Leder du efter FM Nødradio eller Powerbanks?
Billede af kamera taget af avXperten

Alt om brug af Gimbals » Nem og hurtig guide

I dette indlæg vil jeg forklare dig alt du bør vide om gimbals, både hvorfor de bruges, men også hvorfor de kan være relevante for netop dig.

Hvad er en gimbal? Gimbal er et produkt der hyppigt bliver brugt til at stabilisere kameraer og telefoner. Stabilisering sker ved hjælp af unikke omdrejningspunkter. Gimbalens primære funktion er at finjustere dine bevægelser. Der findes typer af gimbals som en-, to-, tre- og fire-aksede.

Læs med videre herunder, hvor jeg dykker mere ned i alt du bør vide om brugen af gimbals.

Hvordan fungerer en gimbal?

Forestil dig, at du placerer albuen på et bord, og har armen ret oppe i 90 grader. Du kan eventuelt prøve med en telefon i hånden.

Armen er selve stabilisatoren og håndleddet er balancepunktet.

Du kan prøve at rotere dit håndled frem, tilbage og fra side til side.

På samme måde fungerer en traditionel 2-akset gimbal.

Stativet er selve den mekaniske eller elektroniske stabilisator og toppunktet der akser rundt om dit kamera, telefon mm. er omdrejningspunktet.

Gimbalen arbejder med dine bevægelser i stedet for imod og giver effekten at eliminere slørede billeder og videoer. Den roterer rundt om fikspunktet (stativet) og bevarer stabiliteten.

Tre-dimensionelle gimbals, som bliver kaldt for 3-akset gimbals, tager også højde for et ekstra punkt ud over fikspunktet og skaber yderligere stabilitet.

Den tredje dimension gør det også muligt at stabilisere bevægelser når du roterer kameraet.

To-aksede gimbals har to omdrejningspunkter og tre-akslede har tre.

Der findes gimbals med 4-akser. Disse gimbals inkluderer et ekstra omdrejningspunkt for at stabilisere bevægelser op og ned.

Jeg har opstillet nogle punkter til de vigtigste ting du skal vide om en gimbal:

  • Balance - Den balance du har er også hvad gimbalen benytter, derfor bliver både du og dit apparat til en enhed. Sømløs billed- og videokvalitet skabes med balancen.
  • X- og Y-Akser - Gimbalen tager udgangspunkt på X- og Y-aksen den befinder sig i og opretter sig selv som rotationsakse. Omdrejningspunkter manipulerer herefter stigning, rulning og krøjning for at integrere det perfekte billede.
  • Gyroskop - Vigtige ting som fly og skibe i sø- og luftfartsindustrien kunne ikke eksistere uden et gyroskop, og et gyroskop kan ikke virke uden en gimbal. Gimbalen giver gyroskopet friheden til at bevæge sig, og det samme koncept gør sig gældende til brug af foto- og videografi.
  • Mekanisk og elektronisk gimbal - Der findes to typer af gimbal, mekanisk og elektronisk. Den mekaniske gimbal fungerer som et normalt stativ med balance. En elektronisk gimbal kan meget mere. Elektroniske gimbals kan tage billeder fra afstand, binde billeder sammen med panorering og kalibrere sig selv med autotune-funktionen.
  • Kalibration - Autotune kalibrerer din elektroniske gimbal og beregner alt for dig. Autotune tager det du har placeret på den med i dens kalibrering. Vægt er en af de største faktorer, den kalibrerer for, at give det bedste output til rotationer.
  • Kompatibilitet - Vær opmærksom på om den enhed du vil bruge da de fleste gimbals har specifikke krav for kompatibilitet med din enhed.
  • Kapacitet - For at gimbalen kan fungere optimalt er det vigtigt, at den ikke er overbelastet. Det er mindre vigtigt for gimbals lavet til telefoner, men meget vigtigt for dyrere elektroniske gimbals.

Hvilken gimbal skal jeg vælge?

Gimbals spiller en vigtig rolle for foto- og videografi. De bliver brugt til at fjerne uønskede vibrationer fra din finmotorik, der ikke passer ind.

Det giver et professionelt, kvalitetsrig og stabilt slutprodukt. Her er alt du skal vide om hvilken gimbal du bør vælge.

Gimbal til fotografi

2-aksede gimbals er et nyttigt redskab til dig hvis du vil lave store panorering.

Disse billeder skaber rummelighed uden at gå på kompromis på billedkvaliteten.

Gimbalen holder dit kamera eller telefon stabilt under hele processen og kan også gøre det automatisk.

Her er en video der viser dig panorering og brug af gimbal til fotografi:

Gimbal til videografi

Gimbal har mange fordele når det kommer til videografi.

Action-videoer nyder af 3-aksede gimbals, som giver yderligere stabilisering med roterings omdrejningspunktet.

Sensorer og kalibreringer, der kompenserer for bevægelser i realtid, virker perfekt for disse typer af videoer.

Fastmonterede enheder som telefoner eller action-kameraer kan muligvis give en svimlende effekt med for meget rystelse, hvilket en gimbal eliminerer helt eller delvist.

Professionelle videografer kan også tage dyrere gimbals i brug med en brystsele.

Brystselen hjælper dig med at bære på tunge kameraer og en gimbal.

Når du kombinerer en brystsele og en gimbal, kan du også opnå mere kontrol af store bevægelser, da det kræver mindre kraft for at lave disse bevægelser.

Jeg har lagt en video ind til hvordan du bruger en brystsele med en gimbal til videografi:  

Tips og tricks til at bruge en gimbal

Gimbals har mange forskellige funktioner og tricks til at bruge dem bedst. Derfor har jeg opstillet 3 af de vigtigste tips og tricks til dig for at bruge din gimbal.

#1 Balancer din gimbal ordentligt

Inden du tager din gimbal i brug, så vær sikker på at kameraet sidder godt. Ved elektroniske gimbals sikrer du også unødvendig pres på motoren der sidder ved omdrejningspunkterne med ordentlig placering.

#2 Brug bløde og bevidste bevægelser

Gimbalen kan hjælpe finjustere unødvendige bevægelser, men undgå pludselige bevægelser, da de kan afbryde den stabiliserende effekt. Derfor kan du bruge bløde, langsomme og bevidste bevægelser.

#3 Vær opmærksom på omverdenen

Det kan være nemt at fordybe sig i det man laver, men pas på. Du kan ofte blive forvirret af kameraets dybder og miste overblikket af arealet omkring dig. Hvis du falder, kan du muligvis komme til skade. Du kan også skade din gimbal eller kamera/telefon.


 

 

Betalingskort

Samlet score: 4.9 af 5

avXperten
Menu Kontakt
Kurv
Søg