Sådan optager du video som en professionel

Alle der ejer et videokamera ved hvor svært det kan være at få den perfekte optagelse. Der er jo nok også en grund til, at der rent faktisk er uddannelser, der henvender sig til videografer, både professionelle og amatører, for det er ikke så ligetil.

Her kommer nogle gode råd om, hvordan du skal håndtere dit kamera for at få det bedst mulige ud af det. Så bliver optagelserne fra den næste familiefest eller ferien i Grækenland virkelig noget at kunne skrive hjem om. 

1. Bliv dus med dit kamera

Først og fremmest skal du blive dus med dit kamera. Det vil sige at du skal vide alt om det der er værd at vide. Så læs brugsvejledningen igennem fra start til slut og helst én gang til.

Lær hvordan du får adgang til de forskellige menuer og hvordan du indstiller dem hurtigt.

Lær hvilke funktioner der findes under hvilke menuer og skriv dem ned hvis du ikke kan huske dem. 

2. Vær forberedt på alt

Hvis du vil dokumentere din omverden spontant, så …

  • Sørg for at have et ekstra, opladt batteri med.
  • Bruger dit kamera SD kort af den ene eller anden slags, så medbring flere tomme kort end du regner med at skulle bruge. Ellers husk at medbringe en bærbar til at overføre optagelserne til, så du altid har plads nok på dit kamera.
  • Medbring et fotostativ, selv om du måske ikke mener du får brug for det.
  • Medbring batteriopladeren og strømforsyningen
  • Husk en forlængerledning
  • Skal du filme indendørs, så tag en rulle tape med så du kan klæbe forlængerledningen fast til gulvet, så folk ikke falder over den
  • Medbring alt det tilbehør du mener du måske kunne få brug for. Ekstra linser, mikrofon, lysgrej, filtre osv.

3. Fotostativer

Fotostativer er gode at have når du vil optage video, men lad være med at blive afhængig af det. Det gør det meget svært at optage pludseligt opståede situationer, hvis du først skal til at sætte stativet op og montere kameraet på det.

Du kan bruge f.eks. en væg, en træstub, en stol, et bord, eller andet i den stil, til at sætte kameraet på. Lær at bruge hvad du har ved hånden for at stabilisere dit billede, hvis du ikke ligefrem har rolige hænder.

Men medbring stativet alligevel. 

4. Bevæg dig rundt blandt dem du filmer

Optager du mange mennesker, så bevæg dig rundt iblandt dem. Du får langt bedre optagelser på den måde end hvis du står i et hjørne.

Ved at bevæge dig rundt iblandt folk, kan du bedre fange ansigtsudtryk og følge med i samtaler og andre sjove episoder, som kan være med til at gøre den endelig film mere livlig og humoristisk.

Du får flere mennesker med på filmen, og optagelsen bliver langt mere personlig, hvis du går tæt på de mennesker du filmer i stedet for at filme dem på afstand. Du kan samtidig stille spørgsmål og dermed selv medvirke i optagelsen. 

5. Belysning

Sørg for god belysning når du er indendørs. Hvis dit kamera har et kameralys, så brug det. Tænd så meget lys som muligt for at undgå grynede, udvaskede optagelser, du ikke kan rette op på senere.

Hvis muligt, så sæt lamper op for at oplyse rummet og de mennesker du filmer. Lys, som kastets op i loftet kan være med til at give et skarpere billede og forhindre at noget af optagelsen ligger i skygge, samtidig med at lyset ikke bliver for skarpt og genere dem du prøver at forevige på film. 

6. Sørg for at solen er bag dig ved udendørsoptagelser

Filmer du udendørs, så sørg for at solen er bag dig, da det giver et bedre lys og ikke skaber sorte silhuetter af folks ansigter, hvis du filmer mod solen.

Det er bedst at filme formiddag og eftermiddag, da det kan skabe uflatterende skygger på folks ansigter, hvis solen står højt på himlen. 

7. Undgå zoom og panorering

Filmer du udendørs, så sørg for at solen, så vidt muligt, er bag dig, da det giver et bedre lys og ikke skaber sorte silhuetter af folks ansigter, hvis du filmer mod solen.

Det er bedst at filme formiddag og eftermiddag, da det kan skabe uflatterende skygger på folks ansigter, hvis solen står lige oven over jer.

Det er også mest behageligt for dem du filmer, hvis du ikke filmer dem med solen i øjnene, så det er en god ide at vinkle det lidt, så solen står skråt bag dig, men ikke rammer dem du filmer lige i øjnene.

Den bedste udendørsbelysning er på en lettere overskyet dag, da det giver et mere behageligt lys, som ikke er for skarpt og ikke skaber for mange skygger. 

8. Vær opmærksom på lyden

Optager du f.eks. en tale i nærheden af trafik, kan du risikere at stemmen drukner i trafiklarmen, hvis du bruger kameraets indbyggede mikrofon. De fleste er nemlig mere eller mindre grundlæggende, som optager alt omkring det.

Mange kameraer har dog et stik til en ekstern mikrofon. Så gælder det om at bruge den rette mikrofon til omstændighederne.

Nogle mikrofoner er bygget til at optage hvad der sker lige ud for kameraet. Andre kan klipses fast til tøjet, og så er der dem der kan bruges til optagelse af lyd i sale og store konferencerum.

Bruger du en ekstern mikrofon, så er det også en god ide at bruge høretelefoner, som kan give dig en ide om du får optaget lyden ordentligt. 

9. Brug tredjereglen når du optager

Indenfor fotografi benytter professionelle fotografer noget de kalder tredjereglen. Dette kan også benyttes ved videooptagelser. Det gælder simpelthen om at opdele sit billede i et gitter med ni kasser, og så bruge disse ni kasser til at positionere de forskellige emner du filmer.

Sørg for at en enkelt person du filmer, aldrig er midt i billedet. Sørg også for at horisonten ligger nederst i billedet. 

10. Undlad brugen af ’special effects’ mens du optager

Nogle videokameraer har forskellige FX-indstillinger, så som ’gammel film’ der skaber et brunligt skær på det der ellers ligner en sort-hvid optagelse, eller underlige belysninger og farvetoner, som for eksempel rosa lystoner eller gule for at simulere sollys osv. Lad være med at bruge dem når du optager. Du kan altid benytte filtre og andet i den retning, når du redigerer videoen senere.

Sørg for at den film du optager er skarp og enkel, for så har du noget at arbejde med når du skal redigere filmen senere. Jo skarpere billedet er, jo mere kan du ’lege’ med det senere ved f.eks. at zoome ind på enkelte personer eller genstande, og tilføje tekster osv. uden at det går ud over kvaliteten. 

11. Brug aldrig digital zoom!

De fleste videokameraer i dag bliver solgt med både optisk og digital zoom. Problemet med digital zoom er at billedet bliver grynet og grimt hvis du benytter dig af den. Hvad digital zoom gør er, at kameraet skærer mere og mere af billedet og forstørre midten så det udfylder skærmen, og det gør at opløsningen mildest talt bliver grim, grynet og pixeleret.

Brug udelukkende den optiske zoom og helst manuelt. Du kan slå automatisk zoom fra overordnet og du kan som regel også slå digital zoom fra i menuen. Ved at rette dig efter disse to forslag, får du den bedste optagelse.

Har du behov for at komme tættere på det du filmer, så bevæg dig fremad i stedet for at bruge zoom. 

12. Optag ekstra materiale

Skal du f.eks. optage et bryllup eller en konfirmation, så er det en god ide at lave optagelser af udenoms-ting, så som kirken, et træ, en indbydelse, bryllupskagen og andre ’scener’, der kan bruges til at udfylde videoen i sidste ende.

Eller skal du filme en fodboldkamp, så snup nogle klip af opvarmningen, af bolden der rammer nettet, af publikum osv.

For planlagte optagelser er det en god ide at planlægge hvad du vil optage og hvorfra. Det kan være en ide at besøge stedet på forhånd og derudfra bestemme, hvor du vil filme fra og hvad ekstra materiale du kan få ud af det. 

13. Brug en grøn baggrund

Skal du lave mindevideoer, så kan du med fordel benytte dig af en grøn baggrund, da det så er super nemt at indsætte video, der kører i baggrunden samtidig med at du har filmet hovedemnet.

F.eks. kan det være morsomt til en bryllupsvideo eller en konfirmationsvideo at filme bruden / konfirmanden i kjolen på en grøn baggrund, og så indsætte videoer fra deres liv bagved i redigeringsfasen.

Der er mange muligheder for hvad du kan bruge en grøn baggrund til. 

14. Vær opmærksom på baggrunden

Når du optager f.eks. et interview, så prøv så vidt muligt at indlemme noget der vedrører emnet du interviewer om. Skal det f.eks. handle om trafik, så sørg for at der er trafik i baggrunden. Eller hvis du f.eks. interviewer en bonde om hans gård, så sørg for at man kan se noget af gården i baggrunden.

Er interviewet mere omkring stærke følelser, så fokuser mest på personen, så du får følelserne med i optagelsen. 

15. Forsøg dig med widescreen optagelser

Hvis dit kamera har muligheden for 16:9 optagelser i stedet for 4:3, så prøv at lege med det. Mange TV i dag bruger 16:9 formatet (widescreen), og du får meget mere information med på billedet ved at bruge en 16:9 optagelse.

Det er blandt andet nemmere at filme sportsbegivenheder med en 16:9 optagelse, da det giver muligheden for at få langt mere med af en fodboldkamp eller en tenniskamp. I stedet for at fokusere på kun et par spillere, kan du med 16:9 få det meste af banen med. Det samme gælder naturoptagelser, hvor du kan få en hel sø med i stedet for lidt af en ene ende osv.

Der er mange muligheder i 16:9 optagelser, som du mister ved at bruge 4:3. Ved at bruge 4:3 formatet kan du risikere en forvrængning af billedet når optagelsen skal vises på en 16:9 skærm, eller også får du de famøse sorte bjælker i siderne af billedet. Har du optaget i et 16:9 format, så kan du altid skære optagelsen ned til 4:3 størrelsen når du redigere filmen senere, hvis det er nødvendigt. Så har du også mere materiale at arbejde med. 

16. Brug et godt program til redigering

Der er mange redigeringsprogrammer derude og mange af dem er ret dyre. Men der findes også mange gode programmer, der er til at betale.

Adobe Premier Elements er bedst til prisen for Windows og Mac. Elements udgaven er en lillebror til det store, mere tunge Adobe Premier, og kan meget af det samme i en lidt mere simplificeret udgave.

iMovie til Mac er et gratis stykke software, der kan mangt og meget inden for redigering af video og lyd. iMove er lillebroren til Final Cut Pro. iMovie er meget nemt at lære, og meget brugervenligt.

Lightworks er et gratis program, der er designet af professionelle og eksperter i videoredigering. Det er lidt tungt at lære, men når man har lært at bruge det, så er det et super program. Det anbefales endda til nybegyndere.

Avidemux til Windows er et relativt enkelt program der kan meget. Det understøtter mange filformater, så man ikke behøver andre programmer for at konvertere sine filformater. Det er også muligt at redigere lydsporet og indsætte lydeffekter. Du kan tilmed indsætte undertekster.

Videopad er endnu et program der kan meget, og som er meget nemt at bruge. For private er det gratis. Udgaven du kan købe er til professionelle.

Pinnacle Studio fra Corel er et high-end videoredigeringsprogram på linje med Adobe Premier og Final Cut Pro. Alle tre programmer er stilet mod professionelle videoredaktører, men Pinnacle Studio er billigere end de to andre. Pinnacle Studio giver muligheden for at redigere videoer på et professionelt plan.

Mangler du et bestemt kamera? Se vores kamera-sortiment her: Kamera 

Find blandt andet disse:

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg