Billede taget af avXperten personale

Opladningsguide til Elbiler » (Så Hurtigt Oplader Elbiler)

Vi er på vej mod den grønne omstilling, og du har måske overvejet at skifte til en elbil.

Men hvor lang tid tager det at oplade en elbil? Herunder kan du se opladningstiden for de top 10 mest solgte elbiler i første kvartal 2020 i Danmark:

Top 10

Mest solgte elbil

Opladningstid hjemme*

1.

Tesla model 3

5-12 timer

2.

VW e-Golf

11 timer 

3.

Hyundai KONA

4-6 timer

4.

Renault ZOE

3-9 ½ time

5.

Nissan LEAF

6-10 timer

6.

VW e-Up

5-6 timer

7.

Audi E-tron

7-13 ½ time

8.

Hyundai IONIQ

6 timer

9.

Kia E-Niro

6 ½-7 ½ time 

10.

Tesla Model S

7-15 timer

*Opladningstiden kan variere da der er flere varianter af nogle af modeller

I opslaget her kan du læse mere om oplader typer, opladningstiden, hurtigladere og meget mere.

Hvor lang tid skal en elbil oplade

En elbil oplader på mellem 1-9 timer alt efter batteri størrelse, samt hvilken type ladestation man benytter. Det tager 15-30 timer at oplade en elbil 100 % via mormorkabel, som oplader gennem stikkontakt. 

Oplader du din elbil ved en supercharger, kan du på ca 30 minutter oplade din elbil op til 80%. 

Dette er meget effektivt, når du er på farten og eventuelt skal køre langt, men ikke har flere timer at vente i. 

En elbil kræver opladning og det er forskelligt fra mærke til mærke, hvor stort batteriet er og dermed opladningstiden. 

Herudover er der forskel på ladestationen og eller, om du benytter dig af et mormorkabel. Fælles for dem alle er dog, at opladningstiden efter de første 80% sænkes.

Se typerne og opladningstiden her

Nedenfor ses model og opladningstid fra ca 0-10 % op til 100%. Det kan dog variere alt efter ladekabel til elbil, samt effekten på ladestationen om den er 3,6 kWh, 7,4 kWh eller 11 kWh. Der er taget udgangspunkt i, at man oplader elbilen hjemme.

Flere af  elbils modellerne har forskellig batteri størrelser, hvori ca 3 kWh af batteriets kapacitet er brugt og indgår dermed ikke i opladningstiden. Dog er batteriets størrelse oftest angivet, som brugbar kapacitet.

Model

Ca. opladningstid hjemme

Tesla model 3 

Standard range plus, 55 kWh

Long range dual motor, 75 kWh

Long range Performance dual motor, 82 kWh

5-8 t 30 min 

7 t 30 min op til 11t 15 min

8-12t 15 min

Volkswagen ID.3

1st, 62 kWh

Pro performance, 62 kWh

Pro S , 82 kWh



6-9 t 15 min

6-9 t 15 min

8-12 t 15 min

Kia e-Niro

39 kWh

64 kWh

6 t 30 min

10 t 30 min

Nissan LEAF

40 kWh

E+ 62 kWh



6-7 t 30 min

10 timer

Renault ZOE

ZE50 R110 52 kWh

ZE50 R135 52 kWh



3-9t 30 min

3-9t 30 min

Skoda ENYAQ 80 iV, 82 kWh

8-12t 15 min

Hyundai KONA 

39 kWh

64 kWh



4-6t 15 min

6-7 timer

Hvilke typer opladere kan man få til elbil

Du har måske lidt svært ved at finde ud af, hvilken type oplader, du skal have til din nye elbil. Det kommer nemlig an på dit behov. 

Kører du ikke særlig ofte, kan det nemlig være at, der ikke er behov for en dyr oplader. For andre kan det være vigtigt med friheden, der er ved et abonnement. Hvor det for andre er noget helt tredje. 

Du skal være opmærksom på at det er din elbil, der er afgørende for, hvor hurtigt den modtager strømmen.

Nedenfor ses stiktyperne, hvor efter du får overblik over ladebokse og hvilke opladningsmode de forskellige opladerkabler indeholder.

Mormorkabel

Der er primært 3 typer af ladekabler. Dog findes der også mormorkablet, som sættes i en helt almindelig 220 volts stikkontakt. 

Dette vil de fleste dog bruge som nødkabel, da det ikke er anbefalet at oplade sin elbil i en almindelig stikkontakt, over en længere periode.

Ydermere tager det 15-30 timer med denne type ladekabel, vil de fleste derfor også foretrække en rigtig ladestation. 

Mormorkablet er oftest type 1 mode 2 og er begrænset til max 230 volt enfaset.

Type 2

Type 2 er nok det mest anvendte ladekabel til elbiler i Danmark. Det medfølger oftest til bilen, og du kan hermed også benytte det rundt omkring i landet på diverse ladestationer. 

For at tilslutte den til en ladestation skal den ene ende af ladekablet være en type 2 mode 3, hvori der i den anden ende af kablet er er type 1 eller 2 alt efter udtaget i den elbil du har.

Mode 3 er typisk det du har derhjemme, når du har en ladeboks.

CHAdeMO

Chademo er et lidt nyere ladekabel til elbil som benyttes af de japanske bilproducenter.

De benytter sig af opladningsmode 4. Denne type ladekabel skal tilsluttes en DC ladestation. 

Da det kræver kommunikation mellem din bil og den ladestation den tilsluttes.

CCS Combo

I EU er CCS combo vejen frem, og da EU og Danmark satser på den grønne omstilling, forsøger de at implementere CCS ladekablet, da det lader markant hurtigere en type 2.

Det er derfor også CCS combo ladekabel til elbil, der er standard stikket i EU. 

Dette giver god mening for EU da det er europæiske bilproducenter der benytter denne type ladekabel. CCS Combo benytter sig ligeledes af mode 4.

Tesla supercharger

Teslas supercharger er som sådan ikke et ladekabel, men mere en ladestation. Denne type er en mode 4 og oplader derfor hurtigt, ligesom CHAdeMO og CCS Combo. 

Superchargerne er at finde ude på de danske motorvejsafkørsler, samt i byerne, hvor der er hurtigladning. 

Stationer der benytter disse ladekabler koster rigtig mange penge og er typisk ikke noget en familie har råd til.

Mange brands udbyder disse typer ladekabler. Der er dog forskel på strømstyrken i den ladeboks dit stik tilsluttes til, selvom det måske er samme type ladekabel. Derudover er der også forskel på, hvilken type du har og om de kan tilsluttes alle typer ladebokse.

Ladestationer - Clever og E.ON

Du kan få en ladeboks på abonnement hjemme og på ladestationer rundt omkring i landet. Clever og E.ON er de mest udbredte abonnements udbydere i Danmark.

Der findes også andre udbydere, som dog ikke er så udbredt at bruge, da de kun er få steder i Danmark. Disse er blandt andet Sperto og Spirii. Fælles for dem alle er, at de har en app, hvor man kan finde nærmeste ladestation.

Ved Clever og E.ON kan man via app også se, om der er en ledig ladestation samt, hvor hurtigt den lader.

Det er dog muligt for alle med elbil, at oplade på farten, selv uden abonnement, da det er muligt at betale ved ladestationen.

Elbil ladeboks til hjemmet

For at kunne oplade din elbil sikkert hjemme, er der behov for en ladeboks. Markedet her er stort og det er måske svært at finde rundt i.  

En ladeboks bruges til at oplade din elbil derhjemme og en ladestation er der du oplader din elbil på farten. 

Elbilen kan blive fuldt opladet natten over.

Det er derfor de færreste der har brug for at oplade elbilen i løbet af dagen, medmindre de kører meget langt. Derfor er det heller ikke så stressende, som mange måske går og tror. 

Har du endnu ikke fået tilsluttet din ladeboks til dit hjem , skal dette gøres af en autoriseret elektriker. Det kunne være en fra firmaet, hvorfra du har købt din ladeboks, fx på abonnement.

Elbil ladeboks på abonnement

Når du vælger abonnement, skal du først finde ud af, om det er muligt at få en ladeboks på din hjemmeadresse. Derefter kan du vælge abonnement, hvor du både får mulighed for opladning på din hjemmeadresse og på ladestationer i det valgte ladenetværk. 

Hvis du her vælger all inclusive, betaler du en fast pris hver måned, uanset hvor meget eller hvor lidt du oplader din elbil. Dette er fordelagtigt hvis du kører meget.

  • Ved E.ON er prisen 649 kr. per måneden og ved clever er prisen 749 kr. per måned, for opladning hjemme og på ladestationer rundt i landet. 
  • Ønsker man ikke ladeboks derhjemme har clever fri opladning i hele deres netværk af ladestationer til 625 kr. per måned hvor det ved E.On koster 609 kr. Per måned.

Har man ikke mulighed for at oplade hjemme, har E.ON lidt flere muligheder. De har blandt andet “city member” på abonnement og city card hvor man betaler en fast pris + forbrug.

Man kan også have et abonnement efter forbrug, hvis man fx har forhandlet sig til en lav elpris, dog er der en fast pris, man betaler som fx ved E.ON er prisen 79 kr +forbrug pr. måned. Dette vil være fordelagtigt at benytte sig af, hvis man ikke lader sin elbil ofte.

Hvad der er fælles for begge abonnementstyper, er at man betaler for selve installationen af ladeboksen, samt et opstartsgebyr. Opsætningen har en fast pris, dette er dog kun, hvis din elinstallation lever op til kravene.

Nogle af de store udbydere af dette er Clever og E.ON idet de har ladestationer i store dele af landet. Køber du din ladeboks på abonnement, skal du dog være opmærksom på, at ladeboksen ikke er din. Og at det vil koste at få den taget ned.

Køb af egen ladeboks til elbil

På kort sigt er det at købe en ladeboks dyrere, men kan i længden kan det betale sig.

Grunden til at det er dyrere er at du selv skal anskaffe dig den, samt at en elektriker skal tjekke dine el installationer inden opsætning. Derefter kommer prisen på opsætningen efterfølgende.

Ladeboksen skal passe til den elbil du har, hvis det er med fast ladekabel til elbil. Har din ladeboks et aftageligt ladekabel, skal man undersøge, om ladekablet er kompatibel med både elbil og ladeboks.

Hvad koster det per opladning, at oplade en elbil hjemme

Ud over omkostningerne til installering af ladeboks, hvis man har valgt dette frem for mormorkabel. vil man kunne oplade sin elbil til samme pris per kWh, som man har til i resten af boligen. 

Det samme gælder hvis man har sin egen ladeboks og ladekabel til elbil og dermed ikke et abonnement.

Vælger man abonnement ved fx E.ON kan man få 1,12 kr i refusion for strøm pr. kWh. når du lader derhjemme.

Prisen for en opladning er derfor meget forskelligt alt efter abonnement, elbilens batteri størrelse samt andre faktorer.

For at finde ud af hvad det koster, tager man elbilens batteri størrelse i kWh og gange med hvad strømmen koster.

Pris pr. kilowatt pr. time

Hold dig opdateret med de skiftende elpriser, med vores indlæg: Hvad koster strøm?

Er prisen på strøm fx 4,25 kr. og batteriet er 200 kWh koster det dig At lade din elbil per opladning.

Har du abonnement, som ikke er til en fast pris hver måned. Hvilket vil sige hvis du betaler for dit forbrug, får du refunderet 1,12 kr pr brugt kWh. Så i eksemplet ovenfor vil du fx kunne spare 1,12*200=224 kr. hver gang du oplader din elbil med et 200 kWh batteri derhjemme.

Hvor mange kWh tager en opladning af elbil

Antal kWh en opladning bruger afhænger af batteriets størrelse, hvor mange faser din elbil kan tage imod fra ladekabel, samt ladeboksen/ladestationens strømføring. Derfor er dette meget individuelt. 

Oplader du din elbil på en ladestation, er strømmen ofte omformet til jævnstrøm DC. Denne type strøm, kan et almindeligt hjem ikke udgive. 

Oplader du din elbil hjemme, kan de fleste almindelige ladebokse kan lade med 11 kW. Dernæst afhænger det af din elbils batteri, om det er 22 kWh, 85 kWh eller noget helt tredje.

Helt lavpraktisk er antal kwh der bruges til opladning, det antal kWh batteriet er. 

Nedenfor ses der eksempler på 3 modeller.

ModelBatteri størrelse
Tesla model 3 long range dual motor, 306 hk75 kWh
Kia e-Niro, 136 hk64 kWh
Volkswagen ID.3 Life, 204 hk58 kWh

Sådan gør du dit hjem klar til en elbil - 7 overvejelser du skal gøre dig inden køb

For at klargøre dit hjem til en elbil, kommer her nogle spørgsmål du skal stille dig selv. 

  1. Hvad har jeg råd til? 
  2. Hvilken elbil vil jeg have?
  3. Hvilket ladekabel skal jeg bruge til min elbil, og hvilken ladeboks passer hertil?
  4. Ønsker jeg at købe en ladeboks eller ønsker jeg et abonnement?
  5. Hvor ønsker jeg at placere ladeboksen?
  6. Aftal et møde med din elektriker på adressen, hvorpå installationen skal udføres.
  7. Find i fællesskab ud af hvordan processen skal forløbe: hvad kan lade sig gøre ifølge installationer, strømføring, el tavle med mere.

Herefter er man klar til at investere i en ladeboks, ladekabel og elbil.

Kan man få en hurtiglader til elbil

Du kan oftest ikke få en hurtiglader til dit hjem, da det koster over 100.000 kr at få denne type ladestationer. 

Derfor er der dog et alternativ, hvor man kan benytte sig at et CCS Combo ladekabel til elbil, som oplader hurtigere end et standard stik type 2.

Rundt omkring i landet findes der dog ladestationer med hurtig opladning, hvor din elbil kan oplades til 80% på ca 20-40 min. 

Blandt andet Tesla's supercharger ladestationer. Disse kan man benytte, hvis man fx. har clever abonnement. Det er derfor, man oftest finder hurtigladere på ladestationer og ikke ved private hjem.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg