Hvordan får man IPTV? - 2021 Guide til IPTV - Sådan gør du!

Du har måske hørt forkortelsen “IPTV” blive brugt af en af dine mere tekniske venner og undret dig over, hvad det egentlig betyder.

Svaret er ikke helt ligetil, men dette indlæg vil helt sikkert give dig en bredere forståelse for hvad IPTV betyder og hvad det indebærer.

Hvad er IPTV? IPTV står for “Internet protocol television” og er en anden måde at få TV-signal, nemlig igennem sit internet kabel. Med IPTV får du også funktioner, som gør det muligt at spole tilbage i dine programmer, samt streame film og serier “on demand”. IPTV er fremtiden inden for TV-underholdning!

Du har måske allerede en udbyder som giver dig både TV og internet igennem samme internet kabel uden at du er klar over det.

Hør mere om hvordan du finder det rette netværkskabel i vores komplette guide til netværkskabler lige her:

Læs meget mere om IPTV nedenfor!

Hvad er IPTV?

IPTV har efterhånden eksisteret i mange år, og det er højst sandsynligt også noget, du har gjort brug af i de seneste år.

De fleste udbydere har nemlig tilpasset deres pakker, så de tilbyder IPTV eller noget, der minder utroligt meget om det.

IPTV står for “Internet protocol television”, hvilket kort sagt betyder at få tv igennem sit internet kabel i stedet for gennem kabel- eller satellitforbindelse.

Med det originale kabel- eller satellit-TV sender udbyderen et signal, som deres kunder modtager igennem antenne eller kabel, hvilket vil sige, at du kun kan se det, som din udbyder sender.

Du har altså ingen mulighed for selv at vælge, hvad der vises eller hvornår.

IPTV er lidt mere moderne. I stedet for at bruge kabler og radiobølger fra satellitter sender IPTV film, serier og kanaler direkte gennem dit internet kabel eller Wi-Fi.

I dag har de fleste udbydere stadig TV-pakker med de kanaler, som vi kender og elsker, men de har ofte også et tilbud om ekstra streamingtjenester eller deres egne streamingtjenester.

Disse tjenester giver dig rig mulighed for at se film og serier, lige når du vil og oftest helt uden reklamer.

Hvordan Fungerer IPTV?

Der findes i alt 3 forskellige IPTV-formater, som du kan læse mere om herunder.

Time-shifted media

Med time-shifted media får du muligheden for at spole tilbage i de programmer, som du ikke har fået set, men gerne vil se.

Du kender det måske allerede, da mange udbydere efterhånden tilbyder denne funktion. Det er en fantastisk måde at følge med i flere programmer på samme tid, eller bare spole tilbage, hvis du ikke lige fik starten med af dit yndlingsprogram.

Den eneste ulempe ved time-shifted media i forhold til fx video on demand, som vi kommer ind på senere, er, at programmerne som regel kun kan spoles tilbage kort tid efter deres oprindelige sendetid.

Så hvis du prøver at se et afsnit af din yndlingsserie, en uge efter det er blevet sendt, er det ikke sikkert, at det er tilgængeligt i form af time-shared media.

Video on Demand (VOD)

Du har måske hørt udtrykket før, fordi video on demand er faktisk et andet udtryk for de populære streamingtjenester, som bruges af de fleste i dag.

Med VOD får du altså film og serier, lige når du vil og uafhængigt af bestemte TV-kanaler.

Eksempler på populære streamingtjenester herhjemme kunne være:

  • Netflix
  • HBO Nordic
  • Amazon Prime Video
  • Viaplay
  • TV2 Play
  • DRTV

Tjenester som fx TV2 og DRTV har som bonus mange af de programmer, du ser i fjernsynet tilgængelige til at streame, lige når du ønsker.

Du kan også bruge enheder som en Chromecast eller et AppleTV, som også giver dig mulighed for video on demand, såfremt du har en konto på de relevante streamingtjenester.

Læs alt om Chromecast i vores blogindlæg - "Chromecast Opsætning og Installation (Step-by-step Guide)"

Live IPTV

Live IPTV er faktisk bare den traditionelle måde at se TV på.

Her ser du programmerne, som de bliver sendt fra udbyderen, uden selv at kunne vælge, hvad der bliver vist og hvornår.

Denne form for IPTV bliver oftest brugt af dem, som ser meget sport, da kampene oftest sendes live, og der jo ikke altid er meget ved at se en kamp, hvor man allerede kender resultatet.

De fleste udbydere har i dag en sammensmeltning af alle disse 3 former for IPTV, hvor målet er at give brugerne en god helhedsoplevelse.

Sådan får du IPTV

Det er teknisk set muligt at skabe sin egen TV-pakke, men det er ulovligt at gøre dette, hvis du ikke har en officiel licens fra de forskellige kanaler og tjenester.

Du er i stedet nødt til at købe abonnementer hos godkendte udbydere, som alle har styr på deres licenser fra diverse kanaler.

Nogle TV har ikke direkte mulighed for at gøre brug af IPTV-løsninger og har derfor brug for en TV-boks, som de fleste udbydere ofte inkluderer i deres abonnementer.

Dette gøres igennem dit normale internet kabel eller antennestik, så du har både TV og internet i samme stik!

Læs mere nedenfor omkring, hvilke udbydere i Danmark der tilbyder IPTV-løsninger.

Udbydere, som tilbyder IPTV-løsninger

Som tidligere nævnt tilbyder de fleste TV-udbydere i Danmark en eller anden grad af IPTV-løsninger og mange kombinerer alle 3 typer - video on demand, Live IPTV og time-shifted media.

Når det gælder Live IPTV generelt, er det som regel temmelig dyrt for dig, som er interesseret i sportskanaler. Så hvis dette er vigtigt for dig, skal du huske altid at sammenligne priserne på de forskellige udbydere.

DR

Vi starter ud med en, som de fleste danskere burde kende, nemlig DR. DR er den originale nationale TV-station i Danmark, men de er skam også med på moden, når det gælder IPTV.

DR’s programmer findes stadig i fjernsynet på traditionel vis, men i sammenhæng med udviklingen indenfor fjernsyn, IPTV og streamingtjenester har de også ændret deres opsætning en smule.

DR har nemlig åbnet for DRTV, som er deres egen video on demand-tjeneste, hvor du frit kan se de fleste DR-programmer, lige når du har lyst.

DR er stadig frit tilgængeligt for alle der betaler licens, og er dermed ikke en udbyder i officiel betydning, men alligvel værd at nævne i sammenhæng med IPTV!

Stofa

Stofa har i de seneste år integreret alle 3 grene af IPTV, så du som bruger har alle mulighederne, når du skal se fjernsyn.

Med deres smarte WebTV-app kan du frit se de fleste kanaler på alle dine enheder, lige meget hvor du er.

Stofa giver også muligheden for at spole tilbage til starten af de programmer, du ikke lige nåede at se fra begyndelsen. Denne funktion gælder for programmer, der er op til 7 dage gamle.

Du kan derudover også pause midt i programmet, hvis du har et andet ærinde, også selvom det er et live-program.

Når det gælder VOD-løsninger har Stofa også mulighed for at integrere populære streamingtjenester i deres styresystem, som giver dig rig mulighed for at logge ind med din konto fra Netflix, HBO eller andre streamingtjenester.

Når det gælder Live IPTV, kan du også frit vælge kanaler i din Stofa-pakke, som du også kan se ved hjælp af WebTv appen.

YouSee

YouSee minder meget om Stofa, når det kommer til, hvad de tilbyder.

Når du har en TV-boks fra YouSee kan du let spole og pause i de programmer, du ønsker, så du let kan foretage dig noget andet midt i programmet eller se programmet fra begyndelsen, hvis du er sent på den.

YouSee har en række pakkeløsninger med specifikke kanaler, men har også mulighed for en bland-selv-pakke til dig, som kun ser et par udvalgte kanaler.

YouSee kan også give adgang til de normale streamingtjenester, du bruger, så du har alt samlet på ét sted.

Som en lille ekstra bonus har YouSee også deres egen streamingtjeneste - “Xee” hvor de har en række serier og film samt et par eksklusive serier, som er produceret af dem selv.

Waoo

Waoo er anset som en af de bedste indenfor levering af fibernet og bredbånd i Danmark, men er også gået over til at tilbyde TV-pakker samt streaming.

Waoo har også en løsning, de kalder “Waoo Bio”, hvor du kan leje over 12.000 film, som du kan se, når du har lyst.

Med en TV-boks fra Waoo får du også muligheden for at pause og spole i programmerne på dit TV.

Waoo tilbyder både faste TV-pakker men også en “vælg selv”-løsning.

Til den sportsinteresserede skal det også lige nævnes, at med den store TV-pakke fra Waoo kan du se alle Premier League-kampe.

Fullrate

Fullrate minder meget om de andre udbydere nævnt i dette indlæg, dog har de desværre ingen bland-selv-løsning på nuværende tidspunkt.

De har dog nogle af de bedste priser i forhold til, hvad du får for pengene.

Med fullrate får du adgang til en lang række kanaler afhængig af, hvilken pakke du vælger.

Igen, til dig som er sportsinteresseret, koster det en del mere, hvis du skal have pakken med alle sportskanalerne.

Med Fullrate får du også Web-TV, som giver dig mulighed for at se film og serier på farten - på både mobil, computer eller tablet.

Sammenligning af IPTV ved Forskellige Udbydere

For at gøre det hele lidt mere simpelt får du her en tabel som hurtigt viser dig hvilke grene af IPTV de forskellige udbydere har og kort om hvad det indebærer:

UdbyderTime-shifted mediaVideo on demand(VOD)Live IPTV
StofaSpol tilbage funktion på de fleste kanalerWeb-Tv app samt adgang til de fleste populære streamingtjenester ved hjælp af deres TV-boks og tilhørende styresystemMulighed for valg af b.la sports kanaler som viser kampe live - kan også ses i WebTv appen
YouseeSpol tilbage funktion på de fleste kanalerAdgang til de normale streamingtjenester, samt Yousees egen streamingtjeneste - Xee som tilbyder eksklusive serier og filmMulighed for tilkøb af TV pakke der indeholder Live IPTV kanaler
WaooFrit pause og spole-funktion på tv programmerWaoo Bio - hvor du kan leje over 12.000 filmMulighed for tilkøb af TV pakke der indeholder Live IPTV kanaler
Fullrate-Adgang til Xee streamingtjenestePakkeløsninger med især Sports kanaler

Du bør altid forholde sig kritisk når man vælger udbyder. Sørg for at vælge en udbyder som rent faktisk har en god pris i forhold til det du får for pengene.

Hvis du kun er interesseret i bestemt kanaler bør du nok gå efter bland-selv løsninger som sikrer at du ikke betaler for kanaler du aldrig bruger. 

Udbydere tilbyder nogenlunde de samme funktioner efterhånden, men prisen og typer af kanaler, streamingtjenester osv. er sjældent ens.

Lav din egen research så du er helt sikkert på at dit valg af udbyder reflektere lige præcis dine behov.

Fremtiden indenfor IPTV

IPTV-løsninger virker til at være fremtiden indenfor TV-underholdning.

Hvis tendensen bliver ved med at fortsætte som i disse dage, kan vi muligvis se frem til endnu mere brugervenlighed, når det gælder IPTV.

Tendensen virker til, at brugerne vil have alt deres underholdning samlet på ét sted, og det er nok også det, TV-udbyderne fortsat vil forsøge at gøre.

Der er en konstant kamp om rettigheder og kanaler, hvilket gør det svært at skabe én tjeneste, som giver dig adgang til det hele, men hvem ved, måske der i fremtiden vil blive indgået større samarbejder, som gør det muligt at samle flere kanaler og streamingtjenester på samme sted!

Derudover bliver time-shifted media nok også mere udbredt, da det er en god løsning, når du ikke lige har tid til at følge med i dit yndlingsprogram i dets oprindelige sendetidspunkt.

Nye streamingtjenester vælter også ind på markedet, og det ser ikke ud til, at det stopper lige foreløbigt.

De mange streamingtjenester er også i stor grad begyndt at producere deres egne store film og serier, som konkurrerer med de store filmselskaber.

Kort sagt ser fremtiden inden for IPTV lys ud, og det ser umiddelbart ud til, at IPTV er kommet for at blive!

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg