Alle køb kan byttes til 15. marts 2022 - Bestil før 22. dec og få pakken før jul!

Hvad er Ping? - Lær om ping-tid og bliv klogere (Start Her!)

Hvis du ofte gamer, ved du højst sandsynligt, hvad ping er, men du ved sikkert ikke, hvad der egentlig ligger bag ordet “ping” og “latency”.

Hvad er ping? Begrebet ping er et begreb for metoden, der bruges, når man måler hastighed mellem bruger og server på forskellige netværk. Ping kaldes ofte også for latency og bliver målt i MS, som står for millisekunder. Jo lavere ping du har, jo hurtigere er din forbindelse som regel.

Din ping er aldrig 100% fast. Ved brug af trådløst netværk eller faste forbindelser med netværkskabel kan din ping variere, selvom du foretager de samme aktiviteter.

Med det nye 5G netværk kan din ping komme længere ned end nogensinde, helt ned mellem 1 og 10 under de bedste omstændigheder, læs meget mere om 5G netværket på vores blog, eller se vores video om udrulningen af 5G i Danmark lige her:

Læs videre i dette indlæg for at få meget mere info om ping og alt, der ligger bag dette begreb!

Hvad betyder Ping?

Ping lyder måske som et begreb, der er blevet forkortet, men det er faktisk ikke tilfældet.

Begrebet stammer fra den lyd, som skabes, når eksempelvis en ubåds sonar bruger ekkolokation til at finde et bestemt objekt og udleder den velkendte “ping”-lyd, som du sikkert har hørt i de mange populære krigsfilm og dokumentarer.

Det at “pinge” noget bruges i stor grad i militæret, hvor der bruges ping-teknologi til at bedømme afstande både på jorden, i luften og til søs.

Den samme fundamentale teknologi er blevet omdannet og bruges nu også indenfor netværk, hvor data og servere kommunikerer ved hjælp af en såkaldt ping-teknologi.

Når du fx gamer og har en såkaldt “ping” inde i dit spil, er denne ping altså en angivelse for, hvor stor en distance der er mellem den server, du spiller på, og din fysiske lokation.

Jo tættere du er på serveren, jo lavere ping har du, og jo mindre vil dit spil blive påvirket.

Bliver din ping for høj, kan du opleve, at dine spil pludselig er meget forsinkede og der kan gå op til flere sekunder, inden spillet registrerer, at du har trykket på en bestemt tast på dit keyboard.

Mange spiludbydere har servere i flere lande for at sikre, at deres brugere ikke får en høj ping, som kan ødelægge deres oplevelse.

Din ping vil nok aldrig komme helt ned på 0, med mindre du rent faktisk befinder dig lige ved siden af den server, du gør brug af, hvilket de færreste selvfølgelig gør.

Har du en ping på under 50, vil du næppe lægge mærke til ændringer, når det gælder online gaming og slet ikke, hvis du kun bruger dit netværk til at browse diverse hjemmesider.

Hvad betyder Latency?

Mange blander begreberne ping og latency sammen.

De fleste mener det samme, når de siger henholdsvis “ping” og “latency”, men faktisk er de to forskellige.

Ping er som tidligere nævnt den måde, man måler hastigheden, og denne hastighed bliver kaldt for “latency”, og for at gøre det endnu mere indviklet bliver denne hastighed så målt i MS, som betyder millisekunder.

Latency er altså den hastighed, hvormed en server kommunikerer med det input, du foretager dig - eksempelvis når du indtaster en webadresse og trykker på enter, vil latency være den tid det tager, før du lander på siden.

Oftest åbner de fleste sider med det samme og har dermed en lav latency, som regel på under 30 millisekunder.

Jo højere latency, jo længere tid tager det for siden at åbne.

Det samme gælder i gaming, hvor latency spiller en væsentlig rolle.

Her bruges begreberne “latency” og “ping” oftest om det samme og bliver sågar også kaldt for “lag” af de fleste gamers.

I de fleste spil vil du kunne finde informationer om, hvor høj eller lav din ping/latency er.

Sådan viser computerspillet “World of Warcraft” latency samt MS, som fortæller, hvordan din overordnede forbindelse til deres server er:

Så længe du spiller på en server, der er indenfor rimelig rækkevidde, burde din latency eller ping samt MS være 30 eller under.

Hvis den er højere end 100, skyldes det ofte et problem med enten spillets server eller din egen internetforbindelse.

Hvor Lav skal en optimal Ping være?

Som en hovedregel er en god ping en så lav ping som muligt.

Der er dog visse intervaller for ping, som betegnes for værende acceptabelt til forskellige aktiviteter

Responstider for ping:

 • Under 30 MS. En ping på 30 eller under betegnes for at være en yderst acceptabel ping. Denne ping er ideel, når det gælder online gaming, og du vil næppe lægge mærke til forringede responstider.
 • 30 til 50 MS. Middelmådig ping, stadig acceptabel til online gaming dog ikke helt optimal.
 • 50 til 100 MS. Anses for at være en forholdsvis langsom responstid. Når det gælder online websurfing er denne ping helt fin, men til online gaming vil du kunne se betydelige ændringer i forhold til en lav ping på 30 eller under.
 • 100 til 500 MS. Langsom ping. Denne ping er yderst uacceptabel, når det gælder online gaming, hvor du vil have en stor ulempe i forhold til dine mod/medspillere. Online webbrowsing er stadig forholdsvis upåvirket, du kan dog komme ud for lange loadingtider.
 • Over 500 MS. Når din ping rammer 500 MS, altså et halvt sekund eller mere, vil der være en meget betydelig forsinkelse på dine online aktiviteter. Online gaming er nærmest helt umuligt med en ping på dette niveau, og selv online browsing på internettet vil være vanskelig, da alle sider vil tage betydeligt længere om at åbne, end hvis du havde en lavere ping.

Som hovedregel til dig, der gamer, bør din ping aldrig være over 50 og gerne så lav som mulig.

Hvis du derimod primært bruger nettet til at surfe online, betyder din ping ikke det helt store, med mindre den når helt op over 500, hvor der vil forekomme betydelige ændringer i hastighed.

Hvordan får jeg en lav Ping?

Hvis du vil opnå så lav en ping som mulig, skal du sørge for at vælge en udbyder, som tilbyder fibernet.

Fibernet er den hurtigste form for internet, der kan anskaffes af normale personer nu til dags, og er det oplagte valg, når det gælder hurtig internetforbindelse.

Hvis du ønsker en lav ping, skal du holde dig langt væk fra trådløse forbindelser. Faste kabelforbindelser med tilhørende fibernet er simpelthen det eneste rigtige, når det gælder så lav en ping som muligt.

Der burde ikke være de store forskelle på ping, når det gælder de mange forskellige internetudbydere.

Det kan være en fordel at vælge en lokal udbyder, som har datacentre tæt på dig. Dette kan sikre, at din online webbrowsing har en lav ping.

Har du WiFi vil din ping næsten altid være højere end den man ser ved faste forbindelser.

Du kan dog gøre dit WiFi signal væsentlig hurtigere ved forskellige metoder, hør mere om dette i vores video herunder:

Sådan Foretager du en Ping test!

Når du foretager en pingtest, bruger du din internetforbindelse til at sende såkaldte “pakker”, som er en form for data, der bliver sendt til en specifik server.

Disse datapakker bliver derefter sendt tilbage til din computer.

Testen fortæller dig derefter, hvor lang tid det tog for datapakkerne at nå den eksterne server samt tilbage til den egen computer og eventuelle tab af data i processen.

Når du foretager en pingtest, er der 3 overordnede adresser eller servere, som man oftest sender sine datapakker til:

Server

Server Egenskaber

Udført test

iinet.net.au

iiNet's web adresse

Undersøger hvorvidt DNS virker på din computer

203.0.178.191

En af iiNet's DNS servere

Undersøger hvorvidt TCP/IP indstillingerne på din computer virker korrekt

127.0.0.1

En "Loopback" Test som bruger din egen computer

Undersøger hvorvidt der er problemer med din computers netværks adapter eller andre forbindelser

Ping test (Windows 10)

I denne sektion guider vi dig fra A til Z, når det gælder foretagelse af pingtest samt fortæller mere om, hvordan de viste data skal forstås.

 1. Klik på søgeikonet på din proceslinje og indtast “cmd” i søgefeltet
 2. Klik på “Kommandoprompt”-ikonet
 3. Du vil nu se en sort boks. Dette er din kommandoprompt.
 4. Du kan nu udføre en pingtest til en given adresse. I vores eksempel bruger vi Googles danske website. Indtast følgende i din kommandoprompt: ping google.dk - din test er nu udført, og du vil kunne se din ping til den valgte adresse

I det ovenstående eksempel var den målte ping altså 21 MS (millisekunder), hvilket er meget acceptabelt.

Udenlandske sider kan ofte have en højere ping, hvis de ikke gør brug af netværksservere i Danmark.

Hvorfor er min Ping så høj?

Inden for især gaming kan en høj ping betyde, at dit spil vil være forringet betydeligt.

Hvis din ping er højere, end de andre spilleres, har de en stor fordel, da du ikke vil kunne se aktiviteterne på skærmen, ligeså flydende og hurtigt som dem.

Hvis du oplever, at din ping opnår alt for høje niveauer, kan det skyldes flere ting

Årsager til at din Ping er høj

 1. Du sidder langt fra din router. Når det gælder ping, er en fast internetforbindelse i form af et netværkskabel det bedste til at opnå så lav en ping som muligt. Hvis du bruger trådløst internet og sidder forholdsvist langt fra din router, kan din ping blive væsentlig højere. Derudover kan din download- og uploadhastighed også lide, hvis du sidder for langt fra din trådløse router.
 2. Du har krævende programmer kørende i baggrunden. Diverse baggrundsprogrammer eller internetsider, som fx streamingtjenester, bruger en stor del af din internetforbindelse. Hvis disse er kørende samtidig med, at du gamer, kan din ping forringes betydeligt. Sørg altid for at lukke alle programmer, du ikke bruger, og som bruger din internetforbindelse.
 3. Der er for mange brugere på dit netværk. Hvis du er på et netværk, og især et trådløst netværk, hvor der er flere brugere, kan din ping blive højere afhængigt at kvaliteten af netværket. Hvis du fx bor sammen med din familie, og de alle hver især ser netflix på samme netværk, som du forsøger at game på, kan din ping i dine spil blive meget højere end normalt.
 4. Serverlokation. Lokationen af forskellige servere har stor betydning for din ping, især når du gamer. Hvis du fx spiller i Danmark, men på en server, som befinder sig i USA, vil din ping blive sammenlignet med den amerikanske server, hvilket resulterer i en meget høj ping. Hvis du vil spille med en normal ping, skal du i stedet vælge en server tættere på helst inden for EU.
 5. Fejl i din router. Trådløse routere kan ofte få uventede fejl. Hvis din router ikke er blevet genstartet i længere tid, kan den forværres. Dette kan resultere i en høj ping, men kan oftest fikses ved at genstarte din router. Der kan også være tale om, at din router simpelthen bare er for ringe, og i dette tilfælde bør du anskaffe dig en ny, som passer til dit bredbånds hastighed.
 6. Din netværksopsætning er for svag. Din ping kan være naturligt høj, hvis du har en dårlig forbindelse generelt. I Danmark koster de høje internethastigheder ikke så meget som i fx USA, så det er forholdsvist billigt at anskaffe sig et ordentligt abonnement med en god forbindelse. Hvis du stadig har en ældre forbindelse med lave hastigheder, bør du overveje at opgradere dit abonnoment eller skifte udbyder.
 7. Windows’ netværksindstillinger trænger til et reset. Hvis du som de fleste andre bruger Windows 10, kan der være problemer i dine netværksindstillinger. Disse problemer kan betyde, at din ping bliver højere.

  Du kan nulstille dine netværksinsdtillinger ved at søge på “netværk” i din søgebar på proceslinjen:

  Klik “Netværksnulstilling” og klik derefter på “Nulstil nu”

  Dette vil nulstille dine netværkskort samt andre generelle netværksindstillinger, hvilket kan gøre din ping væsentlig bedre.
 8. Overophedning. Hvis din computer eller router bliver overophedet vil din ping højst sandsynlig blive påvirket. Der er oftest tale om en fejlagtig router, hvis din router bliver for varm. Din computer kan blive for varm, hvis du har for mange programmer kørende, eller hvis den er forældet. Det er vigtigt at løse problemer med overophedning med det samme, da det har en stor effekt på din ping samt din computers egenskaber generelt.

Hvad betyder Lag?

Lag er et udbredt begreb blandt især gamere, som i bund og grund betyder at “være bagud”.

Når man “lagger”, betyder det, at ens latency er høj, hvilket giver et indtryk af, at alle dine inputs i dit spil er forsinkede i forhold til dine med- og modspillere.

Lag, eller høj latency/ping, er en af de mest ødelæggende fænomener, når det kommer til online gaming.

I professionel e-sport vil selv den mindste form for “lag” kunne være grundlag for at genstarte spillet, eller i det mindste sætte spillet på pause, indtil forbindelsen bliver ordnet.

Lag forekommer typisk, når internetforbindelsen er langsom, hvis du har en virus, eller hvis du bruger en server, der er for langt fra din fysiske lokation.

Du kan formindske lag ved at sørge for, at din internetforbindelse er stabil. Brug altid faste forbindelser med netværkskabel for at få så lidt lag som muligt.

Lag kan dog forekomme grundet eksterne forhold, som du ikke selv er herre over. Hvis dit spils udbyder har problemer med deres server, vil der ofte forekomme store mængder lag, som du desværre ikke selv kan gøre noget ved.

Her er et fantastisk eksempel på, hvor frustrerende det kan være, når man “lagger” i sine online spil:


Brug af Ping i Cyberangreb

Såkaldte “DDoS” eller Denial-of-service attacks er en af de meste bruge former for cyberangreb, som hackere bruger til at begrænse eller helt lukke ned for forbindelser verden over.

Her bruger de faktisk også en form for ping, hvor de skaber såkaldte “Ping floods”. Dette gør de ved at sende deres ofre en enorm mængde datapakker, som får deres systemer til at køre utrolig langsomt eller lukke helt ned, hvis de ikke er stærke nok.

Disse angreb har fundet sted flere gange de seneste år, hvor fx spilgiganten “Activision Blizzard Entertainment” har lidt under et af disse angreb.

At udføre disse DDoS-angreb er ekstremt ulovligt og kan give fængselsstraffe eller store bøder afhængig af, hvor stor en skade der er forekommet.

Personen, der udførte cyberangrebet mod Blizzard, betalte hele 30.000 dollars i bøde og fik oven i dette 1 år i fængsel.

Du kan finde den fulde artikel, som dækker denne hændelse ved at klikke her.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg