Leder du efter FM Nødradio eller Powerbanks?

Projektor lærred

Et professionelt Projektor lærred er den bedste løsning til at vise noget fra projektor. Et projektor lærred er designet til at gengive farve og glans.

Filtrér
Sortering

Læs mere om Projektor lærred

Professionelt Projektor lærred (Tripod 150x150cm)
1 Anmeldelser
1209 DKK
Læg i kurv
Professionelt Projektor lærred (Tripod 150x150cm)
1 Anmeldelser

Med håndtag til transport
Med refleksionsmateriale

Læs mere Fjernlager
Levering: 2-4 hverdage
Senest 26. juli 2024

3 forskellige typer lærred

Alt efter hvad du skal bruge en projektor til, så kan det være du skal bruge en bestemt type projektor til formålet for at det fungere bedst for dine behov.

De forskellige lærred typer er følgende:

  • Lofthængt lærred
  • Væghængt lærred
  • Stående lærred

Den første type lærred kender du måske fra skolen, kursuscentre eller kontoret, hvor lærredet hænger ned fra loftet og kan rulles op når man ikke bruger det og nemt ned igen når man skal bruge det.

Den anden type er et lærred der står på stativ, så den er faktisk transportabel og bliver ofte brugt af foredragsholdere.

Derudover findes der også et lærred som til dels minder om et TV, hvor lærredet kan hænges på væggen og være en fast installation.

Der findes dog også popup lærreder som fungere lidt ligesom et lille telt hvor det folder sig ud af sig selv og hvor du så kan folde den sammen igen efter brug.

Automatisk vs. Manuelt lærred

Lærreder kan enten være manuelle eller automatiske, når det kommer til hvordan man “folder dem sammen”.

Oftest er det automatiske kun gældende for projektorer der hænger i loftet, hvor du med en fjernbetjening kan få den til at rulle op eller ned, så du ikke selv skal gøre andet end at trykke på en knap.

Med manuelle skal du selv gøre arbejdet, det vil sige hive i en snor eller lignende for at få den til at rulle op eller ned.

De lærreder der står op på et stativ er alle manuelle, da du selv skal sætte dem op og pille dem ned igen.

På avXpertens hjemmeside finder du en masse smart elektronik, blandt andet højttalerevarmepude, varmeblæser og netværkskabel.

7 Ting du skal vide om projektor lærreder

Inden du køber et lærred, er der nogle specifikationer og funktioner som er gode at kende til først.

Der er nemlig mange faktorer der er værd at tage i betragtning, hvis man vil sørger for at få det rette lærred til sin projektor og til rummet hvor det skal være i.

#1 Mål

Du kan få lærreder i mange forskellige mål og det skal du særligt også være opmærksom på når du vælger lærred til en projektor.

Projektorer projicere nemlig i forskellige formater og derfor er det ikke sikkert at lærredet passer til projektoren hvis formaterne (målene) ikke stemmer overens med hinanden.

Du skal altså derfor ikke kun se på mål i forhold til hvordan den passer ind i dit rum, det skal du selvfølgelig også, men sørg også for at den passer til din projektors projicereing.

Dog skal du også vide at jo større et lærred du vælger, jo mindre klart og mørkere vil billedet blive.

Så hvis din projektor ikke kan levere særlig meget lys, så skal du måske ikke vælge så stor en skærm, da dit billede i så fald vil blive ret mørkt.

Overvej derfor kun at vælge et stort lærred hvis du har en projektor med høj lumen, som passer bedre til en stor skærm.

Nogle mener at du skal sidde så langt væk fra skærmen at det cirka svarer til 3 gange lærredet højde, for at få den bedste placering og kunne se lærredet fuldt ud.

Dette kan du eventuelt også have med i dine beregninger når du vælger lærred størrelsen, så du kan se om det er muligt at sidde så langt væk i forhold til rummets længde.

#2 Format

De mest populære formater som folk vælger lærred i, er HDTV 16:9 eller cinemascope 2.35:1.

Skal du bruge din projektor meget til film, så bør du gå med cinemascope 2.35:1 og skal du se mest TV, så bør du overveje at vælge 16:9.

2.35:1 er lavere i højden og bredder i bredden end 16:9 og derfor fungere det godt til film med den mere aflange skærm.

16:9 er det format vi bruger til at se TV programmer og derfor er det også det foretrukne format til et lærred hvis du skal se TV derpå.

Man kan på en måde sige, at jo mere kvadratisk lærredet er, jo bedre passer det til TV udsendelser og jo mere rektangulær den er, jo bedre passer den til film.

#3 Låsefunktion

Nogle projektorer skal “låses fast” for at give det bedste billede og den her låsefunktion er at finde på manuelle lærreder som hænger eller står op, men dog ikke på alle modeller.

Låse funktionen er typisk bare en krog hvor du kan sætte bunden af lærredet fast til, for at gøre lærred overfladen mere lige, så det ikke bølger og du dermed får bedre billede uden ujævnheder.

I nogle tilfælde kalder man det et tension lærred, som oversættes til spændings lærred på dansk, da lærredet er spændt fast og skaber en spænding i lærredet der udjævner det.

#4 Vægt

Hvis du skal have et transportabelt lærred eller skal have den til at hænge et lidt mere skrøbeligt sted, er det måske en god ide at overveje lærredets vægt.

Et mere letvægtigt lærreder er nemmere at bære rundt på og kan nemmere hold i mere skrøbeligt loft eller vægge.

#5 Gain

Alle lærred er ikke lavet af de samme materialer og derfor giver de ikke alle samme resultat når en projektor lyser på dem.

Der er noget der hedder gain som i bund og grund er lærredets lysreflektion, altså hvor meget lys der bliver reflekteret tilbage til seeren når projektorens lys rammer lærredet.

Jo højere gain, jo lysere bliver dit billede derfor også og det kan derfor have en afgørende rolle for hvor længe billedet er behageligt at se på for seeren.

En gain på 1.0 anses for at være en neutral gain og når du når en højere gain, anses den for at være meget lys og lavere gain er meget mørk.

Det er svært at sige nøjagtig hvilken gain du skal vælge, da det afhænger af både rummets størrelse, hvor meget lys der er i rummet, såvel som hvor høj lumen din projektor har og projektorens placering.

Har du en projektor med lav lumen, kan det være en hjælp at vælge et lærred med høj gain, hvis du ønsker mere lys.

Der kan dog også være en ulempe ved dette i form af noget der hedder “hotspotting” hvor du risikere at det ser ud som om midten af billedet er lysere end resten af billedet og nærmest lave en lys cirkel i midten af billedet.

#6 Farve

Lærreder finder du oftest i to farver som er henholdsvis, hvid og grå, som er de mest populære farvevalg.

Det hvide lærred er nok det du ser oftest, men det grå er igennem de senere år blevet særligt populære til billigere projektorer, som måske er af en smule lavere kvalitet.

Dette skyldes det grå lærdes evne til at fremhæve kontraster og derfor være med til at gøre et lavere kvalitets billede mere detaljeret og dermed skarpere.

#7 Materiale

Hvis du skal have den bedste billedkvalitet og oplevelse, så skal du have et helt glat lærred, uden nogen form for tekstur der kan forstyrre billedet.

Vælger du at du vil have højttalere bag ved lærredet, så skal du sørger for at vælge et lærred med et let gennemtrængeligt materiale for lyden.

Det vil sige at lærredet ikke må være helt tæt, da lyden da ikke kan komme igennem, så med andre ord skal lærredet være åndbart og have små “huller” som lyden kan slippe igennem.

4 Hurtige tips til at vælge projektor lærred

#1. Hvis du allerede har en projektor, kan du projicere op på væggen, så du kan se hvilken afstand der er bedst og dermed bestemme lærred størrelse herud fra.

#2. Med samme teknik kan du prøve at placere din sofa eller stol og se om lærredets størrelse vil stemme overens med sidde afstanden.

#3. Vælg et lærred der passer til det rum det skal bruges i, så du kan sidde hvad der svarer til omkring 3x lærredets højde, væk fra lærredet for bedste udsyn af billedet.

#4. Hvis du har en projektor, så tænd den eventuelt i rummet hvor den skal stå, for at se hvor mørk eller lys en lumen den har i forhold til rummet (rul eventuelle gardiner for) og derudfra kan du vurdere hvor høj en gain og hvilken farve dit lærred skal have.

Ofte stillede spørgsmål om lærreder

Hvad er et projektor lærred?

Et projektor lærred er en blank overflade, som skal fungere som en form for skærm til en projektor. Så projektoren sender et lysbillede over på lærredet og på den måde fremstår det som en skærm, ligesom du måske kender det fra biografen.

Er et projektor lærred bedre end en væg?

Ja, et projektor lærred er specifikt lavet til en projektor, så den har nogle særligt egenskaber som en væg ikke har, blandt andet i form af gain (lysreflektion) og selve farven på lærredet, hvor en væg kan have en farve der kan forstyrre billedet eller ujævnheder i overfladen, som kan ødelægge skærm illusionen og forstyrre øjet.

Hvordan bruger man et projektor lærred?

Et projektor lærred kan enten stå eller hænge, hvis den hænger op er den mere eller mindre permanent og kan rulles op og ned når den skal bruges, den anden typer der skal stå, kan foldes ud og stilles op når du skal bruge den, hvorefter du kan tænde din projektor og se din film, billeder, eller andre filer.


 

 

Betalingskort

Samlet score: 4.9 af 5

avXperten
Sprog: DA flag NO flag
Menu Kontakt
Kurv
Søg
Vi sender pakken i dag
Bestil inden kl. 20.30
Robotstyrede priser
Sikrer dig en god pris
60 dages returret
Vi hjælper altid
E-mærket
Godkendt siden 2007