Bluetooth vs. Wifi-Direct vs. Lightspeed (Komplet Guide)

Trådløse enheder er kommet for at blive, det er der ingen tvivl om.

Men i verdenen af trådløse enheder er der faktisk en del forskellige grundlæggende teknologier som er værd at kende, da det er disse som har gjort det muligt at give os de herlige trådløse gadgets.

I dette indlæg vil jeg rette min fokus på både den populære og velkendte bluetooth teknologi, men også i større grad to lidt mindre kendte varianter, nemlig WiFI-direct samt Lightspeed.

Bluetooth - Den vi alle kender

Bluetooth er efterhånden noget de fleste kender til, og er fortsat den foretrukne teknologi brugt i utallige trådløse enheder verden over.

Bluetooth bruger radio bølger til at sende data mellem diverse enheder, fx fra en smartphone til en højttaler, og kan afspille medier på denne måde.

Bluetooth kan også bruges til at overføre filer, dog er det ikke så velegnet til dette som andre alternativer.

Bluetooth har én bestemt funktion som gør teknologien utrolig pålidelig, nemlig måden den forbinder, og husker på de enheder den er forbundet med.

Det betyder fx at hvis du har tilsluttet din smartphone til din bluetooth højtaler, vil de helt automatisk koble sig på hinanden når de er inden for rækkevidde, uden at du manuelt skal tilslutte dem hver gang.

Nyere versioner af bluetooth tillader også at du kan koble fx det samme headset til flere forskellige enheder på samme tid, fx både din computer, fjernsyn og din tablet på én gang.

Jeg har lavet et andet indlæg om Bluetooth, hvor jeg går meget mere i dybden om den populære teknologi, læs med her: Alt om Bluetooth

Hvad er WiFi direct?

WiFi direct har eksisteret i over 10 år, og er en trådløs teknologi, der ligesom bluetooth, bruges til at forbinde enheder.

WiFi direkt bruger ikke, trods navnet, et normalt WiFi netværk til at forbinde enhederne, men har i stedet et centraliseret netværk i selve enheden.

Det fungerer egentlig meget simpelt:

  • En af de forbundne enheder fungerer som et access point, hvor andre WiFi direct enheder kan koble sig til
  • Efter sammenkobling vil alle disse enheder kunne kommunikere med hinanden, overføre filer, spille spil osv, ligesom hvis de var online på et normalt netværk.

WiFi direct er med andre ord, et meget lokalt netværk og et meget privat netværk, som typisk bruges til faste enheder fx i hjemmet eller på et kontor.

WiFI direct har ikke været udbredt i så stor grad som fx bluetooth, da teknologien er lidt mere “basal” og ikke helt så responsiv som bluetooth.

Dog er WiFi direct faktisk helt fantastisk til at overføre større filer osv. Trådløst, da teknologien kan klare en del større filer end bluetooth.

Hvad bliver WiFi direct brugt til?

WiFi direct er både brugt i telefoner, printere, kameraer, computere samt diverse gaming enheder forbundet til computer, konsol m.m.

WiFi direct er især populært til enheder som er lidt mere “faste” i deres opsætning, fx kontormaskiner som en printer, hvor du kan sende printejobs til den, helt uden at den er forbundet til et lokalt netværk.

Printere med WiFi direct sparer dig for en masse besvær med at forbinde en printer til dit netværk(som kan være væsentligt sværere end det lyder).

I stedet kan du blot lade printeren fungerer som et access point, og i stedet koble dine enheder til den løbende og udskrive lige hvad du har lyst til.

Hvad er Lightspeed?

Lightspeed er en teknologi udviklet af Logitech, som er kendte for deres udstyr til computere, fx trådløse headset, tastaturer samt mus.

Faktisk er Logitech Lightspeed en blanding af både bluetooth og WiFi direct, da der er mulighed for at sætte enheder op på begge måde.

  • Hvis du indsætter den medfølgende dongle i din computer, vil Lightspeed fungerer som WiFi direct
  • Du kan også koble til computeren med bluetooth, uden en dongle, dog vil Lightspeed funktionen ikke fungere på denne måde

Når lightspeed funktionen er aktiveret, vil dine trådløs enheder være uffatelige hurtige til at respondere til de inputs du foretager det.

Logitech Lightspeed sammenligning med konkurrenter

Kilde: Logitech.com

Logitech lover endda at man kan forvente en responstid på 1ms og derunder, hvilket føles tæt på at være helt ligesom normale kablede mus/tastatur og headset.

Dette gør også at Logitech Lightspeed er et populært valg til gaming, da det her er ekstremt vigtigt med en hurtig responstid.

Før i tiden var trådløse enheder bestemt ikke populære til gaming, da forskellen i responstid i forhold til kablede enheder var tydelig at mærke.

Fordele og ulemper ved de 3 teknologier

Bluetooth og Wifi Direct samt Lightspeed er faktisk en del forskellige, hvor bluetooth må siges at være helt seperat fra de andre to, da de nogenlunde er baseret på samme teknologi.

Herunder har jeg fremhævet væsentlige fordele og ulemper ved de 3 nævnte trådløse teknologier:

Teknologi type

Fordele

Ulemper

Bluetooth

• Ingen interferens fra andre enheder

• Lavt strømforbrug

• Lav pris

• Kan have dårligt signal under visse forhold

• Lav bandbredde i forhold til WiFi direct

• Kun velegnet til forholdsvis korte afstande mellem enheder

WiFi-Direct

• Kan klare store filoverførsler trådløst

• Fungerer uden netværksforbindelse

• Hurtigere end bluetooth

• Ikke velegnet til IOT enheder

• Ikke så sikkert som bluetooth

• Højt strømforbrug

Lightspeed

• Utrolig responstid (1ms)

• Høj batterilevetid

• Fungerer både med og uden kabel

• Høj pris

Hvilken trådløs teknologi er bedst?

Som det måske kan fremgå af skemaet overfor, virker det egentlig til at Logitech Lightspeed på papiret er det bedste.

Man skal dog huske på, at denne teknologi bygger på WiFi Direct teknologien, som er nødvendig for at få det meste ud af lightspeed funktionen.

Logitech lightspeed er også designet udelukkende til Logitech enheder, og er altså ikke til at finde hos andre producenter (ihvertfald ikke med samme navn og specifikke funktioner).

Bluetooth er uden tvivl den mest udbredte trådløse teknologi, da det kan bruges til samtile formål.

Bluetooth bruges fx i trådløse øretelefoner, som fx de populære Apple Airpods, hvor de sikrer en stabil forbindelse fra din smartphone, tablet eller computer så du kan høre dine medier nemt og enkelt.

Bluetooth har den ene ulempe, at når det gælder hurtig forbindelse til overføring af data, halter den lidt efter.

Dog har bluetooth enheder sjældent hverken brug for, eller mulighed for at overføre filer, så det er egentlig en smule irrelevant.

  • WiFi direct/Lightspeed er helt klart det bedste valg til mere faste enheder, som fx en printer, tastatur, mus, headset og andre kontor/gaming enheder.
  • Bluetooth er fantastisk til enheder som du ofte flytter rundt på, eller tager med dig på farten, heriblandt øretelefoner, højttalere, eller endda i bilens lydsystem.

FAQ

Er Logitech Lightspeed bluetooth?

Selve “lightspeed” funktionen i Logitech Lightspeed bruger WiFi-Direct og ikke bluetooth til at forbinde enheden til din computer. Du kan dog også forbinde via bluetooth, men dette vil gøre at Lightspeed-funktionen ikke aktiveres ordentligt, og ikke har de samme fordele som hvis du forbinder med en dongle og WiFi direct.

Hvad er lightsync?

Lightsync, ikke at forveklse med Lightspeed, er en teknologi udviklet af Logitech til at styre lys, primært i gaming setups. Lightsync giver dig mulighed for at opsætte belysning i dit tastatur, headset, mus osv. Helt som du har lyst. Du kan også gøre det helt dynamisk, og lade dine enheder skifte sig selv afhængigt af indholdet i dine spil og på din skærm generelt.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg