NASA vil have flere på Månen

NASA vil have flere på Månen
Pressebillede fra NASA
24. marts 2022 kl 14.52
Skrevet af: Lars Ulrick Lousdal

Den amerikanske rumadministration meddelte i dag, at de gerne vil have flere bemandede rumraketter på Månen. NASA har i forvejen en kontrakt med SpaceX, og nu vil de finde endnu en samarbejdspartner.

NASA har lige fortalt, at de meget gerne vil sende en ekstra rumraket til Månen. Der skal naturligvis være mennesker ombord, og tilføjelsen skal være en del af det eksisterende Artemis-rumprogram.

Den amerikanske rumadministration efterspørger samtidigt, at flere af landets rumfartsselskaber byder ind på opgaven. Og meget gerne hurtigt. 

NASA ser helst, at rumraketten er færdigbygget og klar til en Månemission i enten 2026 eller 2027.

— Læs også: SpaceX vil sende første Starship afsted til maj

SpaceX-aftalen består

Sidste år indgik NASA en milliardkontrakt med SpaceX. Aftalen indebærer, at SpaceX skal bygge deres Starship-rumraket, så den er i stand til at fragte mennesker til og fra Månen.

Det bliver første gang siden 1970'erne, at NASA sender mennesker til Månen. Ekspeditionen er også historisk, fordi det bliver den første afroamerikanske mand og kvinde, som bliver sendt afsted til Månen.

Hvis alt går efter planen, forventer SpaceX og NASA, at den første Artemis-mission til Månen finder sted i 2025.

— Læs også: NASA gør mega-rumraket klar til Månen

Mere Måne-konkurrence

Oprindeligt ønskede NASA at få to amerikanske rumfartsselskaber til at konkurrere om at bygge den næste bemandede rumraket til Månen. 

Deres anmodning blev dog ikke accepteret af Kongressen, som ikke ønskede at indfri det astronomiske rumbudget. NASA fik derfor i første omgang blot tildelt en fjerdel af det kæmpebeløb, de bad om.

Flere midler

Af den grund valgte de dengang at acceptere tilbuddet fra SpaceX, som altså løb med retten til at bygge rumraketten til NASAs næste historiske månelanding. 

Lige indtil nu. For i dag kunne NASA nemlig meddele, at de har fået midler til at sende endnu en rumraket med mennesker mod Månen. Det er de meget tilfredse med:

"Konkurrence er lig med bedre produkter. Det gavner alle. Både NASA og det amerikanske folk," udtaler Bill Nelson, der administrerer NASA.

— Læs også: Elon Musk forventer at få folk på Mars i 2029

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg