3D-printet hud sætter ny standard!

3D-printet hud sætter ny standard!
Billede fra Pixabay
8. april 2022 kl 09.48
Skrevet af: Lars Ulrick Lousdal

På universitetet i den britiske by Bristol er de lykkedes med at 3D-printe nogle fingerspidser, der sætter nye standarder for proteser. De er næsten som ægte hud. Tiltaget kan også være med til at lave mere virkelighedstro robotter, siger forskerne.

Et forskerhold fra universitetet i Bristol har for nylig 3D-printet nogle fingerspidser, som er så virkelighedstro, at de producerer kunstige nervesignaler.

Forskerne håber at bygge videre på udviklingen, så de på sigt bliver i stand til at udvikle kunstig hud, der nærmest er identisk med den ægte.

Det innovative tiltag er også ret unikt, fordi det hjælper forskerne med en større forståelse af menneskets følesans:

"Vores arbejde hjælper med at afsløre de komplekse strukturer i menneskets hud, og med at forstå vores unikke følesans," siger professoren Nathan Lepora fra University of Bristol.

— Læs også: Menneskelignende robot er UNIK kunstmaler!

Nærmest som ægte hud

Forskerholdet skabte den kunstige følesans i de 3D-printede fingerspidser ved at bruge et net af små prikker, der svarer til menneskelig hud.

3D-printeren er i stand til at mikse hårde og bløde materialer med hinanden, så de tilsammen får den samme struktur som menneskets biologi. 

Udover at lave enormt virkelighedstro proteser, kan innovationen også være med til at udvikle fremtidens robotter.

Målet er at skabe kunstig hud, der nærmest er som ægte hud. Eller måske endda bedre, lyder det fra forskerholdet:

"Vi kan konstatere, at vores 3D-printede fingerspidser næsten kan producere de samme nervesignaler som ægte. Men det 3D-printede hud er tykkere end ægte hud, og derfor er det endnu ikke helt i stand til at føle de helt fine detaljer, som vi mennesker er i stand til," udtaler professor Nathan Lepora fra forskerholdet.

— Læs også: Smarte katteører scanner hjernen og afslører dit humør

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg