Klima Eksperter: Snart Slut med Fossile Brændstoffer?

Klima Eksperter: Snart Slut med Fossile Brændstoffer?
IEA Konference - Via iea.org - Alle rettigheder forbeholdt IEA
5. februar 2024 kl 10.50
Skrevet af: Sebastian G. Kristensen

I 2023 hævdede The International Energy Agency (IEA), at slutningen for fossile brændstoffer vil komme snart. IEA ser det ikke som et spørgsmål om hvorvidt det sker, men om hvornår olie, gas og kul bliver udfaset i alt klimapolitik.

Et stigende antal klimaanalytikere mener, at 2023 kan blive året, hvor de årlige emissioner nåede et højdepunkt, før den globale fossile brændstoføkonomi begynder et konstant fald.

Det er dog ikke alle eksperter, der er enige om, at fossile brændstoffer har nået begyndelsen på slutningen. Nogle af de største olieproducenter i verden har offentligt udtalt, at olieefterspørgsel og emissioner ikke viser tegn på fald.

Den amerikanske Energy Information Administration (EIA) sagde tidligere på året, at energirelaterede kulstofemissioner ville fortsætte med at stige, i takt med den voksende globale efterspørgsel efter olie, indtil 2050.

Organisationen af olieeksporterende lande (Opec) har også forudsagt, at den globale olieefterspørgslen vil fortsætte med at vokse frem til 2045, dog i et langsommere tempo end i de seneste år.

Klimaet i 2024

Populariteten af grøn energi har accelereret på et imponerende tempo. Lovgivninger har især været med til at skubbe klima agendaen fremad.

Brændstof til køretøjer som biler, lastbiler, fly mm., udgør omkring 50% af olieefterspørgslen i udviklede lande.

Elektriske køretøjer forventes derfor at begynde at udhule efterspørgslen efter fossile brændstoffer, især efter masseproduktion af elbiler fra virksomheder og et delvis stop af produktionen for biler der bruger brændstof.

Krav fra EU, FN og aktivister har givet elbilproducenter og købere lempigligheder ift. biler der bruger brændstof.

Billede: The Guardian Grafisk Illustration - Via theguardian.com - Data fra: Global Carbon ProjectBillede: The Guardian Grafisk Illustration - Via theguardian.com - Data fra: Global Carbon Project

Global Carbon Project har analyseret varme budgettet kloden har. For at holde opvarmning af jorden under 1.5 grader celsius vil det være et krav at nå et netto nul emission før 2040.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg