avXperten

Hvad er HD?

High Definition

Er du også stødt på begreberne HD eller HDTV mange steder på det seneste? Det er meget sandsynligt, hvis du er på udkig efter et nyt TV.

Det kan derfor godt betale sig at sætte sig lidt ind i, hvad HD er, så du er sikker på, at du får den optimale billedkvalitet fra dit TV.

Helt basalt står HD for High Definition, mens HDTV står for High Definition TeleVision. HD er alternativet til SDTV, der kort og godt betyder Standard Definition TeleVision, men til dagligt blot omtales som digitalt TV.

SD er kendetegnet ved at have en opløsning 480p eller 576p, hvilket beskriver antallet af billedlinjer og helbilleder, der bliver vist hvert sekund.
HD kan i modsætning brillere med 720p, 1080i eller 1080p, hvilket giver en billedkvalitet, der er væsentligt bedre.

HD logoer

Hvad er HD

Bliv HD klar

Det kan umiddelbart være nærliggende at tro, at bare fordi du har det rigtige TV, så kan du se alt i HD. Det er dog langt fra alt TV, der i dag sendes i HD.
Faktisk så er der ikke engang nogen garanti for, at du får en HD oplevelse ved de film, som du selv har købt.

Vil du være helt HD klar og få de fedeste filmoplevelser, så er en BluRay-afspiller en ting, som er svær at undvære.
En BluRay-afspiller stiller dog også visse krav til de kabler, som skal overføre billede og lyd fra afspilleren til fjernsynet.

For at få HD oplevelsen, skal du bruge et godt HDMI kabel, der er i stand til at håndtere det mere krævende HD signal.

Den bedste kvalitet er guldbelagt

Hvis man generelt ikke går op i kabler og lignende, så kan det være forvirrende at finde det rigtige HDMI kabel.
De kommer i alle prisklasser og dermed også i alle kvaliteter. Det forkerte HDMI kabel kan ødelægge meget i forbindelse med lyd- og billedkvalitet.

HDMI står for High Definition Multimedia Interface og kan nemmest forklares som værende et scart kabel og et component kabel, der er blevet slået sammen for at lave det ultimative kabel.
Både scart kabler og component kabler bruges til at overføre billede og lyd, så med et HDMI kabel er det muligt at lade HD komme til sin fulde ret.

Hvis du vil have en absolut bedste kvalitet, når du køber HDMI kabler, så bør du lede efter et guldbelagt HDMI kabel.
Disse kabler giver det klart bedste billede og lyd, så det kan ofte være pengene værd at betale lidt ekstra.

Du skal være opmærksom på, at selvom alle HDMI kabler officielt kan håndtere de samme opløsninger, så er der forskelle i kvaliteten på det billede eller den lyd, som bliver overført.
Det kan eksempelvis komme til udtryk ved billige kabler, hvor der vil opstå digital støj, som oftest opleves som pletter på skærmen.

Vælger du et godt kabel, undgår du digital støj og lader samtidig dine film komme til deres fulde ret.

Af Frederik Nielsen