Alt om Firewall » Er Windows Firewall godt nok? (Guide)

Du har formentlig hørt firewall blive nævnt et par gange efterhånden. Men hvad gør en firewall egentlig? Læs med her og find ud af hvad en firewall egentlig er.

Hvad gør en firewall? Firewall overvåger alt trafik der kommer og går fra et netværk samt giver adgang til den trafik der er tilladt og nægter adgang til trafik der er ukendt, utroværdig eller blokeret af netværksadministratoren.

Hvis du vil lære mere om Firewall skal du endelig læse videre her i indlægget. Jeg vil bl.a. give dig tips til hvilken firewall der passer bedst til dit formål.

Hvordan fungerer en firewall?

En firewall bestemmer hvad der må komme ind og ud af dit netværk. Den blokerer uønsket trafik og trusler fra hackere og virus, så din data ikke bliver stjålet og delt på internettet mod din vilje.

Netværksadministratoren kan også selv vælge specifikke IP-adresser eller netværksporte og vælge hvorvidt de skal have adgang til at hente informationer fra dit netværk eller om computerne på netværket skal have adgang til specifikke websteder.

Der findes forskellige typer af firewall som du kan vælge mellem alt efter hvad dit behov er.

Nogle har bedre beskyttelse end andre, og hvor din firewall er placeret i din forbindelse, varierer også efter hvilken type firewall du bruger.

Er Windows firewall god nok?

Den mest kendte firewall er nok Microsofts egen firewall (Windows Firewall), samt Windows Defender, som følger med alle versioner af Windows siden Windows XP blev udgivet tilbage i 2003.

Windows firewall vil bestemt være bedre end slet ikke at bruge nogen firewall, men den har nogle svagheder sammenlignet med andre alternativer på markedet.

Windows Defender/Firewall er helt fint til normale brugere, som virksomhed kan det være en fordel at vælge en mere avanceret betalt løsning.

Ulempen ved Windows firewall er, at programmet er integreret i styresystemet. Hvorfor er det en svaghed tænker du måske?

Det er en svaghed da en virus eller en hacker nemt kan få adgang til specifikke funktioner i din firewall såsom at slå beskyttelsen fra, eller give adgang til fremmede programmer og computere igennem styresystemets bagindgang som kontrolleres via command prompt (cmd).

Cmd er en funktion i Windows som giver mulighed for at lave ændringer i styresystemet ved at anvende coding.

Siden din firewall er integreret i styresystemet, er der nemmere adgang til at kunne ændre indstillinger i din firewall via cmd.

Firewalls der er produceret af tredje-parts organisationer vil være sværere at trænge igennem da de ikke nødvendigvis bruger samme kodesystem som Windows.

De kan ikke manipuleres fra cmd på samme måde og vil derfor have øget sikkerhed sammenlignet med Windows firewall.

Hvad er en virtuel firewall?

En virtuel firewall nægter og tillader adgang til netværkstrafik som en traditionel hardware firewall gør.

Forskellen er at den virtuelle firewall er cloud-baseret, hvilket giver en øget fleksibilitet som kan være meget praktisk hvis din firewall skal beskytte et større netværk.

Med en virtuel firewall kan du lave forskellige betingelser for individuelle routere eller grupper af routere, hvilket vil kræve flere forskellige firewalls hvis din firewall ikke er en virtuel firewall.

Uddannelsesinstitutioner er et godt eksempel på et sted hvor en virtuel firewall ville være et godt valg.

Eksaminer foregår sommetider uden internetforbindelse. Men det vil være upraktisk at skulle lukke internettet ned i hele bygningen bare fordi en enkelt klasse skal bruge et lokale uden online adgang.

I sådanne situationer er en virtuel firewall god at have, de kan dog også være meget praktiske i virksomheder med forskellige afdelinger. Her vil en virtuel firewall også være et billigere alternativ frem for at skulle investere, og arbejde med, flere forskellige firewalls.

Der findes mange forskellige typer af firewall. Nogen er mere sikre end andre, og de nogle typer vil være mere egnet til erhvervsbrug og andre til hjemmet.

5 typer af firewalls og hvordan de fungerer

#1 - Software firewall

En firewall der installeres direkte på en computer. Den beskytter udelukkende den computer der kører programmet, og anvender computerens CPU og RAM til at beskytte enheden.

Software firewall er i sig selv ikke den sikreste løsning, dog er det den nemmeste løsning til brug i hjemmet.

Den kan til fordel kombineres med eksempelvis en hardware- eller proxy firewall for øget sikkerhed i netværket.

Windows firewall er eksempelvis en software firewall.

#2 - Hardware firewall

Er en ekstern enhed som tilkobles din router. Den beskytter alle enheder der er forbundet til dit internet, og kører på sin egen CPU og RAM.

De bruges ofte i store og mellemstore organisationer der har mange computere kørende på samme netværk.

#3 - Proxy firewall

En proxy firewall virker som en mellemmand for dit netværk og internettet.

Den beskytter dit netværk ved at maskere din identitet så det ser ud som om at aktiviteten fra dit netværk kommer fra en et andet netværk.

Cyper-attacks vil derved være rettet mod din firewalls netværk i stedet for dit eget netværk. En proxy firewall skaber anonymitet for dit netværk.

#4 - Next-generation firewall

Denne type er mere avanceret end andre firewall typer. Den fungerer som en kombination af flere forskellige firewall typer og tilbyder flere funktioner.

Next-gen. firewalls er meget fleksible, og der er ikke nogen konkret betegnelse for hvad typen indebærer.

Derfor er det vigtigt at undersøge hvad de individuelle produkter tilbyder for at sikre at produktet opfylder dine behov.

En fælles ting mellem forskellige produkter af denne type er, at de tilbyder højere sikkerhed da de kombinerer flere forskellige typer af firewalls.

#5 - Cloud firewall

Cloud firewall er en anden betegnelse for virtuel firewall. Konceptet er det samme, men alt efter hvem du spørger, hedder de 2 forskellige ting.

En virtuel firewall, er som beskrevet tidligere i dette indlæg, en firewall som er baseret på cloud-teknologi.

Du skal aldrig selv huske på at holde den opdateret, da firmaet som står bag konstant vil opdatere det automatisk, og sikre at systemet beskytter dig kontinuerligt.

Hvilken firewall skal jeg vælge?

Firewall i hjemmet

Hvis du leder efter en firewall til dit hjemmenetværk, kan jeg forestille mig at du vil have noget nemt at sætte op. Her vil jeg helt klart anbefale en software firewall. Det er helt klart den nemmeste og billigste løsning.

Andre typer firewall vil muligvis tilbyde mere sikkerhed, men en software firewall er i virkeligheden alt du har brug for i hjemmet.

Højere sikkerhed er mere relevant for forretninger fordi de kan ende i kritiske situationer hvis deres data bliver delt eller ødelagt.

Firewall til forretning

Sikkert netværk i en forretning er en anden sag. Her er øget sikkerhed en nødvendighed, og brugervenlighed en mindre prioritet.

Her vil jeg anbefale enten at installere en hardware-, Cloud-, eller next-gen firewall. Hvilken af disse du bør vælge, afhænger meget af hvad du skal bruge den til.

Har din forretning flere forskellige afdelinger (eller er et undervisningsinstitut), vil jeg klart anbefale en cloud firewall, da de er meget fleksible og kan beskytte flere lokationer på en gang.

Hvis hele din forretning er placeret under samme netværk, og det ikke er nødvendigt med forskellige betingelser for individuelle routere vil hardware være et godt valg.

For øget sikkerhed kan du finde en next-gen. firewall som tilbyder de funktioner der er nødvendigt. De findes både med et cloud-baseret system såvel som hardware.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg