avXperten

Hvad er VGA?

Denne artikel om VGA belyser hvilke ting du skal være opmærksom på før du anskaffer dig et VGA kabel, samt giver dig et indblik i brugen af VGA kabler og VGA kablets baggrund.

Video Graphics Array er en teknologi, til overførsel af video. VGA kabler bruges primært mellem en computer og CRT skærm eller en fladskærm.

VGA betegnes som et "array" og ikke en "adapter", da den fra starten blev implementeret som en enkelt chip, som skulle erstatte Motorola 6845 chippen samt en lang række andre chips. VGA var det første array som kunne integreres direkte på et bundkort.

VGA understøtter op til 256kb RAM og 16- eller 256-farvers tilstand. VGA har 262.144 farver til rådighed i sin palette.

Et VGA stik betegnes også som: HD15 stik, SVGA stik, XGA stik samt RGBHV.

VGA stik

Et VGA stik ser typisk således ud:
VGA stik

Baggrund

VGA er udviklet af IBM i 1987, og har siden blevet den mest almindelige standard for overførsel af billede mellem PC og PC-skærm.

VGA er den sidste grafiske standard fra IBM som størstedelen af de øvrige PC producenter klonede. I dag er VGA den laveste fællesnævner for alt PC grafik før en enheds-specifik driver bliver indlæst. F.eks. vises Windows opstarts-billedet mens computeren stadig er i VGA tilstand. Dette er grunden til at billedet fremstår i reduceret opløsning og farvedybde.

VGA blev officielt erstattet af IBMs XGA standard, men i praksis forblev VGA den mest anvendte standard, dog i en smule ændrede versioner, som blev produceret af "klon-producenter". Tilsammen blev disse standarder kendt som Super VGA "SVGA".

Ting du skal vide før du anskaffer et VGA kabel

VGA stikket er blevet erstattet af DVI stikket. Hvis din PC og monitor er udstyret med et DVI stik kan det være en fordel at anvende DVI stikket fremfor VGA stikket.

DVI har en større båndvidde, og kan overføre video signalet digitalt. Det kan være en fordel på en digital monitor.

Har PCen ikke et DVI stik kan VGA stikket med fordel anvendes.

VGA sammenlignet med andre standard-opløsninger

VGA opløsning

Nyttige links

Her kan du finde yderligere informationer om VGA:
en.wikipedia.org/wiki/Vga
www.pcmag.com/encyclopedia_term/..00.asp

Af Frederik Nielsen