Alle køb kan byttes til 15. marts 2022 - Bestil før 22. dec og få pakken før jul!

Alt om Hjemmebiograf » {Det skal du bruge}

Skal du lave din egen hjemmebiograf som bare spiller og hvor du får en god oplevelse hver gang, så får du her en guide til hvordan du opnår netop dette.

Hvordan laver man en hjemmebiograf? - En hjemmebiograf kræver først og fremmest at du har et rum eller område af hjemmet hvor du kan sætte en projektor og lærred op, med behagelige siddepladser i form af sofa eller lænestole foran. Det kræver ikke professionel opsættelse og er nem DIY.

Hvis du vil vide mere om at lave en hjemmebiograf og få tips og tricks til at lave den bedste hjemmebiograf, så læs med her.

Alt det vigtigste du skal bruge til en hjemmebiograf

Hvis du er på bar bund over hvor du skal starte og hvad du mangler til din hjemmebiograf, så får du lidt inspiration her.

Liste over ting du skal bruge til din hjemmebiograf:

  • Projektor
  • Lærred (eller en hvid væg, hvis du er på et budget)
  • Surround sound højttalere
  • Projektor ophæng eller stander
  • Gode siddepladser
  • En enhed der kan forbindes til projektoren, som kan afspille dine ønskede medier

Men før du gå ud og køber alle de her ting, så læs lige med herunder, hvor du får gode tips til at vælge den rigtige projektor, da denne også er afgørende for mange af de andre ting du skal bruge.

Projektor til hjemmebiograf

Når du vælger projektor til din hjemmebiograf, skal du først og fremmest sikre dig at projektorens Throw afstand passer til størrelsen på rummet.

En projektors Throw er den afstand en projektor kan stå væk fra lærredet, uden af billedet bliver udvisket.

Det er sådan, at jo tættere projektoren står på lærredet, jo mindre et lærred skal du vælge.

Der findes Ultra Short Throw projektorer som skal opsættes på samme væg som hvor lærredet står, så det har mere eller mindre ikke brug for nogen afstand, da den projicere oppefra og skævt ned.

Nogle projektorer har indbygget vippefunktion så du kan nemt kan vinkle linsen på projektoren i den højde og retning som du ønsker.

På den måde er det nemmere at indstille projektoren til at ramme lærredet, så du ikke er afhængig af at stille den på noget, som har den helt rigtige højde.

Hvis du har sørget for at gøre din hjemmebiograf godt tæt så naturligt lys ikke kommer ind, så skal du vælge en projektor med en lumen på omkring 1000-2500 til mindre rum.

Er din hjemmebiograf forholdsvis stor eller kommer der lidt naturligt lys ind, så vælg en lidt højere lumen.

Hvis du vil lærer mere om projektorer før du køber, så læs vores blogindlæg, Alt om projektorer » [4 Ting du skal vide inden du køber].

Lærred til hjemmebiograf

Når du skal vælge lærred til din hjemmebiograf anbefaler jeg at du enten vælger et lærred der hænger i loftet eller som monteres på væggen, for at få den mest realistiske biografoplevelse.

Lærreder som stå på gulvet er beregnet til at de er nemme at transportere og derfor ikke det bedste som fast inventar, da du nemmere kan puffe til den og vælte den.

Så bestem dig for om lærredet skal være en fast installation eller skal den være flytbar og nem at pakke sammen, for så bør du se efter en der nemt kan rulles sammen og pakkes væk.

Hvis det flytbare lærred ikke skal komme i vejen, hvis du nu skal bruge rummet til andre aktiviteter end biograf, så kan du med fordel vælge et lærred der hænger i loftet og som nemt rulles sammen når du trækker i en snor.

På den måde vil lærredet nemlig ikke optage gulvplads og den genere dig ikke så nemt, da den hænger højt oppe i loftet.

Alternativt kan du vælge et lærred der monteres på væggen ligesom var det et fjernsyn, som heller ikke kommer til at være i vejen for dig.

Hvis du vælger en Ultra Short Throw projektor som skal hænge på væggen, bør du vælge enten at bruge væggen som lærred eller få et lærred som skal monteres på væggen.

Derudover bør du se efter et lærred der kan fæstnes eller som på anden vis kan strammes så lærredet ikke bølger og giver følelsen af at skærmen bevæger sig.

Lyd til hjemmebiograf

For den bedste biograflyd bør du vælge en projektor der også understøtter Dolby Audio, så du får en god dybde i lyden, som giver dig biografoplevelsen.

For at opnå mere dybde i lyden, kan du også anskaffe en subwoofer som en del af dit højttaler setup.

Derud kan du selvfølgelig vælge at tilslutte et surround sound setup til din projektor, så du får lyd rundt i hele rummet og igen skaber den mere realistiske biograflyd.

Sådan kan du afspille film på en projektor

Før du køber en projektor er det en god ide at gøre op med dig selv hvor du vil afspille film fra.

Vil du gerne kunne gøre det trådløst gennem mobiltelefonen eller vil du have alt direkte på din projektor, er det vigtigt at du vælger en projektor med Wi-Fi eller indbygget android tv.

Du kan som alternativ også forbinde en chromecast for at caste fra din smartphone eller tablet over på din projektor.

Udendørs hjemmebiograf

Det er ikke kun indendørs du kan skabe dig en biografoplevelse, også udendørs vil du kunne se film i sommervarmen eller vinterkulden hvis du ikke er kuldskær.

Det har igennem de seneste par år været lidt af en instagram trend at have filmaften ude i haven og hvis du gerne vil gøre det samme er det faktisk ikke ret svært.

Har du allerede en bar mur eller et plankeværk uden for meget struktur, så behøver du faktisk slet ikke købe et lærred, da du blot kan bruge den bare, glatte overflade.

Du kan også bruge et lagen og hænge det op, bare sørg for at strække det godt ud så der ikke er folder på det, der forstyrre filmen og sørg for at gøre det på en vindstille dag eller i læ for vinden.

Hvis du har udendørs højttalere, kan du også forbinde disse til projektoren for at opnå en bedre lyd og en surround sound oplevelse.

Vigtigt - du skal være opmærksom på et par ting

#1 Vejrsikkerhed

Projektoren må ikke stå et sted hvor den kan udsættes for regn, sne, hagl eller ekstreme vindstød.

Til nogle af de mindre projektorer som er let transportabel, kan man dog få et gummibetræk som en ekstra sikkerhed mod vandstænk, så hvis det skulle regne let, vil den bedre kunne tåle det.

I så tilfælde vil gummibetrækket oftest medfølge sammen med projektoren når du køber den.

Det er en god ide at vælge en projektor du kan flytte indenfor når du ikke bruger den, især så den ikke står ude i meget fugtigt eller koldt vejr.

#2 Strøm

Skal du bruge projektoren et sted hvor du er langt væk fra stikkontakt, bør du overveje at vælge en projektor der kører på batteri eller sørger for at du har en forlængerledning.

Hvilken strøm kilde du bør vælge, afhænger måske også af hvor længe du skal bruge projektoren, da en med batteri før eller siden vil løbe tør for strøm.

#3 Wi-Fi

Alt efter hvor godt Wi-Fi du har og om der er indbygget Wi-Fi i din projektor, skal du være opmærksom på et par ting.

Hvis din Wi-Fi ikke når ud i haven skal du enten have et langt netværkskabel eller skabe et udendørs access point, for at gøre brug af projektorens Wi-Fi til at se film over.

Dog kan du noget nemmere blot tilkoble en enhed som kan afspille film, såsom DVD afspiller, Blu Ray afspiller, eller en computer hvor du har filmen liggende på.

I nogle tilfælde vil du også kunne tilslutte din telefon via et kabel og på den måde se en film som kører over din telefons data eller som du har forud downloadet til telefonen fra en streamingtjeneste.

#4 Lærredet

Du bør også overveje hvor du sætter dit lærred, for heller ikke denne vil kunne tåle vind, vand og vejr, så den bør eventuelt være placeret under et halvtag.

Det kan eventuelt være et lærred som nemt kan rulles sammen, så du ikke har et stort bøvl med den hver gang du vil pakke den væk.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en hjemmebiograf?

En hjemmebiograf er mere eller mindre et rum eller område i dit eget hjem hvor du laver et setup oftest bestående af en projektor og lærred, samt siddepladser og ofte også med surround sound sæt.

Kan man selv lave en hjemmebiograf?

Du kan sagtens selv lave en hjemmebiograf, især hvis du sætter dig ind i hvordan en projektor fungere, så er det faktisk relativt nemt at lave en lækker hjemmebiograf selv.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg