avXperten

Hvad er DVI?

Denne artikel om DVI belyser hvilke ting du skal være opmærksom på før du anskaffer dig et DVI kabel, samt giver dig et indblik i brugen af DVI kabler og DVI kablets baggrund.

Digital Visual Interface er en teknologi, til overførsel af ukomprimerede video data. DVI kabler bruges primært mellem en computer og et fladskærms TV eller en projektor.

Der findes flere forskellige typer af DVI stik. En type stik til digitale forbindelser (DVI-D) og en til både analoge og digitale forbindelser (DVI-I).

Den 100% digitale DVI-D bruges når to digitale apparater skal sammenkobles. F.eks. et grafikkort som sammenkobles med en fladskærm.

Det analoge/digitale DVI-I stik er bagud-kompatibel med f.eks. RGB-5 (oftest HD15 eller 5 x BNC stik) og samtidig kunne bruges til digitale forbindelser.

Det mest anvendte er DVI-D stikkene, da de overfører et 100% digitalt signal, og er i stand til at vise billedet i nøjagtig samme opløsning og kvalitet som det blev afsendt fra F.eks. computeren.

DVI overfører digital video med en båndbredde op til hele 7.4 Gbps ved dual stik. Derudover er DVI delvist kompatibel med HDMI (dog kun video, da DVI ikke understøtter lyd-overførsel).

Officielt logo

Det officielle logo for DVI ser således ud:
DVI logo

Baggrund

DVI er udviklet af Digital Display Working Group (DDWG) i 1998. Formålet med udviklingen af DVI var at udvikle en standardiseret forbindelsesform for overførsel af digital video mellem PC og skærm.

Den første version af DVI (Version 1.0) var klar i Foråret 1999. Man kunne nu overføre ukomprimeret live digital video.
DVI understøtter PC opløsninger op til 2048x1536 (4:3 format) og HDTV opløsninger op til 720p og 1080i (HDTV opløsninger over Singlelink kabler).

DVI er efterhånden mere og mere brugt til forbrugerelektronik, f.eks. digital video forbindelsen fra DVD afspiller til fladskærms TV eller projektor.

Grunden til at et DVI kabel overfører billedet i så høj kvalitet er, at de data som overføres bliver overført i ukomprimeret tilstand. Derved undgår man at der bliver "pillet" ved dataene, og de bliver derfor vist i samme høje kvalitet i det apparat som skal vise billedet, som den kvalitet der blev afsendt af f.eks. computeren eller lign.

Ting du skal vide før du anskaffer et DVI kabel

Da der er flere typer for DVI stik, er det vigtigt at du kontollerer at stikket i dine apparater er det samme som stikket i det kabel du vil anskaffe.

Vær også opmærksom på at DVI udelukkende overfører video data. Dvs. at lyden ikke bliver overført gennem DVI kablet. Lyden skal overføres gennem f.eks. et phonokabel eller et optisk kabel.

DVI kabler fungerer optimalt ved et kabeltræk på max 10 meter. Hvis det er nødvendigt at have et kabeltræk på over 5 meter, er det stærkt anbefalelsesværdigt at bruge et højkvalitetskabel, da signalet ellers kan blive forstyrret og/eller forringet.

DVI stik

DVI stik

Pin 1
TMDS Data 2- Digital red - (Link 1)

Pin 2
TMDS Data 2+ Digital red + (Link 1)

Pin 3
TMDS Data 2/4 shield

Pin 4
TMDS Data 4- Digital green - (Link 2)

Pin 5
TMDS Data 4+ Digital green + (Link 2)

Pin 6
DDC clock

Pin 7
DDC data

Pin 8
Analog vertical sync

Pin 9
TMDS Data 1- Digital green - (Link 1)

Pin 10
TMDS Data 1+ Digital green + (Link 1)

Pin 11
TMDS Data 1/3 shield

Pin 12
TMDS Data 3- Digital blue - (Link 2)

Pin 13
TMDS Data 3+ Digital blue + (Link 2)

Pin 14
+5V Power for monitor when in standby

Pin 15
Ground Return for pin 14 and analog sync

Pin 16
Hot plug detect

Pin 17
TMDS data 0- Digital blue - (Link 1) and digital sync

Pin 18
TMDS data 0+ Digital blue + (Link 1) and digital sync

Pin 19
TMDS data 0/5 shield

Pin 20
TMDS data 5- Digital red - (Link 2)

Pin 21
TMDS data 5+ Digital red + (Link 2)

Pin 22
TMDS clock shield

Pin 23
TMDS clock+ Digital clock + (Links 1 and 2)

Pin 24
TMDS clock- Digital clock - (Links 1 and 2)

C1
Analog red

C2
Analog green

C3
Analog blue

C4
Analog horizontal sync

C5
Analog ground Return for R, G and B signals

Nyttige links

Her kan du finde yderligere informationer om DVI:
en.wikipedia.org/wiki/DVI
www.ddwg.org

Af Frederik Nielsen