Lyser LED-pæren ikke, som den skal? ? Tjekliste over hyppige problemer

Selvom LED-pæren nu om dage er den klart bedste og billigste løsning, så er teknologien dog ikke helt problemfri. 

Flere årsager til LED-pære ikke virker

“Hvorfor virker min LED-pære ikke?” - har du måske spurgt dig selv med en vis modløshed i stemmen en gang eller to. 

Det kan der være flere årsager til, at den ikke gør, og derfor har vi lavet dette blogindlæg, hvor vi giver dig løsningen på de allerhyppigste problemer med LED-pærer.

Har du bøvl med LED-pæren, så kan du læse dette blogindlæg helt ende og lære en masse om, hvorfor din LED-pære ikke virker.

Hvorfor blinker min LED-pære?

Hvis din LED-pære(r) er begyndt at blinke eller at tænde og slukke helt af sig selv, så vil vi næsten vædde vores gamle hat på, at der er tale om en dæmpbar LED-pære, som er sluttet til en lysdæmper, der er købt forud for selve den dæmpbare LED-pære.

Problemer med blinkende lys

En lysdæmper giver nemlig næsten altid problemer med blinkende lys, da BÅDE pære og lysdæmper skal være fremstillet til LED-teknologien, før det virker rigtigt. Det, du skal gøre, er at sikre dig, at pære og lysdæmper begge er LED.

Vil du vide mere?

Vi har tidligere skrevet et blogindlæg om netop dette, så hvis du vil vide mere, anbefaler vi, at du læser “Dæmpbare LED-pærer blinker - Hvad gør man?” i blogindlægget Hvordan dæmper man en LED-pære?

Hvorfor lyser min LED-pære, selvom den er slukket?

Nogle gange kan det ske, at der stadig er lys i din LED-pære, også selvom du har slukket den på kontakten. Men hvordan kan det være, tænker du nok.

Krybestrøm i lamper og pærer

Svaret på spørgsmålet er faktisk så enkelt, at det næsten føles banalt, når man får det at vide. 

Din LED-pære lyser stadigvæk, selvom den er slukket, fordi der stadig løber en lille smule strøm gennem dine ledninger, selv efter du har slukket på kontakten. Denne strøm kaldes for krybestrøm, ganske simpelt fordi den “kryber” gennem ledningen og giver strøm til din lyskilde.

En LED-pære kræver meget lidt strøm for at lyse

Du skal ikke være bange for, at der er noget galt med din LED-pære - tværtimod faktisk. Det gode ved LED-pærer er nemlig, at de bruger meget lidt strøm, men det er altså ligeledes derfor, at den lille mængde krybestrøm er nok til, at LED-pæren lyser, selvom den er slukket.

Hvordan stoppes krybestrøm?

Hvad der skal til, før du får bugt med krybestrømmen i dine ledninger, kan en elektriker give dig det bedste svar på. 

Typisk vil løsningen være at bruge en elektrisk kondensator, som, simpelt forklaret, har en evne til at opbevare en vis mængde elektrisk energi på kort sigt.

Hvorfor virker min dæmpbare LED-pære ikke?

Du har lige installeret en dæmpbar LED-pære og kan nu konstatere, at den ikke virker. Dette er aldeles frustrerende, og årsagen til at de ikke virker, kan være flere forskellige ting.

Hyppige fejl med dæmbare LED

  • LED-pærerne er ikke dæmpbare
  • Lysdæmperen er ikke kompatibel med LED-pærer
  • Der er fejl i installationen
  • Der er fejl i lysdæmperen eller i LED-pæren

Vil du vide mere?

Vi har allerede skrevet et blogindlæg om, hvordan man dæmper en LED-pære, hvor vi i afsnittet “Min LED-lysdæmper virker ikke” netop kommer ind på de fire mulige årsager til, at en dæmpbar LED-pære ikke virker. 

Hvorfor passer min LED-pære ikke?

Hvis din LED-pære ikke passer, så er det desværre, fordi du har fået købt en LED-pære med en sokkel, der ikke passer til den fatning, du skal sætte den i. Læs med videre herunder, hvor vi uddyber lidt om de forskellige sokkeltyper, vi hos avXperten har i vores sortiment.

E27

En E27-sokkel bliver også kaldt for en stor sokkel, og den fremstilles med et gevind, der skrues ind i fatningen. E27-soklen bruges i almindelige lamper overalt i og uden for huset.

Forskellige varianter med E27-soklen

E14

En E14-sokkel bliver også kaldt en lille sokkel, og den fremstilles med et gevind, der skrues ind i fatningen. E14-soklen bruges meget i mindre lamper på væggen og lignende.

Forskellige varianter med E14-soklen

G4

En G4-sokkel bruges i indbygningsspots. Det er en fysisk ret lille pære, hvorfor den oftes anvendes steder, hvor det er nødvendigt med en mindre lyskilde pga. lidt plads, som f.eks. indbygningsspots i møbler og lignende.

Forskellige varianter med G4-soklen

G9

En G9-sokkel sidder på en stiftpære med to små, brede metalfødder, som presses ind i fatningen. G9-soklen bruges i mange 230 volt væglamper samt flere typer loftlamper. En G9-sokkel er en meget holdbar sokkel.

Forskellige varianter med G9-soklen

GU10

En GU10-sokkel benyttes i de fleste 230 volt spotlamper, hvor pæren er synlig. GU10-soklen genkendes ved dens to kraftige tapper på selve soklen. Ved montering sættes disse to ind i fatningen, hvorefter man drejer, så pæren sidder fast.

Forskellige varianter med GU10-soklen

GU4/MR11

En GU4-sokkel kaldes også for en MR11-sokkel, og disse er altså ens. GU4/MR11-soklen ligner i udformning den lidt større GU5,3/MR16-sokkel, og benene er spidse som på en stiftpære. GU4/MR11-soklen bruges oftest i loftspots.

Forskellige varianter med GU4/MR11-soklen

GU5,3/MR16

En GU5,3-sokkel kaldes også for en MR16-sokkel, og disse er altså ens. GU5,3/MR16-soklen ligner i udformning den lidt mindre GU4/MR11-sokkel, og benene er spidse som på en stiftpære.

Forskellige varianter med GU4/MR11-soklen

PL-C

PL-C står for plug-in cluster fluorescerende lys, og LED-pærer med denne type sokkel benyttes som erstatning for de traditionelle lysstofrør, da størrelsen på fatningen er den samme.

Forskellige varianter med PL-C-soklen

B22

En B22-sokkel minder om den klassiske E27-sokkel, da den har samme størrelse, men dog ikke noget gevind. I stedet for at skrue den på plads klikkes den ind i fatningen. B22-soklen anvendes mest i virksomheder eller på offentlige steder, da den er vanskelig at fjerne.

Forskellige varianter med B22-soklen

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg