Vælg om du vil bruge webcam, hvilken mikrofon og lyd du vil vælge osv.
  4. Du kan nu redigere titel på din stream, beskrivelse, thumbnail, kategori, vælge at gå live senere eller ej.
  5. Når du mener du er klar trykker du blot på “Go Live” i bunden.

Dette er den helt simple måde at starte din YouTube stream på, og kan gøres både på computeren eller din smartphone/tablet.

Hvad er fordelene og ulemperne ved Twitch?

Twitch er stadig den største streamingplatform når det gælder livestreaming, og har en række store fordele, men også en række ulemper som jeg kommer nærmere ind på herunder.

3 Fordele ved Twitch

At streame på Twitch har stadig sine fordele, herunder har du 3 af de væsentligste

#1 - Stort community udelukkende til livestreaming

Twitch er designet og fokuseret kun til livestreaming, og dette er altså den eneste type indhold man kan finde på siden(udover gemte livestreams, også kaldet VODS).

Det betyder at hvis du elsker streaming, er det altså stedet for dig.

Twitch har enormt mange aktive brugere, og har dermed godt potentiale hvis du kan blive opdaget som ny streamer.

#2 - Nemt at blive monetized

At begynde at tjene penge på twitch streaming er faktisk utrolig nemt at låse op for.

Twitch kræver nemlig meget få ting, inden du kan begynde at bruge features til at modtage penge fra dine seere.

Du skal have streamet 500 minutter over 7 dage med minimum 3 seere i gennemsnit og have mindst 50 følgere.

Efter du har opnået dette, vil du modtage en e-mail og blive tilbudt at blive en del af deres affiliate program.

Her kan du sætte din bank/paypal eller andet til din Twitch kanal, og begynde at modtage penge fra dine seere når de abonnere, eller sender “Bits” som er en form for donationer på Twitch.

Du vil også tjene penge på de reklamer personer ser når de åbner din stream.

#3 - Gode features

Twitch har opbygget en helt fantastisk platform til livestreaming, som giver både streameren, men især også de af os som ser med, en masse smarte features.

Her er nogle eksempler:

  • Theater-mode. Nok den mest fantastiske feature, hvor du kan få streamen til at fylde hele skærmen, men beholde livechatten i højre side, utrolig behagelig måde at se en stream på.
  • Clips. Twitch har en indbygget “clip” feature, hvor du som seer kan trykke på en enkelt knap, og gemme et sjovt klip fra en livestream.
  • Bits. En form for måde at donere til en streamer på og tilknytte en sjov besked, utrolig nemt at bruge og giver god interaktion mellem seer og streamer.

3 Ulemper ved at streame på twitch

Selvom Twitch er den foretrukne streaming platform for utrolig mange, har den også sine ulemper.

#1 - Stramme regler for indhold (DMCA, Voksenindhold)

Gennem tiden virker det til at Twitch har fået strammere og strammere regler for indholdet på deres side.

Dette ses helt tydeligt i forhold til deres stramme regler om voksentindhold, men især deres kontroversielle regler omkring hele DMCA fænomenet.

DMCA gør at streamere på Twitch ikke kan lytte til musik som de normalt ville gøre når de ikke er live.

Man man nemlig blive udsat for et “copyright claim” hvis man lytter til musik som indgår i DMCA.

Dette kan have store konsekvenser for dig som streamer, og i værste fald betyde at Twitch lukker din kanal hvis du har flere tilfælde hvor DMCA musik er blevet afspillet på din kanal.

Man skal dermed vænne sig til reglerne på Twitch, og være forsigtig med ikke at bryde dem, da man i sidste kan ende kan blive permanent fjernet fra platformen hvis man har nok regelbrud.

#2 - Svært at blive fundet som ny streamer

Twitch har ikke nogen form for algoritme som er fordelagtig for nye streamere.

Derfor kan det være utrolig svært, og virke nærmest umuligt, at få seere som ny streamer.

Det kræver i stor grad at man selv er aktiv til at promovere sin stream, da Twitch ikke gør specielt meget for at hjælpe.

#3 - Kræver meget at blive partner

Selvom det er nemt at blive affiliate på Twitch, er steppet videre til at blive partner utrolig stort.

Det er en utrolig lille procentdel af de mange mennesker som streamer på Twitch, der får buddet om at blive partner.

At blive partner er anset som værende startskuddet på rent faktisk at kunne gøre livestreaming på Twitch til en karriere og et rigtigt job, og derfor er det noget mange sigter efter.

Som partner får man mange flere goder, og får flere penge fra reklamer, abonnenter osv.

Hvad er fordelene og ulemperne ved YouTube?

YouTube er stadig forholdsvis ung når det gælder streaming, og er først for nyligt begyndt at få stor omtale på området.

Herunder fremhæver jeg en række fordele og ulemper ved YouTube som streamingplatform.

3 Fordele ved at streame på YouTube

YouTube har nogle helt klare fordele, som især er relevante for dig som ny streamer, læs med herunder.

Youtube algoritmen

#1 - Nemmere at blive fundet som ny streamer

YouTube har en algoritme som er utrolig fordelagtig for dig som ny streamer.

Du kan nemlig give din stream en titel og endda thumbnail og beskrivelse, som vil gøre at den bliver en del af den normale YouTube algoritme.

Dette betyder at personer vil få foreslået din stream ude i højre side, selvom de bare ser en normale video.

Det kræver blot at din stream passer til en bestemt kategori, og derefter vil algoritmen gå i gang med at teste din stream og se om personer finder den interessant.

#2 - Enormt potentiale

YouTube har ikke så mange seere på selve live streaming delen som twitch, men når det gælder publikum generelt er det en helt anden sag.

YouTube har nemlig ufattelig mange seere på tværs af hele platformen, og er verdens absolut største videoplatform med milliarder af visninger hvert år.

Dette betyder kort fortalt, at du som streamer på YouTube har mulighed for at lave content til et enormt publikum, mange gange større end det vi ser hos Twitch.

#3 - Mindre grad af censur og stramme regler

I forhold til Twitch, har YouTube nogle lidt mere lemplige regler når det gælder tilladt indhold på din kanal.

Derudover har YouTube også et system som sikrer at du som streamer rent faktisk er klar over om du har brudt reglerne eller ej.

De bruger et system hvor du har 3 “strikes” inden du bliver bannet, og du vil få info om præcis hvorfor du har modtaget hver enkelt strike.

Alt dette er med til at gøre det mere transparent hvordan du har brudt reglerne, så du kan undgå det i fremtiden.

3 Ulemper ved at streame på YouTube

YouTube er stadig en meget ung platform når det gælder streaming, og har derfor nogle klare ulemper i forhold til Twitch.

#1 - Svært at blive monetized

Modsat twitch, er det en del sværere at blive monetized på YouTube og begynde at tjene penge på dit indhold.

Din YouTube kanal vil nemlig ikke tjene penge inden du opnår minimum 4000 “watch time” samt minimum 1000 abonnenter på kanalen.

Du har dog den fordel, at hvis du både streamer og laver video, kan folk finde dit indhold 24/7, og ikke kun når du er live.

#2 - Mangel på gode features og extensions

YouTube halter stadig en del bagefter Twitch når det gælder skarpe features og gode 3. Parts extensions.

YouTube arbejder dog på sagen, og vil fx lave et mode der minder om theater-mode som vi kender fra Twitch.

Derudover har Twitch nogle utrolig gode extensions til browsere, som optimere chat-oplevelsen for seerne, og disse extensions har YouTube heller ikke helt endnu på samme niveau.

#3 - System til at gemme VODS er ikke helt skarp

Twitch har et godt system til at gemme VODS, som er en optagelse af hele den livestream du har udført.

YouTube er endnu ikke helt skarpe til at gemme disse VODS ordentligt, og tillade dig som streamer at redigere i dem.

Det kan kræve at du gemmer dem manuelt og redigere dem i et andet program hvis du vil omdanne dem til videoer.

Er Twitch dødt og overhalet af Youtube?

Man kan ikke sige at twitch på nogen måde er helt død endnu, da det stadig er den absolut største platform for livestreaming.

I stedet for at sige at Twitch er dødt, kan kan i stedet sige at YouTube er i enorm fremgang.

YouTube har i mange år været en enorm platform for videocontent, og er nu også ved at få flere brugere til streaming.

Det ville bestemt ikke være overraskende hvis YouTube i fremtiden overhaler Twitch når det kommer til livestreaming, men der er stadig lang vej endnu.

For at sætte det i perspektiv kan vi sammenligne mængden af aktive brugere på de to platforme, som i andet kvartal af 2021 så sådan ud:

  • Twitch havde 3 millioner aktive brugere i gennemsnit døgnet rundt.
  • Youtube havde kun 599.000 brugere.

Husk dog at disse tal udelukkende dækker over livestreaming, da YouTubes totale publikum er ufatteligt meget større end Twitch.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg