Guide: Hvor langt må et HDMI-kabel være? Max signal længde
HDMI-kabler har på mange måder hjulpet den almindelige dansker med at tilslutte eksterne enheder til sin monitor.
Signalstyrken kan dog svækkes, hvis kablet bliver for langt. Læs med her om, hvilke ting du skal være opmærksom på, når du vælger HDMI-kabel.
Vi er kæmpe fans af HDMI-teknologien, og den har både mange muligheder og begrænsninger. Dette indlæg handler om disse.
Hvor langt må et HDMI-kabel være? På normale HDMI-kabler kan signalstyrken svækkes efter 10 meter, og du bør være opmærksom på dette. Dette kan dog løses, hvis man vælger et aktivt HDMI-kabel. Hos avXperten har vi HDMI-kabler, som er op til 100 meter lange uden tab af styrke, og som kan overføre 4K-opløsning.
Står du og mangler et langt HDMI-kabel? Så kan du se vores udvalg af HDMI-kabler på en af de to nedenstående links. Vil du vide lidt mere om, hvem der opfandt HDMI, hvilket kabel du skal vælge, og hvordan du forlænger et kabel og andre alternativer, så læs med her.
Hos avXperten kan du finde HDMI-kabler i prisklasser fra 14 kr til 1849 kr. Vi har et kæmpe udvalg, så du kan finde et, der passer til dit behov.
Indholdsfortegnelse
Hvem opfandt HDMI?
Overvejer du nogle gange, hvor meget der er sket med dine kabler i hjemmet de seneste år? Kabelproducenterne er nemlig en stor del af, hvor meget fremgang vi dagligt oplever med vores elektronik.
I april år 2002 begyndte en sammenslutning af syv store virksomheder et samarbejde, der skulle lave en helt ny standard for AV-kabler.
Kablet skulle gøres smart for at udskifte scart-kablet og DVI(Digital Visual Interface)-teknologien, med et endnu bedre kabel, som både skulle kunne overføre billede og lyd.
De syv grundlæggere af HDM-teknologien:
- Sony Corporation
- Hitachi Maxell, Ltd.
- Koninklijke Philips Electronics N.V
- Lattice Semiconductor Corporation (Silicon Image)
- Panasonic Corporation (Sanyo Electric)
- Technicolor S.A.
- Toshiba Corporation
I 2004 blev der produceret fem millioner enheder med HDMI. Et tal der i 2009 var steget til 394 millioner enheder produceret af mere end 850 forskellige producenter.
I dag er stort set alle TV samt mange grafikkort, PC skærme, multimedia-enheder, spillekonsoller, Blu-ray-afspillere og lignende født med HDMI stik.
Der er sket en kæmpe udvikling med HDMI-kabler, siden de første kom på markedet. Det samme gør sig gældende for nogle af HDMI-kablets konkurrenter som USB- og DP-teknologien. Vi vil gerne vejlede i, hvilket kabel du skal vælge. Dette indlæg vil primært fokusere på HDMI.
Hvilket HDMI-kabel skal man vælge?
Grundet den store udvikling af HDMI, er et HDMI-kabel ikke blot et HDMI-kabel. Der er stor forskel på de forskellige typer og versioner af HDMI.
Se herunder vores korte videoguide, som kan hjælpe dig med at vælge HDMI-kabel:
HDMI blev ikke lavet til at sende signalstyrken over lange afstande. Dette behov er dog opstået med tiden, og det kan være, at du skal have dit HDMI-kabel indbygget i væggen, eller at det skal trækkes over en lang afstand.
Derfor kan man nu få aktive HDMI-kabler, som kan sende 4K-signaler 100 meter uden tab af signalstyrke. Nogle af de ting, du skal overveje, inden du finder et HDMI-kabel kan være følgende:
Optisk HDMI-kabel
Ved lange kabeltræk mister man styrken, hvis man benytter et standard HDMI-kabel. Dette sker normalt ved afstande mellem 10-15 meter, alt efter hvilket kabel det er. Det sker dog ikke med et optisk hybrid HDMI-kabel.
Optiske HDMI-kabler har en en kerne af optisk fiber, som sikrer, at signalstyrken er den samme over lange afstande. Ved at omforme signalet kan det sende data over lange afstande, også når det kommer til 3D, 4K og Full HD.
Disse overvejelser kan du have, inden du køber et HDMI-kabel
- Hvor langt skal kablet være? Tryk her for: Lange HDMI-kabler
- Skal det være et aktivt/optisk HDMI-kabel?
- Skal kablet understøtte 4K?
- Hvilken version af HDMI passer til mit behov?
- Hvilken stiktype; standard, mikro eller mini?
- Skal kablet bruges til gaming?
- Hvilken opløsning skal kablet være kompatibel med?
Vi har efterhånden skrevet mange blogindlæg om HDMI. Her er de forskellige stiktyper og versioner. Hvis du vil se en uddybende forklaring af de forskellige Stiktyper og versioner af HDMI, så læs dette blogindlæg: Hvad betyder HDMI
Oversigt over HDMI stiktyper og versioner
De mest kendte stiktyper er A, C og D. Stiktype A er den, man kender som standard. Stiktype C er den, man kender som mini, og stiktype D er kendt som mikro. Stiktype B blev lavet til at teste HDMI-kabler, og type E er designet til automotive-branchen.
HDMI stiktyper
HDMI type A
HDMI type B
HDMI type C
HDMI type D
HDMI type E
Versioner af HDMI
HDMI version 1.0
HDMI version 1.1
HDMI version 1.2
HDMI version 1.3
HDMI version 1.4
HDMI version 2.0
HDMI version 2.1
Hvordan ser et HDMI-kabel ud?
Et HDMI-kabel er ikke længere blot et HDMI-kabel. De kan se ud på flere måder, men de fleste ved efterhånden, hvordan et standardstik til HDMI type A ser ud, da det er det mest kendte. Ellers er de mest brugte Type C og D, da type B og E ikke bliver brugt meget til dagligt.
Standard HDMI dimensioner
- HDMI type A han: 13.9 mm x 4.45 mm
- HDMI type A hun: 14 mm x 4.55 mm
- HDMI type C: 10.42 mm x 2.42 nn
- HDMI type D: 6.4mm x 2.8mm
Hvordan forlænger man et HDMI-signal?
Der er alternativer til vores lange HDMI-kabler.
Har du prøvet at stå i en træls situation, hvor dit HDMI-kabel er for kort? Du behøver ikke altid at investere i et helt nyt kabel, hvis du til dagligt ikke har brug for et langt kabel.
Du kan nemlig billigt og enkelt forlænge dit HDMI-kabel med et HDMI-forlængerkabel. Vi tilbyder forlængerkabler fra 0,5 m til 5 m, hvor den ene ende er et hanstik, og den anden ende er et hunstik. Så kan du blot plugge dit kabel i den ende med et hunstik, og så er kablet forlænget.
Se vores udvalg af HDMI-forlængerkabel her: HDMI-forlænger-kabel
HDMI Extender
En HDMI extender er et godt alternativ til lange HDMI-kabler. Du kan forlænge din HDMI-forbindelse via netværkskabler, hvis du bruger en extender. Her kan du forlænge dit signal med helt op til 180 meter.
Læs mere om, hvordan en HDMI extender virker her: HDMI Extender
HDMI Repeater
Skal dit signal forlænges på din HDMI-forbindelse, kan det være, at du har brug for en HDMI-repeater. Med en repeater kan du forlænge signalstyrken med omkring 25-35 meter, alt efter hvilken model du vælger.
Se vores udvalg af HDMI-repeatere her: HDMI Repeater
Hvad er trådløs HDMI?
Teknologierne bliver bare smartere og smartere, og HDMI har især givet os den gevinst, at diverse kabler ikke vikler sig ind i hinanden bag TV’et mere. Nu kan man også sende sit signal via en trådløs forbindelse. Læs her, hvordan trådløs HDMI virker.
Med trådløs HDMI kan du forbinde dine elektroniske enheder uden kabler. Det vil sige, at du kan overføre både billede og lyd, uden at skulle til at trække kabler, hvis du vil se noget fra din computer på dit TV.
Du kan få to trådløse sendere/modtagere, som du tilslutter de maskiner, som skal kommunikere med hinanden. Se vores udvalg her: Trådløs HDMI
Den mest kendte måde, når man skal afspille trådløst fra sin computer eller smartphone på sit TV, er lige nu ChromeCast. En ChromeCast tilsluttes også via en HDMI-indgang i dit TV og får strøm via et USB-kabel. Er du ude efter sådan en, kan du finde en her: ChromeCast