Laserlys Guide » (Sådan bruges laserpointers korrekt)

Laser pointers har været brugt længe til diverse formål.

Du ser dem ofte indbygget i kuglepenne eller i fjernbetjeninger og de bruges især ofte til foredrag eller undervisning som pejeredskab.

I dette indlæg giver vi noget relevant info omkring den korrekte brug af laser pointer, og hvorvidt de er farlige eller ej.

Er laserlys farligt? Laserlys kan være skadeligt hvis det ikke bruges korrekt. Det er yderst vigtigt at holde laserlys væk fra øjnene, da det kan forårsage store skader på nethinden, som i værste tilfælde kan gøre personer blinde. Sørg for altid at bruge laserlys korrekt, og til det formål der er skabt til.

Læs videre i dette indlæg hvis du ønsker yderligere information omkring laserlys, samt den korrekte brug af produkter med indbygget laserteknologi.

Hvad er laserlys?

Laserlys har desværre ikke noget med Star Wars at gøre.

Laserlys er nemlig ikke det samme som den type laser som bruges til at skabe en koncentreret varmekilde til at brænde igennem forskellige materialer.

Nej laserlys er som navnet indikere, blot en form for lys som bruges til forskellige formål.

Laserlys er en form for lys som er mere ensartet, hvor de mange lysbølger opererer på samme bølgelængde.

Dette er også grunden til at lyset får en bestemt farve, da koncentrationen af lys er så kraftig at der skabes en meget tydelig ofte rød eller grøn farve.

Laserlys bruges i mange forskellige tilfælde, bl.a. Til enheder som CD- og DVD afspillere, robotter, stregkoder og de populære laser pointers/pegepinde.

Laserstråler er utrolig kraftfulde i deres lys hvilket skyldes den enorm store koncentration der foregår i teknologien.

Samtlige lysbølger bevæger sig i en specifik retning, hvilket gør deres skær utrolig kraftfuldt og i stand til at lyse præcist på lange afstande i modsætning til regulære lyskilder.

Der findes som sagt forskellige typer af laser, her har du nogle konkrete eksempler på anvendelse af laser:

  • Industrielle robotter og maskiner. Et sted hvor laser især bliver brugt er i den industrielle verden. Her bruges laser i stor grad til robotter, da laser giver robotter en utrolig præcis metode til at opmåle og udføre arbejde. I nogle brancher bruges der også laserstråler så kraftige at de kan skære emner i hårde materialer.
  • Kommunikation. I dag bruger teknologier som fx det populære fibernet faktisk en form for laser til at videregive informationer. I teorien er laser i stand til at overføre data med lysets hastighed, hvilket vil sige at vi i fremtiden måske kan sende utrolige mængder data ufatteligt hurtigt.
  • Forskning. I forskning bruges laser i mange afskygninger, b.la. Til spektroskopi og laserkøling.
  • Laser til medicinsk behandling. Hvis man bruger laserlys korrekt er det faktisk i stand til at udrede diverse lidelser, især i øjet. Specialuddannede kirurger bruger laser til at udføre ellers vanskelige operationer, og grundet den store præcision er det væsentlig nemmere end gamle metoder.
  • Præcis måling. Laser bruges ikke kun til at måle afstande, men kan faktisk også bruges til at måle fysiske størrelser samt hastigheder og acceleration.
  • Underholdningsbranchen. Mange enheder i normale husstande besidder laserlys i forskellige afskygninger, heriblandt de mange enheder til fjernsyn eller computere. Der bruges også ofte laserlys til diskoteker eller store sceneshows på festivaler og lignende.

Man er i nyere tid begyndt at undersøge laserlys og dets egenskaber til faktisk at transportere data.

Laserlys er utrolig hurtigt, og derfor er det fordelagtigt at overføre data, ja med lysets hastighed.

Selvom laser har eksisteret i mange år efterhånden, er potentialet stadig enormt, og der udvikles hele tiden på laserteknologier som uden tvivl vil blive en stor del af forskellige industrier i fremtiden.

Er laserlys skadeligt?

Du husker måske fra din barndom, at du fik yderst meget skæld ud hvis du lyste dine søskende eller venner i hovedet med laserlys.

Dette var der dog en god grund til, for laserlys er faktisk yderst skadeligt for øjnene hvis det bruges forkert.

De fleste ved godt at man ikke skal kigge direkte ind i stortset alle former for lys, men med laserlys er det især vigtigt.

Grundet den store koncentration af lys kan laserlys nemlig forårsage betydelige skader i øjnene, som i værste tilfælde kan betyde permanente skader på synet.

Hvis du blot kigger direkte på laserlys i et splitsekund vil skaderne højst sandsynligt ikke være særlig alvorlige.

De alvorlige skader kommer hvis man kigger direkte ind i laserlys i længere tid, hvor det kraftige lys faktisk vil begynde at skabe en form for brænde skader på nethinden.

Laserlys har også voldt problemer i flyindustrien, hvor nogle personer har peget laserpointers mod fly.

Når man gør dette kan man faktisk blænde piloterne, hvilket kan skabe store problemer.

Overordnet set må det siges at laserlys er en god teknologi, så længe den bruges korrekt.

Kig aldrig direkte på laserlys, eller hvilken som helst anden form for kraftig lys, da det kan forårsage skader på nethinden, og i værste fald gøre personer blinde.

Sådan bruger du laser pointer og andre former for laserlys korrekt

Selvom du måske kun har en laserpointer eller en kuglepen med indbygget laser, er det utrolig vigtigt at du bruger denne teknologi korrekt.

For som sagt, så kan laserlys være meget skadeligt, især for personer der i forvejen har problemer eller skader i øjnene.

Sørg altid for at pege laserlys væk fra personer, og især personers ansigt.

Lys aldrig på spejle eller andre overflader der kan reflektere lyset i retning mod personer.

Noget af det absolut vigtigste er også at du ALDRIG peger laserlys mod fly, da det kan forvolde enorme udfordringer for besætningen.

Helt overordnet kan man kort og godt sige, at man kun skal bruge laserlys til det formål det er udarbejdet til.

Sørg altid for at læse brugsanvisningen, som også indeholder retningslinjer for korrekt brug af dit produkt med laserlys.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg