Langsom internet? » Sådan Optimerer du dit Internet Bedst

Oplever du at dit internet er langsom? Så er du kommet til det rette sted. I dette indlæg, vil jeg forklare hvad det er der kan gøre dit internet langsomt.

Hvorfor er internettet langsomt? Dit internet kan være langsomt, fordi din router står et dårligt sted. Routerens placering afgør hvordan signalet når ud i hjemmet. Den rette hastighed og antal af enheder kan afgøre kvaliteten på dit netværk. Problemer hos udbyderen, kan også gøre dit internet langsom. 

Hvis du gerne vil vide mere om, hvordan du kan forbedre dit internet, så følg med længere nede, hvor jeg også vil forklare, hvordan du placerer din router bedst.

Sådan skal du teste dit internet

Hvis du har testet dit internet via Wifi, så er det desværre spild af tid. For at få den mest nøjagtige resultat af en hastighedstest, så skal det gøres med et netværkskabel.

Via netværkskablet får du den mest nøjagtige svar på dit internet, da signalet vil blive overført direkte fra routeren til din computer.

Du skal dog være opmærksom på, at der også findes forskellige netværkskabler, som er egnet til at levere forskellige hastigheder.

Så hvis du betaler for en 1000 mbit hos din udbyder og kun får 500 mbit, så kan det være, at det er dit netværkskabel, det er galt med.

For at få det bedste resultat fra en hastighedstest, så kræver det udover det rette netværkskabel, også at du slukker alle enheder der bruger wifi, udover computeren.

På den måde sikrer du dig, at der ikke er andre enheder der tager en bid af wifi-signalet, imens du tager hastighedstesten på din computer.

Jeg vil anbefale at bruge hjemmesiden Speedtest, som er lavet af Ookla, der arbejder specifikt med målinger af internethastigheder.

Ligeså snart du kommer ind på hjemmesiden, så vil hastighedstesten slå din IP-adresse op og finde ud af hvilken internetudbyder du har og vælge den nærmeste server.

Du skal blot trykke på GO for at starte testen og den vil gå igang med at måle dine hastigheder. Så snart den er færdig vil resultatet blive vist på siden.

Vi har lavet en YouTube video om de bedste netværkskabler, som du kan se på vores YouTube-kanal. Hvis du vil sikre dig, at du vælger det rette kabel.

Har du den rette internet teknologi?

Noget der kan afgøre kvaliteten på dit internet er, teknologien bag det. Internet er faktisk ikke bare interne, da der findes forskellige måder, som du kan få dit internet på.

Fiber

Fiberbredbånd er en af de seneste teknologier indenfor internet. Det siges at det er den mest stabile teknologi og eneste der kan levere 1000 mbit i både download og upload.

Fiberbredbånd består af kabler af glas, på størrelse med menneskehår. Det er designet til at overføre data med lynets hast og er derfor hurtigere end de andre teknologier.

Fiberbredbåndet bliver sendt ud fra en såkaldt fiberboks, som også er en indbygget router. Den hænger dog fast på væggen, så den er ikke til at rykke med.

Det er dog ikke alle der har mulighed for at få fiberbredbånd, da det kræver at der er blevet lagt fiberkabler ned på din vej, før du kan gøre brug af det.

I dag er er de fleste fiberbredbånd leveret af elselskaber, som f.eks. Norlys der dækker størstedelen af Jylland med Stofa og NRGi/SEAS-NVE der sammen dækker Sjælland via Fibia.

Hvis du vil vide mere om fiber, så har jeg skrevet et helt indlæg om fiber, som du kan læse på vores blog.

Coax (antennestikket)

Internet via coax er i dag den mest almindelig teknologi indenfor internet og størstedelen af de danske beboere har dette.

Coax er internet fra antennestikket og kommer ud af samme udgang, som TV-stikket. Med coax har du typisk et modem eller en router til, at sende signalet ud i hjemmet.

Ulempen ved coax, er at forbindelsen fra antennestikket, faktisk kommer fra et af teknikskabene ude ved vejen, som du deler med andre i nærheden.

Dvs. At hvis der er mange der bruger internettet på samme tid som dig, så vil det påvirke din oplevelse, hvorimod med fiberbredbåndet, deler du ikke med nogen andre end dig selv.

Hastigheden er i modsat til fiber ikke symmetrisk, betydende at både download og upload ikke følger hinanden i hastighed. Dvs. At på Coax kan du højst få 1000/500 mbit.

xDSL

Dette er den første teknologi indenfor internettet og er derfor ved, at være udfaset af de to andre teknologier.

xDSL er internet fra telefonstikket, som ikke særlige mange har længere, medmindre man kommer helt ud på landet, selvom fiberen er godt på vej derud.

Denne teknologi har lettest ved at blive forstyrret, af alt der florerer rundt omkring det. Derudover er maks hastigheden på denne teknologi 50/5 mbit.

Mobilt bredbånd

Mobilt bredbånd er faktisk ikke så gammelt igen, men det er ikke en holdbar løsning i længden. Mange vælger mobilt bredbånd fra diverse mobilselskaber, pga. Prisen.

Dog hænger pris og kvalitet sammen, så med sådan en forbindelse skal man ikke regne med, at kunne streame og spille online spil uden afbrydelser.

Med mobilt bredbånd har du et dataloft, som du må bruge for. Overstiger du denne grænse, så kan det hurtigt blive dyrt for dig, så derfor vil jeg fraråde denne teknologi.

Bedste placering til routeren

Det kan være svært at blive enige om, hvor routeren skal stå, da den ikke altid er køn at se på. Hvis den gemmes væk, så kan det påvirke kvaliteten af signalet.

Jeg vil anbefale at placere routeren så højt som muligt i hjemmet, da routeren udsender signalerne ud i en bølge. Signalet er kraftigst ved starten af bølgen og svagest i enden.

Derfor burde du ikke stille routeren direkte på gulvet, da det vil påvirke bølgerne. Du vil derfor ikke kunne få fuld udbytte af signalet, da de nederste bølger bliver blokeret af gulvet.

Den bedste placering for routeren, at nå ud i huset, er at placere det i det mest centrale rum i hjemmet. På den måde, er det lettere for dig, at få fat på signalet rundt i hjemmet.

Placere ej routeren i et rum med for mange betonvægge, da signalet har det meget svært ved at trænge igennem beton.

Hvis du bor i en lejlighedskompleks og har dårligt signal, så er det netop fordi, at lejlighedskomplekset er typisk bygget med en masse beton.

Hvis det er muligt, så undgå at placere routeren i køkkenet. Vand og el-apparater har aldrig været en god blanding, så undgå at routeren kommer i kontakt med vand og røg.

Derudover er der mange køkkenudstyr, der kan forstyrre routerens signal under madlavningen, såsom mikrobølgeovnen.

Bedste internet forstærker

Hvis du er på udkig efter en billigere løsning end, at opgradere dit internet hastighed hos din udbyder, så er anskaffelsen af en i wifi forstærker en rigtig god mulighed.

Der findes mange forskellige apparater, som kan forbedre dit internet, dog nogle bedre end andre. Her er to metoder, som jeg vil anbefale, afhængigt hvor stort dit hjem er.

Mesh router

En mesh router består af flere små router, der sammen med internet routeren skaber et samlet netværk, der tilsammen gøre det muligt, at kunne dække et større areal i hjemmet.

Hvis det er rækkevidden der er problemet i dit hjem og ikke så meget hastigheden, så er en mesh router den bedste løsning til dig.

Der findes mange forskellige mesh routere og du skal derfor vælge et der kan dække det antal m², som du har brug for.

Noget ekstraordinært ved en mesh router, er at uanset om du er i den modsatte ende af huset, så behøver du ikke at hoppe over på et andet netværk, for at få dækning i den ende.

Mesh routerne kobler sig nemlig på det eksisterende navn og kode til internet routeren, hvilket gør, at dine enheder selv kan hoppe på den mesh router, der giver den bedste signal.

Wifi repeater/extender

En wifi repeater eller extender, er den billigere løsning end mesh systemet. Det en wifi repeater gør er, at det tager det signal det kan fange og sender det videre ud.

F.eks. Hvis din wifi repeater kun kan modtage 60% signalstyrken, så har den altså også kun de 60% at videresende til din enhed.

Dog er det ingen gang sikkert, at du faktisk får hele de 60%. Undervejs kan signalet fra repeateren blive forstyrret af andre signaler og det efterlader måske kun ca. 30% tilbage.

Derfor er en wifi repeater sjældent den rette løsning, især hvis du bor i en større bolig. Til små lejligheder på ca. 45m², så kan repeateren være en fin løsning.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg