Skabere af Quantum Dot Teknologi modtager Nobelprisen!

Skabere af Quantum Dot Teknologi modtager Nobelprisen!
Billede skabt via canva.com
13. oktober 2023 kl 09.58
Skrevet af: Sebastian G. Kristensen

Nobelprisen for kemi i 2023 går i år til en række personer som både opdagede, samt gjorde fænomenet "quantum dots" mainstream.

Quantum dots er en teknologi som b.la. bruges i mange fjernsyn i dag, og derudover også bruges i medicinens verden, til at guide læger under operationer.

Quantum dots er, kort forklaret, ultra-mikroskopiske partikler, som faktisk er mindre end normale atomer. 

Når noget bliver så småt, kaldes det også for "nano", og dette gør det muligt at skabe partikler på en ny og helt unik måde, til gavn i en række typer teknologi verden over.

Eksempelvis har disse små quantum dots forskellige farver, afhængigt af hvor store de er, dette er b.la. det som bruges i fx moderne fjernsyn, som giver dem en uovertruffen farvegenkendelighed.

Vigtigheden af Quantum Dots i fremtiden

Quantum dot teknologien er stadig forholdsvis ung, men det faktum at det overhovedet er muligt at manipulere og bruge disse sub-atomiske partikler, baner vej for en fremtid med nanoteknologi som førhen var umulig.

Lige nu kan du selv gøre brug af teknologien, fx i moderne QLED skærme, både som fjernsyn eller PC skærm.

Derudover bruges det som sagt også af en række forskellige forskere, samt især kirurger verden over.

I fremtiden tror mange forskere på at teknologien vil blive brugt til moderne elektronik, som fx mikroskopiske sensorer, ekstremt tynde solceller, sikkerhed når det gælder kommunikation, og meget mere.

Af disse årsager modtog forskerne bag teknologien altså nobelprisen for kemi, og kan nyde godt af deres arbejde, som potentielt vil komme menneskeheden til stor gavn i fremtiden.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg