Billede af HDMI kabel taget af avXperten

DisplayPort Handshake? - Problemer og løsninger

DisplayPort er en digital standard for tilslutning af displays ligesom det mere kendte HDMI. Standarden blev udviklet af et konsortium af pc- og chipproducenter og standardiseret af Video Electronics Standards Association (VESA).

DisplayPort standarden bruges primært til at forbinde en videokilde til en skærmenhed, som fx en computer til en computerskærm, og signalet kan bære lyd, USB og andre former for data. 

DisplayPort handshake er, hvordan Displayport virker med andre standarder. Lær mere om, hvad Displayport kabler er i videoen. Læs videre for mere information omkring handshake. 

DisplayPort Handshake

DisplayPort blev oprindeligt designet til at erstatte ”gammeldags” pc-monitor-tilslutninger som VGA og DVI (Digital Visual Interface). 

Mens VGA og DVI er blevet mere eller mindre forældet, når der er tale om nyere skærme, bliver DisplayPort og HDMI de standarder du typisk vil møde, når du skal tilslutte moderne skærme. 

Der findes også en mindre variant af stikket, som hedder Mini DisplayPort, men features er de samme.

Selvom DisplayPort og HDMI minder meget om hinanden på flere punkter er der en række ting, der adskiller de to. 

Man kan grundlæggende sige, at HDMI er blevet førende i tilslutning af AV-udstyr i stuen (TV boks til TV), så er DisplayPort mere gearet mod tilslutning af pc skærme til pc.

DisplayPort kabler findes i mange varianter – lige fra ”rene” DisplayPort kabler (DisplayPort til DisplayPort) til adapter kabler (DisplayPort til HDMI, DisplayPort til DVI osv.).

DispayPort kablet er altså blevet mere eller mindre kompatibelt med en lang række forskellige andre stiktyper. 

Det har desværre også medført problemer med handshake.

Problemer efter dvale med skærm [DisplayPort Handshake]

Man bruger ordet handshake (håndtryk) til at beskrive at to forskellige standarder ”snakker” sammen. Man skal fx tilslutte sin MacBook med DisplayPort stik til en skærm med DVI stik. 

Bruger man et DisplayPort til DVI kabel sker handshaket, når man tilslutter sit kabel og Displayport enheden ”forstår” DVI enheden.

Alle der har arbejdet med computere ved at der kan opstå problemer, hvis enhederne ikke snakker ordentligt sammen.

En af de hyppigste problemer der har været med DisplayPort Handshake har været at man kan tilslutte en skærm og den fungerer fint. Men når skærmen går i dvale ”vågner” den ikke igen, når man begynder at taste på sin computer.

Løsningsforslag til DisplayPort Handshake

Ofte vil man kunne løse DisplayPort Handshake-problemet med noget så grundlæggende som at slukke og geninstallere:

  1. Sluk for pc'en
  2. Fjerne strømstikket fra strømkilden
  3. Frakobl alle skærme
  4. Fjern DisplayPort kablet fra den skærm, du har problemer med
  5. Fjern strømstikket til skærmen
  6. Vent cirka 1 minut
  7. Forbind den skærm der driller igen til strøm igen
  8. Forbind skærmen til pc'en igen

Det vil ofte virke, men det kan være utroligt frustrerende, hvis det er noget der bliver ved med at ske igen og igen.

Er problemet dybere kan det være svært at finde en løsning. Der findes et kendt problem hvor slukning af en skærm, der er tilsluttet via DisplayPort, får den til at forsvinde fra systemet. Når du tilslutter strøm igen er det lige som om skærmen er blevet afinstalleret fuldstændigt.

Har du en multi-skærm opsætning kan det desværre medføre at ikoner og vinduer bliver flyttet rundt, og de pågældende skærm er fuldstændigt forsvundet.

Det er faktisk et problem, der har eksisteret siden 2010, men ingen af parterne (NVIDIA eller Microsoft) har gjort noget ved det.

Man er dog kommet frem til at det sandsynligvis har noget at gøre med at grafikkortet ikke finder DisplayPort signalet, og at sandsynligvis sker på grund af ”hot plug”-issues. Hot Plug issues opstår når man tilkobler kabler til elektronik, mens der er strøm i systemet.

Undgå at tilslutte dine DisplayPort kabler, mens de er tilsluttet strøm

En god grundregel er at du aldrig må tilslutte eller afbryde Displayport kabler og udstyr, mens dine enheder er tændt. Det gælder faktisk lige så lang tid der er varme stikforbindelser.

Displayport kabler har lav spænding, når de er tilsluttet. Du kan risikere at beskadige kabel og udstyr, hvis du tilslutter kabler, mens der er strøm i dem og det kan blandt andet medføre tabt signal efter dvale.

DisplayPort har mange fordele, men en af ulemperne er at det er meget følsomt i det øjeblik det tilsluttes og frakobles.

Du kan altså hjælpe dig selv meget, hvis du undgår at være tilsluttet strøm mens du tilslutter kablerne.

Mere om Displayport kabler

Er du i tvivl om, hvilke kabler du skal vælge? Det kan vi godt forstå. Det er blevet lidt af en jungle med de mange standarder. Kunne du tænke dig at vide mere om DisplayPort kabler? Så har vi skrevet flere dybdegående artikler om dette.

Bliv klogere på DisplayPort kabler på følgende links »

Har du brug for yderligere vejledning, eller mangler du svar på spørgsmål? Så er du altid velkommen til at give os et kald på +45 86 32 71 71 eller sende os en mail på info@avXperten.dk

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg