Billede af router taget af avXperten

Alt om WPS » Lær nemt at forstå WPS på Routere (Hurtigt)

I dette indlæg vil jeg forklare, hvordan du kan aktivere WPS på dine enheder og hvilke fordele og ulemper, der kan være ved at bruge WPS.

Hvad er WPS? WPS står for Wi-Fi Protected Setup og er en standard for trådløst netværk. Formålet med WPS er at gøre forbindelsen mellem din router og dine trådløse enheder hurtigere og sikkert. For at WPS skal virke, så skal man anvende kodeord, som er krypteret med WPA eller WPA2. WPS virker ikke med WEP.

Hvis du vil vide mere om, hvilke forskellige metoder der er til at aktivere WPS og hvor du kan finde WPS, så læs med herunder.

Hvordan aktiveres WPS?

Herunder er der en oversigt over 3 forskellige metoder til at oprette forbindelse med WPS.

#1 - WPS knap på routeren

På nogle routere vil der være en WPS knap, som du kan trykke på.

Når du har trykket på WPS knappen, så vil routeren automatisk begynde at søge efter trådløse enheder, som den kan oprette forbindelse med.

Efter at du har trykket på WPS knappen, så kan du oprette forbindelse til routeren på dine trådløse enheder, uden at du skal indtaste et kodeord.

Selvom du har anvendt WPS knappen til at oprette forbindelse, så vil det ikke være nødvendigt at skulle gentage processen igen, da din enhed vil kunne huske den nødvendige data for at kunne oprette forbindelse.

#2 - WPS knap på routeren og trådløs enhed

I nogle tilfælde vil der både kunne være en WPS knap på routeren og på den trådløse enhed, som du forsøger at oprette forbindelse til.

Dette kunne eksempelvis være trådløse printere, som også har en WPS knap, for at gøre oprettelsen af den trådløse forbindelse nemmere og hurtigere.

Hvis det er tilfældet skal du først trykke på WPS knappen på din router, og derefter på WPS knappen på din trådløse enhed.

Din trådløse enhed vil derefter oprette forbindelse til routeren, uden at du skal vælge et netværk eller indtaste kodeord.

#3 - WPS PIN-kode

I nogle tilfælde, så vil der ikke være en WPS knap på den trådløse enhed som du forsøger at oprette forbindelse med.

I det tilfælde vil du skulle anvende en ottecifret PIN-kode, som kan findes på routerens WPS konfigurationssiden.

PIN-koden bliver generet automatisk, og det vil ikke være muligt at ændre den.

Når du har indtastet den ottecifrede PIN-kode, så vil der automatisk blive oprettet forbindelse mellem routeren og den trådløse enhed.

Hvor kan finde jeg WPS?

Placeringen af WPS afhænger blandt andet af, hvilken router du har, da WPS knappen kan være placeret forskellige stedet, alt efter hvilket brand routeren er.

Placeringen af WPS på de trådløse enheder, afhænger også af, hvilken enhed det er.

WPS på en router

Oftest vil du kunne finde WPS knappen på bagsiden af din router, hvor den ofte sidder i nærheden af Ethernet portene.

WPS knappens udseende kan variere meget alt efter, hvilket brand din router er.

Eksempelvis kan WPS knappen være blå eller sort, hvor der enten kan stå WPS ved knappen, eller der kan være et ikon med to pile.

WPS hos trådløse enheder

På nogle trådløse enheder, som for eksempel printere, vil der både kunne være en WPS knap, eller en PIN-kode som du skal indtaste, for at oprette forbindelse.

Fordele og ulemper ved WPS

Der er både fordele og ulemper ved at bruge WPS

3 fordele ved WPS

At anvende WPS til at oprette forbindelse mellem din router og trådløse enhed har nogle fordele, herunder vil jeg komme ind på de 3 væsentligste.

#1 - Det er hurtigt

Det er hurtigt at tilføje flere trådløse enheder til dit netværk.

Tryk på WPS knappen og så har du hurtigt tilføjet både din computer, mobil eller Smart TV.

#2 - Det er ligetil

I stedet for at skulle indtaste et langt kodeord, for at kunne oprette forbindelse til et eksisterende netværk, så skal du potentielt kun trykke på én knap, for at blive forbundet.

#3 - Det er brugervenligt

Det er simpelt at oprette forbindelse til dine trådløse enheder med WPS, og du behøves ikke ekspertviden for at komme i gang.

3 ulemper ved WPS

Selvom WPS er hurtigt og nemt at bruge, så er der også nogle ulemper som du skal være opmærksom på.

Herunder vil jeg komme ind på de 3 væsentligste ulemper ved WPS.

#1 - Det er ikke 100% sikkert

Du kan risikere at blive udsat for et bruce-force angreb, som kan knække WPS PIN-koden, da et bruce-force angreb tester mange forskellige talkombinationer, for at knække din kode.

Ved at knække WPS PIN-koden, så giver det angriberen adgang til dit netværks WPA2 nøgle.

Til virksomheder er WPS måske heller ikke helt oplagt, da enhver person kan fysisk trykke på WPS knappen, og koble sig på forbindelsen.

#2 - Alle kan aktivere din WPS

Alle som har adgang til din router vil kunne aktivere WPS, og vil ofte også kunne se WPS PIN-koden, da den står på mange routere.

#3 - Det virker ikke med WEP

WEP har været en af de mest anvendte sikkerhedsprotokoller, før den blev overgået af WPA2.

Hvis du har ældre hardware, så kan du godt støde på at den anvender WEP, hvilket kan betyde for dig, at du ikke kan anvende WPS.

WEP vs WPA vs WPA2

De mange forskellige termer når man snakker kryptering og digital sikkerhed med signaler, kan godt blive en smule forvirrende.

Herunder vil jeg forklare mere om henholdsvis WEP, og WPA i forskellige typer, så du nemmer kan forstå forskellene mellem de forskellige standarder.

WEP

WEP er en forkortelse for Wired Equivalent Privacy og var en krypteringsmetode, som blev introduceret tilbage i 1999.

Målet med WEP var at skabe en sikkerhed for trådløse netværk, ved at kryptere data.

WEP brugte en 64 eller 128 bit nøgle, som var en statisk ottecifret nøgle til at kryptere alle dine enheders trafik.

WPA

WPA er en forkortelse for Wi-Fi Protected Access, som blev introduceret i 2003.

WPA adskilte sig fra WEP ved, at den skiftede krypteringskode af sig selv, mens WEP brugte den samme kode.

WPA brugte en 256 bit nøgle til at kryptere data.

Siden WPA blev lanceret tilbage i 2003 er der kommet nye versioner i form af WPA2 og WPA3, som kom med nye opdateringer.

WPA2

WPA2 blev introduceret tilbage i 2004 og er en opgraderet version af WPA, hvor de fejl og mangler som WPA havde, er blevet forbedret.

WPA bruger noget som hed Pre-shared Key (PSK), som er en kode du deler med andre, for at de kan få adgang til dit trådløse netværk.

WPA3

WPA3 er den tredje udgave af WPA og blev introduceret i 2018.

En af nye ændringer, som WPA3 har i forhold til WPA2 er, at Pre-shared Key bliver erstattet af Simultaneous Authentication of Equals (SAE), som øger sikkerheden.

Sikkerheden bliver især øget mod offline angreb, da WPA3 kun tillader brugeren et forsøg til at skrive kodeordet, inden du bliver tvunget til at skulle interagere med Wi-Fi enheden direkte.

Hvilken burde du vælge?

Hvis du skal købe en ny router, så burde du vælge en som understøtter WPA3.

WPA3 er den nyeste version og bruger mere avancerede krypteringsværktøjer, som kan beskytte dit trådløse netværk bedre end WPA og WPA2.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg