Billede taget af avXperten personale

Et krydset netværkskabel? - God forklaring - Let at forstå!

I den store jungle af netværkskabler i forskellige kategorier og specifikationer kan man også støde på betegnelsen krydset netværkskabel. Men hvad er krydset kabel nu lige for en størrelse og hvordan adskiller det sig fra almindeligt netværkskabel?

Det kan du finde en forklaring på her:

Hvad er et krydset netværkskabel?

Et krydset netværkskabel er et netværkskabel, der er designet til at forbinde en computer til en computer, i modsætning til almindeligt netværkskabel, der skal forbinde en computer til internettet eller et netværk.

Man bruger altså krydset netværkskabel til at forbinde to computere direkte til hinanden. Man kan også bruge krydset netværkskabel til at sammenslutte to enheder af samme type, som fx to switches eller to routere som ikke understøtter Auto-Crossover.

Krydset netværkskabel har RJ45 stik som almindeligt netværkskabel og passer i alle RJ45 stik.

Man kalder også et krydset netværkskabel for et crossover-kabel til Ethernet.

Hvornår skal jeg bruge krydset netværkskabel?

Det skal du hvis du fx har to computere og du gerne vil lave et netværk mellem dem uden at skulle til at tilføje hubs eller switches. Man bruger i stedet et krydset netværkskabel mellem RJ45 stikkene i computerne, som tilslutter netkortet i den ene maskine til netkortet i den anden maskine direkte.

Til gengæld kan det krydsede netværkskabel ikke bruges som et normalt netværkskort til at forbinde en computer med en switch. Til det skal du bruge et almindeligt netværkskabel.

Er du i tvivl om, hvilket netværkskabel, som du skal vælge? Så forklarer en af vores Xperter, hvordan du vælger mellem cat5e, cat6, cat6a eller cat7 netværkskabel. Få hjælp til at træffe det rigtige valg i videoen her.

Forskellen på krydset og ikke krydset netværkskabel

Når man taler om netværksforbindelser, taler man om lige forbindelser eller krydsede forbindelser. Almindelige netværkskabler bruges til at lave lige forbindelser mellem forskellige enheder.

Krydsede netværkskabler bruges omvendt til at skabe krydsede forbindelser mellem ens enheder.

  • Lige kabler bruges til at forbinde to forskellige enheder
  • Krydsede kabler bruges til at forbinde to ens enheder

Skal man vælge krydset netværkskabel?

Det krydsede netværkskabel er på mange måder en lidt forældet type kabel, da funktionen er blevet overtaget af andre typer kabler eller enheder.

Mange enheder i dag understøtter auto MDI-X, hvor et almindeligt netværkskabel kan bruges. De tilsluttede enheder vil automatisk registrere om man anvender et krydset kabel og signalet konfigureres automatisk.

Der er også folk, der har udskiftet de krydsede kabler med USB-stik, der fungerer på samme måde. Mange enheder har også indbygget trådløst netværk i dag, så de krydsede kabler ikke er nødvendige.

Derfor vil det generelle råd være at købe almindeligt netværkskabel, med mindre du har en specifik grund til at bruge krydset kabel.

Der er dog også stor forskel på almindelige netværkskabler. Vi har skrevet om de de forskellige versioner. Bliv klogere på dem her » Cat 5, Cat 6, Cat 7 eller Cat 8? Komplet Netværkskabel guide

Du kan også se forskel på kategorier, dataoverførsel og båndbredde i tabellen: 

Netværkskabel kategori

Max dataoverførsel

Max båndbredde

» Cat5

100 Mbps over 100 m.

100 MHz

» Cat5e

1 Gbps over 100m.

100 MHz

» Cat6

10 Gbps over 55m.

250 MHz

» Cat6a

10 Gbps over 100m.

500 MHz

» Cat7

10 Gbps over 100m.

600 MHz

» Cat7a

40 Gbps over 30m.

1000 MHz

» Cat8

40 Gbps over 30m.

2000 MHz

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg