Billede af ventilator taget af avXperten

Bedste Ventilator / Blæsere - Sådan Køber du den rette Ventilator

Er du på udkig efter en ventilator til at hjælpe dig igennem de varme sommerdage, så vil vi her guide dig til at finde den helt rigtige for dig. 

En lille ekstra brise fra en ventilator er helt klart en luksus de fleste sætter pris på om sommeren og det behøver hverken at være dyrt eller svært at finde den rette ventilator. 

I indlægget her fortæller vi dig blandt andet lidt om de forskellige typer ventilatorer og de funktioner de hver især har at tilbyde. 

Vi gennemgår også de forskellige typer, i vores korte video herunder:

Bedste ventilator: Køberguide

Ventilatorer er forholdsvist billige og fås i flere forskellige typer og størrelser. 

Det er derfor en god ide at undersøge hvilken form for ventilator bedst opfylder dine behov.  

Du kan under hvert afsnit om de forskellige ventilatorer, læse om de forskellige funktioner ventilatorerne tilbyder.

Til sidst i indlægget, kan du finde en oversigt over ting du bør overveje for at finde en ventilator der opfylder dine ønsker og behov. 

De mest kendte typer ventilator er:

  • Bordventilator
  • Gulvventilator
  • Tårnventilator
  • USB-ventilator
  • Loftventilator
  • Håndholdt ventilator

Fælles for disse er at de skaber større luftcirkulation i rummet og laver en form for brise. 

De kan ikke køle luften ned, men fordi luften bevæger sig mere, får det en afkølende effekt på kroppen. 

En ventilator skaber det, som kaldes Wind Chill Factor, som er en indikator for hvordan afkølingen føles, når vinden blæser varmen væk fra overfladen af din hud. 

Ventilatoren blæser altså varmen væk fra din hud, hvilket opleves som afkølende.

Ønsker du en ventilator, der fysisk kan køle luften ned, er det noget lidt andet du skal se efter, eksempelvis luftkøler eller aircondition.

I afsnittene herunder ser vi nærmere på de forskellige ventilatorer og går mere i dybden med hver enkelt af dem.  

Til sidst i indlægget kan du se forskel på deres strømforbrug og læse om hvilken ventilator der egner sig bedst til kontoret og soveværelset. 

Du kan også se vores store udvalg af ventilatorer og andre køleapparater, på vores hjemmeside. 

Bordventilator

Bordventilatorer fås i en række forskellige farver, materialer og størrelser, men har alle det til fælles at de er ventilatorer som egner sig til at stå på et bord eller andet møbel. 

De er derfor ikke store i højden, da det er tiltænkt af de kommer op i den ønskede højde når man stiller dem på et møbel. 

Typisk kan de også indstilles i forskellige vinkler og nogle modeller har også oscillerende effekt.

Oscillerende effekt betyder at ventilatoren ikke blot blæser luften i én bestemt retning, men har en lille motor, som drejer fanen. 

På den måde spreder den luftstrømmen over et større område og kan derfor være til gavn for mere end en enkelt person.

Bordventilatoren er typisk en mindre ventilator, med blæsere på omkring 20-30 cm, og den har for det meste en kraftig nok motor til at dække et mindre rum. 

Selve ventilationen foregår ved at faner drejer rundt, så der skabes en luftstrøm. 

Luftstrømmen sætter gang i luften i rummet og får den til at cirkulere lidt, så man får den afkølende effekt.

Denne type ventilator har for det meste omkring 3 forskellige hastigheder, nogle har flere og andre færre, men 3 er det man oftest ser. 

Bordventilatorer passer eksempelvis godt til når du sidder ved en computer og arbejder, eller til dig der ikke har særlig meget gulvplads. 

Grundet højden på ventilatoren er den også lidt nemmere at pakke væk i de kolde måneder, hvis man ikke bruger den der. 

Det er en ventilator som når et rimeligt omfang, så flere personer som sidder indenfor et par meter af hinanden, sagtens kan få glæde af den på samme tid. 

De er generelt heller ikke dyre at anskaffe og kan derfor være et nemt og billigt hjælpemiddel mod varmen i sommermånederne. 

Bedste gulvventilator

En gulvventilatorer fungerer på samme måde som bordventilatorer, men er lidt større og er beregnet til at stå på gulvet.

På nogle modeller kan højden justeres og tilpasses, så den passer præcist til dit behov.

De minder meget om en bordventilator men står på en højere fod, så den ikke behøver at stå på et møbel. 

Gulvventilatorer er typisk lidt kraftigere end bordventilatorerne og har lidt større faner på 30-40 cm. 

Derfor er gulvventilatorer effektive over et større område og fås stort set altid med flere forskellige hastighedsniveauer, hvor de typisk har minimum 3 hastigheder. 

Gulvventilatorer har typisk også en lidt kraftigere motor, da selve blæserhovedet  typisk er større og derfor kræver mere for at den kan dreje rundt. 

Denne type ventilatorer er effektive til at skabe luftcirkulation i et større lokale og man ser dem derfor ofte også stå i butikker når man er ude og shoppe. 

Sidder du og arbejder kan gulvventilatoren eksempelvis stilles ved siden af dig eller bag bordet, så du får den fulde effekt af luftcirkulationen.

Bedste tårnventilator

Denne type af ventilatorer minder meget om bord og gulv ventilatoren, i forhold til at den også cirkulere luften rundt.

Men hvor en bord- og gulvventilator i princippet er en blæser/vifte i et stativ, så har en tårnventilator et højt og smalt kabinet, hvor der skabes en luftstrøm i hele højden.

Det vil sige at den dækker et større areal i højden end de andre ventilatorer gør. 

En tårnventilator har typisk et lidt mere tyndt og diskret design i forhold til de andre ventilatorer, fordi den ikke har den store udvendige fane, der blæser luft. 

Tårnventilatoren betragtes også for ofte at være mere lydsvage end andre andre ventilatorer.  

En tårnventilator er typisk beregnet til at stå på gulvet og har ikke den store propel som almindelige gulvventilatorer har, og er derfor mere diskret at have stående. 

Tårnventilatoren findes dog også i lavere designs som er egnet til at stå på borde, reoler, hylder eller andre møbler hvor de kommer lidt op i højden. 

I modsætning til en almindelig blæser, hvor propellen flytter luften vandret, så bevæger bladene på en tårnblæser luften op og ned ad søjlen.

Tårnventilatoren er også udstyret med en motor som sikre sig at den drejer fra side til side, så luftstrømmen bliver fordelt rundt i hjemmet og kan dække et større område. 

For det meste er de ikke lige så kraftfulde som eksempelvis en større bordventilator eller gulvventilatoren, men dækker stadig langt de flestes behov. 

Nogle tårnventilatorer har timer funktion, så den kan indstilles til at stoppe af sig selv og/eller fjernbetjening så den kan styres på afstand. 

Fjernbetjening og timer er ikke noget man ser så ofte med de andre typer ventilatorer.

Derfor er det især en fordel i soveværelset, hvis man ikke vil stå ud af sengen for at indstille eller tænde og slukke blæseren.

Du kan altså slukke og tænde den mens du ligger i sengen og med timeren kan du sørger for at den selv slukker om sommeren.

Tårnventilator er altså et af de bedste bud på en god ventilator til soveværelset, da de ofte er lydsvage, har timer, flere forskellige hastigheder, drejefunktion og fjernbetjening.

Det betyder at du kan falde i søvn med den tændt uden at lyden genere dig og du kan indstille den til at slukke af sig selv, eller slukke med fjernbetjeningen uden at du skal rejse dig fra sengen. 

De forskellige hastigheder og drejefunktionen, gør også at du ikke skal ligge i voldsomt træk hvis du vil sove med den tændt.

Du kan sætte den på den laveste hastighed og sætte den til at dreje, så du på den måde får en mildere brise, som ikke er rettet direkte på dig hele natten. 

USB-ventilator

En USB-ventilator er typisk en mindre ventilator på 10-20 cm, som er nemmer at tage med sig end andre ventilatorer, også udenfor hjemmet. 

USB-ventilatoren har ikke strømstik, men får strøm via et USB-stik, som du ofte har lige ved hånden i eksempelvis computeren.

En USB-ventilator er også rimelig billig i brug, da den ikke tager ret meget strøm, men dækker så heller ikke så stort et område som andre ventilatoren. 

USB-ventilatorer egner sig bedst til at blive brugt af en enkelt person af gangen, da den ikke rækker så bredt som større ventilatorer. 

Dog kan det godt lade sig gøre hvis man sidder lidt tæt, at to personer kan få gavn af brisen. 

Du kan blandt andet med fordel bruge den hvis du arbejder ved computer og har svært ved ellers at få en lille brise eller køling i rummet.

Det er også en super rejsemakker, da den er lille og ikke fylder meget og kan få strøm fra en powerbank eller bærbar computer når man er ude og rejse.

Derfor behøver du slet ikke at have adgang til et almindeligt strømstik, for at den kan køre. 

Du skal blot have en enhed med USB indgang, som selv kører på en form for genopladeligt batteri, ligesom en bærbar computer eller powerbank.

Faktisk kan du helt undvære strømstikket i længere tid og tage USB ventilatoren med til selv de mest øde steder, hvis du har en power bank med solceller.

Så kan du også nyde godt af en frisk ventilator brise på telt og camping turen, hvis du har en solcelle powerbank og USB ventilator kombination.

Bedste loftventilator

Denne type ventilator er ikke særlig udbredt her hjemme i Danmark, da vi bor i et klima der for det meste kun har få meget varme dage om året. 

Loftventilatoren ses derfor oftest i lande som har mange dage om året hvor det bliver meget varmt og uudholdeligt hvis man ikke har lidt kølende hjælp. 

En loftventilator kræver lidt mere installation end en typisk ventilator gør, som jo bare skal sættes i et strøm stik. 

Denne type ventilator skal som navnet afsløre, sidde i loftet og fordeler derfor luft cirkulation ud i store dele af et rum. 

Derfor hænger man dem typisk meget centralt i rummet, så rummet bliver bedst muligt dækket af luftstrømmen. 

Der er stor forskel på størrelse og udseende når det kommer til loftventilatorer, og det er derfor også forskelligt hvor meget plads de optager. 

De fås også med lys installeret i dem, så de fungere som både ventilator og lampe, så selv om den tager pladsen fra en almindelig hænge lampe, behøver du altså ikke gå uden loftslys. 

Som sagt findes de i forskellige designs, nogle er mere diskrete end andre og nogle er godt gemt, hvor de næsten ligner en lampe. 

Loftventilatoren kan eksempelvis være en smart løsning hvis du ikke har meget plads at gøre med, da den hænger i loftet. 

Den optager nemlig hverken gulv eller møbelplads, så du komme heller ikke til at falde over den eller skubbe til den. 

Smart Home ventilator

Den nyeste udvikling indenfor ventilatorer er smart home ventilatorer, der kan styres via app fra din mobiltelefon. 

Du kan fx blive liggende i sengen, mens du tænder for ventilatoren på en app på mobiltelefonen.

På den måde bliver din smartphone forvandlet til en fjernbetjening og det kan være smart da man ofte har den lige ved hånden. 

Du skal blot installere en app på din mobil, så kan du indstille tidsplaner og programmere ventilatoren – direkte fra telefonen. 

Nogle Smart Home ventilatorer understøtter endda stemmestyring via fx Amazon Alexa, Apple Siri eller Google Home. 

Så skal du bare sige noget i stil med ”Tænd ventilator” (alt afhængigt af hvilket stemmestyringssystem du bruger), for at tænde ventilatoren. 

Du kan selvfølgelig også bruge en Smart Home ventilator på normalvis, med knapperne på ventilatoren.

Luftkøler

Ud over de modeller vi har nævnt, der fungerer ved at skabe luftcirkulation, findes der også ventilatorer, som kan køle luften.

En anden form for ventilator er luftkøleren, som virker ved at cirkuler luften gennem en kølig vandtank, så luften køles ned af vandet. 

Luftkøleren vil blæse luften hen over vandet eller isen og trækker derefter den afkølede luft ud i rummet, så rummet afkøles.

Andre luftkølere fungerer uden is, men ved at trække tør, varm luft ind, der derefter føres gennem en fugtet måtte eller form for filter. 

Fugten i måtten fordamper og afkøler luften et par grader, så du kan nyde en opkvikkende og forfriskende brise. 

Selvom temperaturen er høj, føles det stadig behageligt afkølende på grund af blæseren og det køligere vand, som bliver blandet i luften.

I forhold til ventilatorer, er luftkølere effektive til at skabe et køligere indeklima på varme dage.

Det er dog vigtigt at bemærke at luftkøleren ikke er et airconditionanlæg. 

Den afkøler ikke et lokale på samme måde som et airconditionanlæg, som vil kunne sænke temperaturen i et helt rum med op til flere grader.

En luftkøler er dog mere effektiv end en almindelig ventilator da den har den ekstra kølende effekt fra vandet. 

Samtidigt har en luftkøler den fordel, at man ikke skal til at tilslutte udsugningsslanger og lignende, som man skal med et airconditionanlæg.

Du kan læse mere om luftkølere i indlægget, Hvad er den bedste luftkøler (Disse ting skal du kigge efter).

Aircondition

Vil du gerne kunne sænke temperaturen med flere grader i et rum, så er vi mere over ventilatorerne i aircondition

Aircondition er dyrt og kræver vedligeholdelse, så det er ikke særlig udbredt i private hjem i Danmark.

Heldigvis kan man nu købe mindre bærbare aircondition-klimaanlæg, som er meget effektive.

Med aircondition kan du sænke hele rumtemperaturen med flere grader selv på de varmeste sommerdage. 

I modsætning til ventilatorer og luftkølere, som blot sætter luften i sving, og har en kølende effekt, vil en aircondition aktivt nedkøle luften i et rum.

En anden fordel ved et airconditionanlæg er at det er meget støjsvagt, så du knap nok lægger mærke det, hvis ikke det var for den behagelige, konstante rumtemperatur.

Både almindelige airconditions og mobile airconditions kræver dog lidt mere installation end andre ventilatorer. 

Det transportable aircondition skal installeres i nærheden af et vindue i dit hjem, så man kan placere varmeudstødningsrøret ud af vinduet. 

Aircondition enheden fungerer på samme måde som mange andre elektriske enheder, så for ikke at udstøde varmen i rummet (som vil have den modsatte effekt end den man gerne vil have), så skal man af med varmen på en anden måde. 

Det mobile aircondition kommer af med varmen gennem et rør (ligesom ved en tørretumbler), som man stikker ud gennem vinduet for at lede varmen udenfor rummet.

Derudover skal den også have mulighed for at komme af med det vand som der kommer fra udskillelsen af varmen. 

I dag har de fleste modeller en indbygget vandtank, som man bare skal huske at tømme engang imellem. 

Typisk er der en indikator på anlægget, som fortæller dig at tanken er tæt på at være fyldt og tænger til at blive tømt. 

Dog er der andre modeller som ikke har indbygget vandtank og kræver derfor adgang til afløb, en spand eller tilsluttes en slangen der løber til afløbet.

Vandafløbet i airconditionanlægget kan forbindes direkte til afløb eller blot til en separat spand man sætter ved siden af.

Airconditionanlæg har ofte en temperatur indstillings mulighed og har affugtende evner, i og med at den fjerner varm fugt fra luften for at køle den. 

Det betyder at du i mange tilfælde kan indstille temperaturen på anlægget, så den bliver lige som du ønsker det. 

Med den affugtende effekt egner aircondition sig særlig godt, til rum der er mere fugtige, da de i tørre rum kan gøre luften alt for tør. 

Det mobile airconditionanlæg er udstyret med hjul og er supernemt at flytte til ethvert rum, der trænger til et behageligt og køligt klima.

Derfor er den blandt andet god til hvis man også har sommerhus, at man har muligheden for at tage den med frem og tilbage mellem hus og sommerhus. 

Det er smart hvis man ikke vil bruge for mange penge på anlæg flere steder.

Du kan læse meget mere om aircondition i vores indlæg, Hvilken aircondition er bedst? .

Smart Home aircondition

Smart Home aircondition fungerer på samme måde som almindelig aircondition, men du kan styre det fra en app på din telefon, eller i nogle tilfælde med stemmestyring.

Wi-Fi Smart Home aircondition kan bruges alene eller i kombination med andre Smart Home-enheder. 

Med smart styrring kan du kan lave tidsplaner, så din aircondition enhederne starter på et bestemt tidspunkt eller lave faste tidsplaner. 

Dette er smart hvis du vil sørger for at rummet er afkølet, når du eksempelvis kommer hjem fra arbejde eller til at den selv slukker hvis du har den tændt mens du sover. 

Ventilator strømforbrug

Der er stor forskel på, hvor meget en ventilator koster at have kørende. Generelt er en USB ventilator den billigste form for luftkøling og en Aircondition er den dyreste.

Strømforbruget har selvfølgelig også noget at gøre med størrelsen på ventilatoren og effektiviteten på den.

Et aircondition trækker mest strøm, men er på samme tid også den mest effektive i forhold til at kunne køle.

Her er en generel oversigt over det typiske strømforbrug i de forskellige typer ventilator:

Ventilator typeEffekt/Watt
USB-ventilator2,5 - 5 W
Bordventilator20 - 45 W
Gulvventilator30 - 80 W
Tårnventilator40 - 50 W
Luftkøler50 - 100 W
Aircondition800 - 1400 W

Vil du vide mere om, hvad det egentlig koster at have en ventilator og aircondition kørende et helt døgn? Så læs vores artikel: Hvor meget strøm bruger en ventilator

Bedste ventilator til kontor

På en varm arbejdsdag kan det være rigtigt rart, at kunne køle ned når du sidder foran computeren. 

Det er ikke altid nok bare at åbne døren eller et vindue, derfor kan vi få brug for reel ventilering og en bordblæser, men det er jo ikke sikkert at det er alle dine kolleger, der ønsker at blive afkølet. 

Alle typer ventilatorer er gode til arbejdspladsen, men vi anbefaler en lille USB-ventilator. 

Så får du nemlig en ventilator, der kun dækker området lige omkring dig og så er de forholdsvis lydsvage grundet den lille størrelse. 

Den lille størrelse gør også at den kan fragtes lidt nemmere, hvis man også vil gøre brug af den hjemme. 

Når du sidder ved din arbejdsplads kan der blive både varmt og lummert, da der ofte er mange mennesker samlet på lidt plads og det kan give et dårligt indeklima. 

Det kan give ubehag og koncentrationsbesvær, som du heldigvis kan få lidt hjælp til at tackle med en ventilator. 

Den kan virke afkølende på dig og sørger for at der er noget bevægelse i luften i rummet, så det virker mindre lummert og indelukket. 

Det gør det meget lettere, at fortsætte det du er i gang med, fordi du ikke har fokus på at du har det varmt eller synes luften i rummet er for tæt. 

Ventilator om natten

Nogle mennesker er meget lyd-følsomme og kan blive irritereret af lyden som en ventilator laver når blæser.

Vil du gerne bruge en ventilator i soveværelset er det heller ikke rart, hvis den larmer for meget.

Især hvis man ønsker at falde i søvn til en kølende brise, kan det være forstyrrende at have en ventilator der støjer meget. 

Det er der heldigvis modeller, der tager højde for dette ved at have en mere støjsvag motor.

Som før nævnt er en tårnventilator fx meget støjsvag i brug og har nogle gode funktioner til brug i soveværelset.

Dog er det også typisk sådan at jo mindre blæseren er jo mindre larmer den, men det afhænger selvfølgelig også meget af blæseren. 

Det kan være fint for nogle at have en ventilator kørende hele natten, men det kan give træk og nedkøle dig, så du risikere at få forkølelse af det. 

Derfor er det en god ide at sikre sig at man ikke kommer til at fryse og blive kold hvis man har blæseren tændt hele natten. 

Det kan være en god ide at sørger for at blæserhovedet drejer fra side til side, så den ikke konstant blæser direkte på dig i løbet af natten. 

På denne måde virker det mere som en let brise der kommer og går, i stedet for et konstant træk.

Dertil kan du også sætte ventilatoren på en lav hastighed, så den ikke køre på fulde drøn og forstyrre dermed heller ikke så meget med støj. 

Moderne ventilatorer bruger ikke så meget strøm, men er du nervøs for en stor elregning eller for at den overopheder, kan det anbefales at købe en ventilator med timer. 

Med timer kan du indstille ventilatoren til selv at stoppe, så den kan stoppe af sig selv, efter du er faldet i søvn. 

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg