Bedste Aircondition til Soveværelse (Køberguide)

Leder du efter airconditionanlæg til dit soveværelse? Så er der et par ting du bør vide for at finde det bedste anlæg til dine behov. 

Der findes forskellige typer anlæg og forskellige funktioner, som man bør tage i overvejelse inden man køber sit nye aircondition anlæg. 

Læs med her i indlægget hvor vi gennemgår de vigtigste ting du skal se efter når du skal købe aircondition og giver dig tips til hvordan du bedst muligt får et køligt soveværelse. 

Alt du skal vide om aircondition til soveværelset

Aircondition typer

Der er findes to forskellige typer aircondition, hvor det ene kræver en permanent installation i rummet og den anden type er et mobilt aircondition, som kan flyttes efter behov. 

Det flytbare aircondition har brug for adgang til vindue eller en dør ud til, så aftræksslangen kan ligges igennem åbent vindue eller dør og komme af med den varme luft. 

Det gør også at de mobile airconditions er mest oplagte til folk der bor i stille områder, da et vindue eller dør skal være åbent ud til, så støj udefra ikke forstyrre ens søvn. 

Temperatur

Nogle airconditionanlæg kan indstilles til at holde en bestemt temperatur i rummet.

Det vil sige at den både skal kunne køle og varme, så når rummet bliver for koldt, varmer den og når rummet bliver for varmt, så køler den.

På måde undgår du at få træk hvis du sover med aircondition tændt.

Du skal dog være opmærksom på at denne funktion kan blive lidt dyrere i drift, da anlægget skal kører konstant ved denne løsning.

En anden god løsning er at vælge et aircondition med en timer funktion, så man kan indstille den til at tænde inden man skal sove og slukke når det er sengetid.

Derved bliver rummet kølet ned så der er en dejlig temperatur når man skal sove og så slipper man måske for at man har brug for at anlægget køre om natten.

Hvis du vælger et anlæg der har tidsindstilling kan du også sætte den til at stoppe så den ikke kører hele natten lang og giver dig træk, eller køler rummet alt for meget ned.

Mange har også nemmere ved at sove i et køligt soveværelse, derfor kan det være en fordel at man allerede har kølet rummet ned inden man lægger sig ind i seng, så man måske kan falde hurtigere i søvn.

Rummet skal dog ikke være så koldt at man fryser, det skal blot have en temperatur man har det behageligt i og måske til den letter kølige side, end den lettere varme side.

Når du køler rummet inden du skal sove, bør du dog ikke gøre det alt for tidligt, da det kommer til at tage lang tid at køle rummet ned i dagtimerne hvor solen stadig kan varme meget.

Støjniveau

Du bør også vælge et anlæg der er støjsvagt, så den ikke genere dig med larm i løbet af natten og kommer til at forstyrre din søvn.

Det er vigtigt at få sin søvn og ikke blive forstyrret i løbet af natten, så man bør se efter at det anlæg man vælger har et lavt decibel tal (dB).

De fleste airconditions er dog forholdsvis støjsvage, men du bør tjekke dB for en sikkerhedsskyld.

Affugter

Når du bruger et aircondition i et rum som soveværelset hjælper det også til at soveværelset ikke bliver for fugtigt, da det nemt kan blive dette når det er køligt. 

Aircondition fjerner noget af fugten fra luften, i modsætning til eksempelvis luftkølere, som tilføjer fugt for at køle. 

Derfor er luftkølere heller ikke optimale til soveværelser da de tilfører fugt til luften, så aircondition er altså det rette valg af køleanlæg i denne situation.

Du bør dog være opmærksom på at du ikke køber et mobilt aircondition uden vandtank, da den ellers skal have afgang til et afløb eller have en spand ved siden af, som kan blive et problem i et soveværelse. 

Det er nemlig langt fra de fleste soveværelser der har afløb i rummet og med en spand kan man risikere at man vælter over den, eller sparker til den hvis man skal op om natten og den står et uhensigtsmæssigt sted. 

Så kan man altså ende med vand ud over det hele og det er det sidste man ønsker om natten når man er træt og vil tilbage i seng.

Der er indbygget vandtank en noget smartere løsning, så man ikke kommer til at vælte den og så giver airconditionanlægget normalt også en indikation på at vandtanken er fuld og den skal tømmes.

Mobilt aircondition tilbehør

Når du vælger et mobilt airconditionanlæg er det en god ide at sikre at der medfølger et vinduesafskærmning sæt eller at du tilkøber sådanne et sæt der passer til dit vindue.

Hvis du ikke har vinduesafskærmning, står dit vindue helt åbent i løbet af natten og insekter kan finde vej ind, såvel som at varm luft kan komme ind og den kolde luft kan slippe ud.

Du kan læse meget mere om vinduesafskærmning i vores indlæg ,Vinduesafskærmning til Mobil Aircondition » Køberguide, hvor du også får en guide til hvordan du vælger den rigtige afskærmning til dit vindue og dit airconditionanlæg.

Effektivitet og rumstørrelse

Det er en god ide at vælge et airconditionanlæg der er meget effektiv, så den ikke skal være tændt hele dagen for at du kan få et køligt rum at sove i om aftenen.

For at vælge en effektiv aircondition skal du først og fremmest sikre dig at anlægget passer i kapacitet til arealet på dit soveværelse.

Derudover skal du gå efter et anlæg med højt BTU, så anlægget køler mest effektivt, men heller ikke for højt, blot så kapaciteten passer til rummets størrelse.

Ofte kan du se både areal og rumfang kapacitet på anlæggets specifikationer, så du kan se om den passer til dit soveværelse.

Hvis du vælger et aircondition som er for lille til dit soveværelse, så vil anlægget bruge alt for mange kræfter på at køle rummet, hvilket bliver dyrere end nødvendigt og kan slide på dit anlæg, såvel som at du ikke får den fulde effekt af et koldt rum.

"Sleep Mode" funktion

Der findes airconditions som har en funktion som hedder “sleep mode”, hvor airconditionanlægget helt af sig selv sætter temperaturen lidt op, time for time imens du sover, men blot så lidt at du ikke bemærker det.

Denne funktion er smart i forhold til at spare penge, så vel som at sikre at du ikke får for meget træk fra dit aircondition i løbet af natten.

Når et aircondition står tændt meget, så kræver den også meget strøm og det kan blive dyrt i længden, derfor er “sleep mode” en smart funktion til at holde prisen lidt lavere, end hvis anlægget fik lov til at køre normalt hele natten.

Selvom den varmer lidt op, så fortsætter den altså ikke med at lade varmen stige og stopper sig selv efter den har varmet ca.1-2 grader op i rummet.

For de fleste anlæg med “sleep mode”, er der en knap på fjernbetjeningen hvor du kan aktivere “sleep mode” og i andre tilfælde er knappen at finde på selve anlægget.

Der findes dog airconditions som tager “sleep mode” til et helt nyt niveau, ved at de på samme måde som andre anlæg hæver graderne i rummet en smule, men hvis den registrere at du bevæger dig meget, sænker den automatisk temperaturen igen.

Den holder altså øje med om du er tilpas, så hvis du ligger stille går den ud fra at du har det behageligt og sover, hvor hvis du derimod bevæger dig meget, går den ud fra at du er urolig og at det skyldes temperaturen.

Det er selvfølgelig en smart funktion, så man ikke skal til at indstille på sit aircondition i løbet af natten, men funktionen fungere ikke så godt hvis man i forvejen er urolig i sin søvn.

Typisk ses denne funktion kun i airconditions som skal installeres og altså ikke i mobile anlæg.

Tips til at få mest ud af dit aircondition og holde soveværelset køligt

For at få bedst brug af dit aircondition og hjælpe den til bedre at kunne køle soveværelset, er der et par tips du kan følge, så rummet nemt kan holdes køligt.

  • Hold døre og vinduer i rummet lukket når du har dit aircondition kørende, da du ellers lader den kolde luft slippe ud af rummet.
  • Hold også døre ind til andre rum lukkede, selv når du ikke bruger dit aircondition og især hvis de andre rum bliver meget varme i løbet af dagen. Eksempelvis hvis soveværelsesdøren er ud til et køkken hvor man bruger ovn og kogeplader, så man undgår unødvendig varme i soveværelset.
  • Luft ud i dit hus i morgen timerne eller aftentimerne, så du ikke lukker varm luft ind i huset, som man gør hvis man lufter ud i dagtimerne hvor solen varmer.
  • Når du lufter ud om morgenen eller om aftenen, så prøv at skabe gennemtræk, så der kommer frisk kølig luft ind og den varme luft indenfor ryger ud.
  • Undgå at have elektronik i dit soveværelse, især elektronik der udleder meget varme som PC, opladere og elektronik med større indbyggede batterier, da de kan udlede meget varme.
  • Sørg for at have dine gardiner i dit soveværelse rullet for når solen er fremme, så solen ikke får direkte adgang ind i rummet.
  • Ophold dig så lidt så muligt i dit soveværelse i løbet af dagen, da vi mennesker også udleder varme, kan vi selv være skyld i at rummet bliver varmt, så for at holde det køligt, bør du ikke opholde dig i soveværelset når du ikke sover.
  • Lav skygge uden foran dit soveværelsesvindue hvis muligt, eksempelvis ved at stille en parasol eller andet, der gør at området og vinduet er i skygge, så det er køligere foran dit vindue.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg