5G Guide » Alt om 5G (Hastigheder, 5G Routere, Sikkerhed)

Der er gode nyheder når det gælder mobilnetværk, for nu er 5G endelig snart tilgængeligt i Danmark!

I dette indlæg går vi over denne nye smarte teknologi hvor vi giver dig alt den relevante information samt svar på de spørgsmål du måtte have om denne nye standard.

Hvad er 5G? 5G er den nye standard for mobilnetværk til telefoner, tablets og andre mobile enheder. 5G er ufattelig hurtigt med en teoretisk download hastighed på 10Gbps+. 5G erstatter 4G som den nye standard, og bliver tilgængelig i Danmark fra September 2020.

Der er mange ting at omtale når det gælder 5G, læs videre i dette indlæg eller naviger til de specifikke sektioner du ønsker at vide mere omkring for at få det fulde overblik over 5G teknologien.

Hvad er 5G netværk?

Det nye 5G netværk er den 5. Og nyeste generation inden for mobilnetværk som har ekstremt høje hastigheder i forhold til forgængeren, 4G.

4G har efterhånden været normen i lang tid, og mange har nydt det forholdsvis stabile mobile netværk.

Dog kan man nærmest ikke sammenligne 4G ned det nye 5G, da 5G simpelthen er ufattelig hurtigt.

Ikke nok med at 5G kan opnå hurtigere hastigheder, er det også en meget mere stabil teknologi.

Du har sikkert oplevet at din telefons netværk pludseligt bliver meget langsomt, eller helt stopper med at virke når du er i et bestemt område.

Med 5G loves der forbedringer på netop dette plan, og du vil opleve langt færre forstyrrelser og et mere stabilt netværk på dine mobile enheder i fremtiden når du bruger 5G.

5G blev for første gang introduceret i 2018, men var på dette punkt stadig et stykke fra udgivelse på verdensplan.

I Danmark kan vi forvente at få 5G dækkelse i sidste kvartal af 2020, det er dog ikke sikkert at der bliver 100% landsdækkende 5G med det samme.

5G kan i fremtiden fås til alle kompatible mobile enheder, og vil giver personer et helt ekstremt hurtigt netværk hvor de kan downloade og streame hurtigere end nogensinde før.

Sådan fungerer 5G

5G bruger en række fysiske master som tilsammen skaber et stort trådløst netværk vores smartphones, tablets og andre mobile enheder kan opfange.

Disse master/tårne udsender radiobølger som opfanges på telefonen, og giver den adgang til brug af 5G netværket.

5G kan dække helt op til en million enheder per kvadratkilometer, til sammenligning kan 4G kun understøtte 100.000 enheder per kvadratkilometer.

Hastigheden kommer også til at stige ufattelig meget, hvilket vi kommer nærmere ind på senere i dette indlæg.

Bekymringer ved 5G - er 5G farligt?

Du har måske lagt mærke til at mange personer i medierne eller diverse online forums har talt imod udbredelsen af 5G fordi de frygter at 5G medbringer sundhedsskadelige problemer.

Dette er noget som der har været stor debat omkring, også før 5G eksisterede, da nogle mener at vores mobile enheder samt teknologi som WiFi udsender en for høj mængde stråling.

Hvis man spørger eksperter på området er der forholdsvis bred enighed om at 5G ikke er noget vi bør være bekymret for, men andre mener det modsatte.

Mange ved allerede at stråling selvfølgelig kan være skadeligt afhængigt af hvordan du udsætter dig selv for det.

Vores telefoner samt andre enheder som fjernsyn og WiFi udsender nemlig stråling som for nogle personer kan være skadeligt i for store mængder.

Dog er denne stråling nem at nedsætte, blot ved at fokusere på at udsætte dig selv for mindre stråling i hverdagen.

Dette kan du fx gøre ved at lade din telefon være i et andet rum når du sover, bruge trådløse enheder til at snakke i telefon, slukke dit fjernsyn/wifi om natten m.m.

Danske ekspert som fx Christoffer Johansen fra Rigshospitalet mener at der ikke er nogen grund til bekymring.

Han udtaler nemlig at med over 25 års observationer er der ingen tegn på at stråling fra vores daglige enheder øger vores chance for sundhedsmæssige problemer

Er 5G sundhedsskadeligt?

Lige siden lanceringen af det første mobile netværk, 1G, har personer været bekymrede om mobilstråling.

Grunden til at folk især er bekymrede om 5G, er fordi 5G kræver mange flere opsatte master, som selvfølgelig hver især udsender radiobølger.

Men selvom antallet af master stiger, betyder det nødvendigvis ikke at strålingen stiger.

5G kræver flere master, men selve signalet der bliver udsendt er betydeligt mindre i styrken end fx de 4G master vi har lige nu.

Resultatet menes altså at være, at den samlede stråling/signalstyrke mere eller mindre bliver uændret, også selvom der kommer et højere antal master.

Selv fra sundhedsstyrelsens egen vurdering, menes der ikke at være nogle former for sundhedsrisiko forbundet med 5G.

Den mængde stråling de vil udsende ligger nemlig langt under de grænseværdier som kan betegnes som værende sundhedsfarlige.

5G er desuden underlagt de samme love og regler som alle andre former for radioudstyr, så det er på ingen måde lovligt at de udsender højere mængder end tilladt i Danmark.

Du kan selv følge sundhedsstyrelsens opdateringer løbende i takt med udbredningen af 5G, læs meget mere på sundhedsstyrelsens hjemmeside her.

5G udrulning i Danmark

Det er for nyligt blevet præsenteret at TDC Erhverv er tæt på at være færdige med opsætningen af 5G netværket i Danmark.

Helsingør har i en længere periode været testby for det nye netværk, og resultaterne er overvældende gode.

Derfor har TDC nu udmeldt at de allerede i starten af september vil begynde at åbne op for brugen af 5G netværket i Danmark.

TDC regner desuden med at være 80% landsdækkende inden udgangen af september 2020, og op til 90% inden slutningen af 2020.

I første omgang vil de hurtigste hastigheder kunne opleves i centrum af København, Århus, Odense samt testbyen Helsingør.

Dog vil du stadig opleve andre steder i landet at 5G er en ekstrem stor opgradering i forhold til det nuværende 4G.

På længere sigt vil opsætningen af en lang række 5G tårne sikrer at vi i hele landet kan nyde de hurtige hastigheder og stabile forbindelser.

Grunden til at vi i starten ikke kan få fuld hastighed alle steder, er grundet det såkaldt “c-bånd” som er den hurtige frekvens indenfor 5G.

Denne frekvens har en begrænset rækkevidde, og kræver dermed en lang række master og tårne for at kunne spredes til alle afkroge af landet.

Derfor har TDC i starten valgt at fokusere på de tre største byer i landet, og vil derefter gradvist udvide til mindre byer over de næste par år.

5G hastigheder i forhold til ældre standarder

Noget som de fleste er nysgerrige omkring, er helt konkret hvor hurtigt det nye 5G netværk er, og om det overhovedet er hver at bruge i forhold til den ældre 4G standard.

Fra TDC’s side menes det at 5G bliver en af de største gamechangers nogensinde indenfor mobilt netværk, og vil have en ufattelig hastighed, kapacitet og reaktionstid højere end nogensinde.

5G sikrer udover en forbedret hastighed en oplevelse med færre afbrydelser, samt en dækning der sikrer at du faktisk kan bruge din mobils netværk selv i de mest afskårne områder i landet.

TDC har sat sig selv et mål for at give deres brugere adgang til mobilt netværk på minimum 1000 Mbps.

Denne hastighed er ufattelig hurtig, og svarer til noget af det hurtigste vi kan få indenfor fibernet herhjemme.

Der er altså tale om hastigheder som er helt op til 20 gange hurtigere end hvad personer oplever med 4G på nuværende tidspunkt.

Nedenfor har vi sammenlignet hastighederne mellem 5G og de ældre standarder indenfor mobilt netværk, så du nemt kan få et overblik over den store forskel.

Vi har både lavet en sammenligning af de teoretiske hurtigste hastigheder, samt en sammenligning af hastighederne som de typisk opleves i praksis.

5G teoretisk hastighed

Den teoretiske hastighed er hvad personer kan forvente hvis de bor i områder med den absolutte ypperste dækning af 5G.

Der er altså tale om et teoretisk maksimum for hvad netværket kan præstere, og dermed bør man regne med at den reelle hastighed er lavere for de fleste personer.

Her har du et overblik over de teoretiske hurtigste hastigheder for mobilt netværk gennem tiden:

Netværkstype

Download hastighed

Upload hastighed

3G

7.2 Mbps

2 Mbps

3G HSPA+

42 Mbps

22 Mbps

4G LTE

150 Mbps

50 Mbps

4G LTE-Advanced

300 Mbps

150 Mbps

5G

10Gbps+

1 Gbps

5G typisk hastighed i praksis

Som tidligere nævnt har TDC sat sig et mål for at deres brugere skal have adgang til hastigheder på minimum 1000 Mbps.

Dog er virkeligheden nok lidt anderledes for de fleste brugere, da man for at opnå disse hastigheder skal bo forholdsvis tæt på større beboede områder hvor der er en stor række 5G master der sender signalet.

Hvis du bor et stykke væk fra denne type områder, kan du i stedet regne med hastigheder i dette omfang:

Netværkstype

Download hastighed

Upload hastighed

3G

3 Mbps

0,4 Mbps

3G HSPA+

6 Mbps

3 Mbps

4G LTE

20 Mbps

10 Mbps

4G LTE-Advanced

42 Mbps

25 Mbps

5G

200 Mbps

100 Mbps

200 Mbps er stadig en helt fantastisk hurtig forbindelse, og tænk engang at du kan downloade film, musik og andet selvom du er midt ude i den danske natur.

200 Mbps er hurtigere end mange personers nuværende internet i hjemmet, og slås typisk kun af fibernet forbindelser.

5G Latency - vigtigt til gaming!

Hvis du gamer er du nok bekendt med begreber som “latency” og “ms”.

Latency er et begreb som dækker over den tid det tager for data fra din enhed om at blive uploadet og nå sin destination(ofte en server i et bestemt spil).

Denne hastighed bliver målt i millisekunder, forkortet “ms”.

 • Jo højere din latency/ms er, jo langsommere vil spillet opfatte dine inputs, og det er dette fænomen som ofte bliver kaldt “lag” af folk der gamer.
 • Jo lavere ms du kan opnå, jo mere flydende og responderende vil dine online spil føles.

Med det nuværende 4G netværk ligger ms typisk på omkring 50, men med 5G kan den komme helt ned på 1 som er det allerbedste.

I dag anses en ms på omkring de 40-50 som værende god, men med 5G er det meget muligt at ligge på mellem 1-10 hvilket er ufattelig godt.

For at sætte det i perspektiv, tager det vores hjerne 10 ms om at forstå hvad vi kigger på hvis vi eksempelvis kigger på et foto eller en genstand i vores virkelige liv.

Dette åbner også op for en helt ny form for gaming kaldet “cloud gaming”.

Dette er en form for gaming, hvor en udbyder har en række spil liggende i en såkaldt “cloud”.

Du kan altså i teorien spille dine favorit spil, helt uden at du behøver nogen former for hardware eller downloads.

Du kan i stedet blot koble dig på clouden, og ved hjælp af en controller eller et trådløst tastatur, mus og skærm spille alverdens spil ved hjælp af 5G.

5G dækning

Vi har snakket lidt om at vi i Danmark kan forvente 80% dækning i udgangen af September, samt 90% inden slutningen af 2020.

Men for at være lidt mere specifik er det rart at vide præcis hvilken form for dækning der er tale om.

I starten har TDC ca. 3500 mobilmaster tilgængelige, hvilket burde dække det meste af landet.

Men selvom de har så stort et antal master, kan vi ikke allesammen nyde de lynhurtige hastigheder i starten.

Hele Danmark kan få adgang til det såkaldte “low-band 700 Mhz” frekvensbånd, hvilket er det langsomste når det gælder 5G.

Det skal dog lige siges, at selvom dette bånd er det langsomste, er det stadig op til 10-20 gange hurtigere end den nuværende 4G forbindelse.

Derudover giver selv denne lave frekvens en langdistance dækning som er usammenlignelig med nuværende standarder.

Hvis du bor i en af landets største byer (central København, Århus, Odense) vil du allerede fra starten få adgang til de helt hurtige hastigheder.

Det skyldes at TDC i starten giver disse områder adgang til “High-speed 3,4-3,8 GHz” båndet.

Det er netop dette bånd som kan opnå de hastigheder TDC lover deres kunder, på 1000 Mbps og derover.

Vi holder løbende øje med TDC’s fremtidige udmeldinger omkring udvidelse af det hurtige frekvensbånd til andre dele af landet, så vi hurtigt kan opdatere dig om hvorvidt din by har adgang til dette.

5G vs. fibernet i hjemmet

Siden lanceringen af det første mobile netværk har folk undret sig lidt over hvad grunden egentlig er til at vi stadig bruger kablede løsninger når det gælder internet i hjemmet.

Svaret har indtil nu været meget simpelt, kabler var simpelthen hurtigere.

Men med introduktionen af 5G er dette måske ikke helt så simpelt længere.

I moderne tid er fibernet anset som værende det bedste når det gælder internetforbindelse til private hjem og virksomheder.

Men med 5G kommer der nu en ny mulighed, som i teorien kan give et endnu mere effektivt netværk, og sågar helt uden faste forbindelser med kabler og ledninger.

Med 5G er det nemlig muligt at få Wifi i hjemmet, helt uden at din router behøver at være forbundet med et ethernet stik i væggen.

Dit nærmeste 5G tårn vil i stedet sende et signal til routeren, som dernæst kan formidle forbindelsen ud i dit hjem.

Nogle eksperter mener at “5G bredbånd” bliver fremtiden indenfor internet til private og virksomheder, mens andre fastholder troen på fibernet.

Det skyldes b.la. At vedligeholdelsen af fibernet er væsentlig lavere end hvad man regner med at 5G bliver.

Det gode ved fibernet er, at når du først har fastlagt en forbindelse og er færdig med installationen, så virker det utrolig længe og ofte helt uden der sker væsentlige uheld/fejl osv.

Da 5G er en meget ny teknologi regnes det med at der forekommer fejl og uforudsete udfordringer, som kan have betydning for stabiliteten, men som også gør det dyrere for udbyderne at vedligeholde de mange master osv.

Af denne grund er fibernet nok stadig det mest sikre og mest populære når det gælder forbindelser i hjemmet, men i takt med forbedringen af 5G teknologien kan dette sagtens ændres i de kommende år.

Hvis det dog bliver muligt at skabe et 5G bredbånd som kan opnå de teoretiske hastigheder, er det faktisk 10 gange så hurtigt som de fleste former for privat fibernet i dag.

5G i smartphones

Der hvor de fleste af os nok er mest begejstrede for 5G, er selvfølgelig i vores telefoner.

Der er nemlig ikke noget værre end når telefonens netværk stopper med at virke på tilfældige områder i landet, eller hvis du er imellem større bygninger osv.

Dette bliver mere eller mindre fortid med 5G, da signalet både er mere dækkende, men også er i stand til at kommunikere nemmere mellem bygninger og andre fysiske forhindringer.

Hvis du i fremtiden får skaffet en smartphone med 5G vil du kunne nyde downloads, streaming og andet hurtigere end nogensinde før, og med meget sjældne afbrydelser.

For at bruge 5G kræver det en smartphone som har den rette hardware til dette.

5G er nemlig ikke bagudkompatibel med gamle telefoner, og derfor kræver det at du opgradere din smartphone hvis du ønsker at bruge det nye netværk.

Der findes allerede nu smartphones som har adgang til 5G, og utallige udviklere af smartphones har fortsat fokus på at få lanceret en række smartphones der kan gøre brug af det nye smarte netværk.

Disse smartphones er klar til 5G allerede nu

Nogle af de store Android udviklere har allerede skabt en række smartphones som er klar til den nye netværksstandard.

Vi har fundet de telefoner som allerede er klar til 5G, du kan se dem alle lige her:

 • Samsung Galaxy S20
 • Samsung Galaxy S20+
 • Samsung Galaxy S20 Ultra
 • Sony Xperia 1 Mark II
 • Nokia 8.3
 • Huawei Pro 2 Router
 • Huawei P40 / P40 Pro / P40 Lite

Selvom listen måske virker lidt kort, har mange producenter stor fokus på udvikling af 5G telefoner.

TDC har endda selv meldt ud at de forventer at have omkring 30 telefoner i deres sortiment som har adgang til 5G inden slutningen af 2020.

Producenterne er godt klar over at 5G er kommet for at blive, derfor vil samtlige fremtidige telefoner blive udviklet med adgang til 5G.

5G routere - Kommer snart

Du tænker måske, hvad er pointen i at have en router med internet i hjemmet, hvis man bare kan bruge det hurtige 5G fra mobilen?

Der er dog en interesse i også at få en router med 5G, så du kan nyde denne hurtige forbindelse på andre enheder, som fx din computer.

5G er utrolig hurtigt, og er langt hurtigere end de fleste private WiFi forbindelser i dag.

Netop derfor er man allerede begyndt at udgive 5G routere rundt om i verden som kan formidle det effektive netværk til enheder som ikke er smartphones, tablets og andre mobile enheder.

De er ikke helt perfekte endnu, men det forventes at de i takt med udbredelsen af 5G vil blive lanceret meget hurtigt så vi kan nyde ekstremt hurtigt WiFi i hjemmet.

Grunden til at det er fordelagtigt at have en decideret 5G router, er både så du ikke er afhængig af din telefon, men også for at have en mere konstant og fast forbindelse til brug i hjemmet.

Du kan i teorien godt dele 5G internettet fra din telefon ved hjælp af hotspot funktionen, men denne forbindelse er ikke ligeså god som den ville være fra en mere avanceret WiFi router med 5G.

Hos avXperten holder vi selvfølgelig øje med udviklingen, og vil hurtigst muligt skaffe de nye 5G routere når de bliver tilgængelig.

Klik her for at se vores udvalg af routere, som løbende bliver opdateret.

5G - fremtidens netværk til automatiske løsninger

Udover at 5G selvfølgelig giver os adgang til lynhurtigt internet, åbner det også op for en række spændende muligheder når det gælder automatisk og AI teknologi i vores samfund.

For i takt med at mobilt internet bliver hurtigere, fjerne dette også en række begrænsninger når det gælder kommunikationen mellem forskellige enheder.

Vi har samlet nogle af de bedste eksempler på hvilke ting dette kunne have effekt på og samlet dem lige her.

Selvkørende biler

I fremtiden er det meget sandsynligt at store netværk af selvkørende biler bliver normen i trafikken.

Selvkørende biler som kan kommunikere med hinanden nedsætter nemlig faren for uheld betydeligt, samtidigt med at de er utrolig effektive i trafikken.

Der vil ikke være den samme mængde køer, ventetider og forsinkelser hvis alle køretøjer kan interagere og forstå hinanden i trafikken.

Som eksempel har energistyrelsen fremvist et eksempel der lyder således:

 • En selvkørende bil som kører med 100 kilometer i timen vil bremse efter 140 centimeter hvis den er forbundet via 4G og får besked om at bremse.
 • Med 5G er denne længde nedsat til blot 2.8 centimeter.

Dette skyldes at den latency/ms, som vi nævnte før i dette indlæg, er utrolig meget lavere end ved 4G.

Dette betyder at selvkørende biler med 5G kan kommunikere og agere utrolig meget hurtigere med 5G.

Dette har for første gang gjort disse former for biler til en ægte realitet, og ikke blot en sjov tanke.

Fjernstyrede maskiner(både til industri og medicin)

Med 5G kan man også i industrien og sundhedsvæsnet skabet maskiner og robotter som mere effektivt kan fjernstyres af værkførere samt læger og kirurger.

Forestil dig at du som læge kan sidde i din stue og udføre operationer, hvis du fx bliver kaldt på arbejde midt om natten.

Eller måske er du ansvarlig for produktionen med en bestemt maskine, men har slået benet.

Du tager bare et joystick i hånden og udfører dit arbejde direkte fra din seng i stedet.

IOT(Internet of things)

Internet of things er et begreb som dækker over den sammenkobling som vores daglige ting har med hinanden.

Der menes fx at vores køleskab, computer, brandalarm eller smarwatch via internettet kan snakke sammen.

Læs mere om Internet of Things i vores indlæg: Hvad er IoT

Denne trend stiger fortsat, og nærmest alle former for enheder i vores hjem og på vores krop kan kommunikere med hinanden ved hjælp af internettet.

5G gør denne kommunikation endnu mere avanceret, da alle former for mobile enheder nu har et nyt netværk endnu stærkere end før.

Vi går hen imod en meget højteknologisk verden, hvor vores liv i stor grad vil være hjulpet og styret af forskellige maskiner som fx kan hjælp os med at huske indkøbene, børnepasning, betaling af regninger og meget mere.

5G er højst sandsynligt kommet for at blive, og det er nok ikke så slemt som nogle går og tror.

Vi kan blot nyde lynhurtigt netværk som er dækkende endnu bedre end hvad vi er vant til.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg