billede af router taget af avXperten

Alt om Wi-Fi 6E « wifi 6 vs wifi 6e » Hurtigste nogensinde

Hvis du har set eller læst noget om Wi-Fi for nyligt er du højst sandsynlig stødt på betegnelserne Wi-Fi 6 og Wi-Fi 6e.

Men hvad er forskellen egentlig på de 2 varianter af Wi-Fi?

Hvad er Wi-Fi 6e? Wi-Fi 6e er en udvidet udgave af Wi-Fi 6. Wi-Fi 6e understøtter forbindelse i frekvenserne 6 GHz, 5 GHz og 2,4 GHz mens Wi-Fi 6 og tidligere versioner kun understøtter forbindelse i frekvenserne 5 GHz og/eller 2,4 GHz.

Hvis du vil lære mere om hvad Wi-Fi 6e er, og hvordan det adskiller sig fra Wi-Fi 6, skal du endelig læse med her i indlægget, hvor jeg vil forklare hvad forskellen er, og hvornår Wi-Fi 6e kan gavne dit netværk.

Wi-Fi 6 vs. Wi-Fi 6e

Hvad er forskellen?

Den primære forskel er at Wi-Fi 6e understøtter et flere frekvensområder ved at tilbyde kommunikation på 6 GHz såvel som 5 GHz og 2,4 GHz som også bliver brugt til Wi-Fi 6 og de tidligere versioner af Wi-Fi.

Men hvordan påvirker det større frekvensområde din internet forbindelse?

5 GHz og 2,4 GHz er 2 frekvensområder som bliver anvendt i stor grad.

Alle dine naboer bruger muligvis disse frekvenser, hvilket kan skabe forstyrrelser i dit netværk, specielt hvis du bor i et tæt beboet område.

Det kan dermed være en stor fordel at have Wi-Fi 6e i tæt beboede områder.

Her har du adgang til en mere uforstyrret forbindelse til dit netværk, da de fleste i området vil bruge 2,4 eller 5 GHz, som er understøttet i den router de har modtaget fra deres internetudbyder.

Hvad har de tilfælles?

Wi-Fi 6e er en udvidet version af Wi-Fi 6, og dermed tilbyder Wi-Fi 6e alle de samme egenskaber som Wi-Fi 6.

Både Wi-Fi 6e og Wi-Fi 6 har en max. hastighed på 9608 Mbit/s og samme IEEE standard, 802.11ax.

Der er i princippet ikke er nogen forskel på hastigheden mellem Wi-Fi 6 og 6e. Det ekstra frekvensområde 6 GHz vil dog resultere i færre forstyrrelser på forbindelsen.

Færre forstyrrelser vil ikke påvirke den maksimale hastighed, men kan potentielt forøge den gennemsnitlige hastighed grundet den øgede stabilitet.

Herunder har jeg lavet en tabel så du nemt kan se forskellen mellem WiFi 6e og nogle tidligere versioner af WiFI:

IEEE Standard

Max. hastighed (Mbit/s)

Frekvensområde (GHz)

Wi-Fi 6e

802.11ax

900 til 9608

2,4/5/6

Wi-Fi 6

802.11ax

900 til 9608

2,4/5

Wi-Fi 5

802.11ac

433 til 6933

5

Wi-Fi 4

802.11n

72 til 600

2,4/5

Hvad er forskellen på 2,4 GHz, 5 GHz og 6 GHz?

Den store forskel på WiFI 6e er det nye frekvensområde. Men hvad betyder det egentlig? Læs med herunder og find ud af hvad forskellen er.

2,4 GHz

2,4 GHz er det mest anvendte frekvensområde.

Det bliver anvendt af Bluetooth, bil alarmer, garagedøre, mikroovne når de er i gang og mange andre elektroniske enheder.

Samtidig er 2,4 GHz det mest snævre frekvensområde af de 3.

Der understøttes kun 3 kanaler i frekvensområdet, som bliver brugt til Wi-Fi samt alle de andre enheder der også anvender disse kanaler.

5 GHz

5 GHz er et væsentligt større frekvensområde som har 25 forskellige kanaler til rådighed.

16 af disse kanaler er dog brugt som noget der hedder DFS (Dynamic Frequency Selection) kanaler.

DFS kanaler bliver anvendt af raderer i eksempelvis lufthavne og vejr målingssystemer.

Disse kanalerne vil altid prioritere radere før Wi-Fi, hvilket kan forårsage forstyrrelser i forbindelsen til dit netværk, specielt hvis du bor tæt på en lufthavn.

Så ud af de 25 kanaler har du principielt kun 9 uforstyrrede kanaler til rådighed.

DFS kanalerne bør du ikke bruge, hvis du ikke ønsker afbrydelse i din internetforbindelse.

De 9 ledige kanaler er en stor forbedring sammenlignet med de 3 kanaler i frekvensområdet 2,4 GHz, udover det bliver 5 GHz ikke anvendt til ting som Bluetooth, din mikroovn osv.

6 GHz

6 GHz er det største frekvensområde af de 3, og omfatter ca. 1200 MHz. 6 GHz understøtter 69 forskellige kanaler.

Europa og nogle andre kontinenter anvender dog ikke det fulde frekvensområde endnu, men der er kun 24 kanaler tilgængeligt på nuværende tidspunkt.

Ved 6 GHz har du alle 24 kanaler til rådighed.

Hvis Europa udvider frekvensområdet vil du få adgang til de øvrige kanaler, og får endnu flere uforstyrrede kanaler til rådighed.

6 GHz tilbyder ikke kun det største antal af uforstyrrede kanaler, men også den mindste trafik, da det kun er personer med en Wi-Fi 6e router der på nuværende tidspunkt kan få adgang til kanalerne.

Du vil få den bedste og mest stabile netværksforbindelse med 6 GHz.

Hvilken router passer til dig?

Nu hvor jeg har forklaret hvilken type af Wi-Fi der giver den bedste forbindelse, kan du overveje hvilken router der der passer til dit forbrug.

Hvilken router der passer til dig afhænger af hvad netværket skal bruges til, og hvor mange penge du ønsker at spendere på en router.

Routere der understøtter Wi-Fi 6e vil give den bedste og mest stabile trådløse forbindelse.

De er dog dyrere end Wi-Fi 6 routere, og derfor bør du synes at det er pengene værd at få en mere stabil internetforbindelse, eller om du er tilfreds med den stabilitet dit internet har nu.

Hvis netværket bruges til online gaming via Wi-Fi, vil en router som understøtter Wi-Fi 6e passe perfekt til dit forbrug.

En stabil internetforbindelse kan have stor indflydelse på din spiloplevelse, specielt hvis du spiller spil som fx. Counter-Strike: Global Offensive.

Du bør også sikre dig at dit netværkskort i din computer eller spillekonsol understøtter Wi-Fi 6e, for ellers får du ikke særlig meget ud af din Wi-Fi 6e router.

Et billigere alternativ til en stabil forbindelse til enhederne du bruger til gaming, er at forbinde enhederne til routeren via et netværkskabel.

Med et netværkskabel vil du undgå alle de forstyrrelser som er nævnt igennem dette indlæg, og det er samtidig en billigere løsning.

Hvis netværket skal bruges til din virksomhed vil det være en stor fordel at bruge Wi-Fi 6e.

På den måde kan du sikre dig en stabil forbindelse mellem din server og virksomhedens computere ved at bruge 6 GHz, mens gæster i virksomheden kan blive tilbudt 5 GHz eller 2,4 GHz forbindelse.

Dette kan mindske forstyrrelserne mellem bygningens interne computere, eftersom gæsterne i virksomheden vil bruge 5 GHz eller 2,4 GHz mens virksomhedens system kører på 6 GHz.

Hvis netværket ikke skal bruges til gaming eller erhvervsbrug vil jeg anbefale en router med Wi-Fi 6.

Du har højst sandsynligt ikke brug for en Wi-Fi 6e router, hvis du typisk kun bruger nettet til at se film og serier på streaming tjenester samt browse rundt på internettet.

Her vil du ikke mærke meget til forskellen på hvor stabilt dit netværk er, specielt ikke siden Wi-Fi 6 også virker super fint sammenlignet med de tidligere Wi-Fi varianter.

Ofte stillede spørgsmål

Virker WiFi 6e på computere der bruger WiFi 5?

Computere med WiFi 5 kan godt forbindes en WiFi 6e router. Det samme gælder for alle de tidligere versioner af WiFi.

WiFi 6e understøtter både 5 GHz gg 2,4 GHz kanaler som de tidligere versioner af WiFi bruger. Dermed vil en WiFi 6e router kunne få forbindelse til enheder med alle de tidligere versioner af WiFi.

En WiFi 5 enhed vil desværre ikke få meget ud af det potentiale som en WiFi 6e router tilbyder. Enheden med WiFi 5 vil ikke opleve nogen forbedret internet forbindelse.

Er WiFi 6e hurtigere end WiFi 6?

WiFi 6e er i princippet ikke hurtigere end WiFi 6. Begge versioner har den samme maksimale hastighed på 9608 Mbit/s.

WiFi 6e vil derimod tilbyde mere stabilitet og opleve mindre forstyrrelser end WiFi 6, og dermed kan man muligvis opleve en højere gennemsnits hastighed ved WiFi 6e, hvis man bruger 6 GHz frekvensområdet.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg