Leder du efter FM Nødradio eller Powerbanks?
Billede af højttalere taget af avXperten

Alt om DTS » Nem & Hurtig Guide

I dette indlæg vil jeg dykke ned i de vigtigste ting du skal vide om DTS inden for film, musik, tv og spil.

Hvad er DTS? DTS står for “Digital Theater Systems”, og var især en konkurrent til Dolby surround sound i 1993. DTS virksomheden begyndte at tilbyde deres “lossless” lydkomprimering i 90'erne. Det blev hurtigt et hit for filmelskere. I dag arbejder DTS især på innovative løsninger indenfor Spatial Sound.

Hvis du vil blive klogere på historien om DTS, teknologi, lydkomprimering og meget mere, så læs med videre i dette indlæg hvor jeg fortæller dig alt du bør vide om DTS teknologien.

Oversigt og historie bag DTS

Billede: Historie om DTS udarbejdet af avXperten personaleBillede: Historie om DTS udarbejdet af avXperten personale

Hvordan virker DTS?

Hvis du kan huske tilbage da Blu-ray var populært, og streaming var noget nyt, så har du måske set ordet “DTS” på en Blu-ray disk før.

DTS var engang et ekstremt populært navn, der var med til at dominere biografer og hjemmebiografer verden over. I dag er det mindre kendt, men eksisterer stadig og udvikler stadig ny teknologi til lyd-entusiaster verden over.

Jeg har herunder lavet en opsummering af de væsentligste punkter, som du skal vide om DTS:

 • DTS udvikler lydteknologi til privat og kommercielt forbrug.
 • Deres største konkurrent er Dolby, som er kendt for Dolby Atmos spatial audio.
 • DTS er kendt for deres Blu-ray optimerede DTS-HD komprimering, som hævder at være “tabsfri”.
 • “Tabsfri” er lydkomprimering, der holder den originale lyd 100%.
 • Dolby brugte engang kun “tabt” komprimering og DTS blev derfor et populært valg.
 • “Tabsfri” komprimering er omdiskuteret, nogle mener de hører en forskel, andre mener ikke.
 • DTS har fokus på spatial sound med gaming og biografer.
 • DTS:X er deres version af spatial audio og nogle danske biografer er i gang med at implementere dette.


Tabt vs Tabsfri Lydkomprimering

DTS er som Dolby en virksomhed der udvikler innovativ teknologi til hjemmet, arbejdspladsen eller enhver anden sammenhæng hvor lyd kan bruges.

Du har nok allerede kendskab til formater som MP3, AAC eller WAV.

DTS specialiserer sig også i “tabsfri” eller som det også blev kaldt på engelsk “lossless” komprimering af disse data i en såkaldt lydkodning. Lydkodning afkoder eller indkoder den digitale information til et specifikt format.

I forhold til deres nærmeste konkurrent Dolby, så var de et skridt foran. Dolby plejede nemlig at bruge “lossy” eller på dansk “tabt” komprimering.

Tabt komprimering betyder, at nogle af de originale elementer i lyden bliver tabt under komprimeringsprocessen.

Derfor var DTS og deres tabsfri komprimering meget populær, men de fleste i dag mener, at der ikke længere er forskel, da Dolby også har tabsfri komprimering.

En anden grund til dette er også, at moderne “tabt lydkomprimering” lyder nærmest identisk med moderne tabsfri lyd.

Ny hardware og teknologi giver tabt lyd meget høj bitrate. Bitraten giver derfor yderligere kvalitet, når lyden bliver færdig med at blive kompresset. Slutproduktet kan blive nærmest identisk for dit øre.

Mange mener derfor også, at det gør lyden til næsten identisk som tabsfri, og mange entusiaster mener, at dette også er grunden til at Dolby er førende i branchen, da deres fokus er mere på innovative lydoplevelser.

Men meningerne er splittet. Nogle hævder, at de kan høre forskel på det, andre mener de ikke kan. Det er noget du skal prøve og se om du kan mærke en forskel på.

DTS har den primære opgave, at simplificere processen for formatering af lyd. Nogle af deres lydformater som DTS, DTS-HD Master Audio og DTS-HD High Resolution Audio er anerkendte i filmindustrien, især da Blu-ray markedet eksploderede.

En af deres mest populære formater var DTS-HD Master Audio. Formatering virker primært bedst til 7.1 surround sound og leverer lydkvalitet op til 24.5 Mbps.

DTS:X

Spatial sound med DTS:X er også blevet skabt, hvilket er et relativt nyere format. Lyden er ikke bundet af kanaler og tilpasser sig “objektet” dynamisk, som passer bedst til dig i rummet.

DTS:X bruger “objektbaseret” 3D-lydteknologi og minder meget om Dolby Atmos.

Her kan du se en video der forklarer mere omkring Dolby Atmos og DTS:X:

Meget af dette objektbaseret spatial audio er baseret på et skift i industrien. Fokus på lydoplevelse i stedet for perfektionisme i filmindustrien er noget nyt. DTS har tidligere haft fokus på med tabsfri komprimering, og Dolby var først til mølle når det kom til spatial audio.

Det er ikke en hemmelighed, at Dolby bliver brugt af nærmest alle store højttaler- og hovedtelefonproducenter og mange streamingtjenester.

Trods alt er DTS stadig meget aktive ligesom Dolby, og befinder sig på forskellige markeder som fx:

 • Gaming. Med fokus på DTS Headphone:X for gamere i samarbejde med Microsoft for at bringe spatial sound direkte til hjemmeskærmen.
 • Bilmarkedet. Med DTS AutoSense, DTS AutoStage og HD Radio. Disse lydkanaler er blandt andet med til at forbedre en bils infotainment systemer.
 • Biografer. DTS:X Spatial Audio bliver brugt i biografer, især i Nordamerika, Sydamerika og store dele af Sydasien.

Det er desværre stadig ikke tilgængeligt i store dele af Europa, Danmark inkluderet, hvorimod Dolby er tilgængelig med deres Dolby Atmos spatial sound.

Men ifølge Nordisk Film, tyder det på, at DTS:X implementeringen er i gang, og muligvis bliver mere udbredt i den nærmeste fremtid.

Du kan læse mere om spatial sound og Dolby Atmos i vores blogindlæg her: Alt om Spatial Sound

Hvordan bruger jeg DTS?

Du kan benytte DTS ved at købe højttalere, tv, soundbar eller andre lydenheder der understøtter DTS.

DTS har samarbejdet med Denon, LG, NAD, Panasonic, Pioneer, Sennheiser, Sony og Yamaha. Disse virksomheder kan muligvis tilbyde dig produkter med DTS.

Jeg vil også anbefale dig, at du tjekker om du kan bruge DTS-teknologien til streaming, tv og film, da ikke alle disse tjenester altid er understøttede. Især streaming kan ofte være manglende for DTS.

Specifikt kan du læse mere om kompatibilitet og krav under produktbeskrivelserne. Læs dem godt og grundigt.

Husk selv at tjekke efter om DTS stadig bliver understøttet af tjenesterne direkte, da det altid kan ændre sig med digital underholdning.

Hvad er lydkomprimering, lydkodning og lydformatering?

Lydkomprimering er en kompression af den originale lyd. Du kender det måske fra PNG billeder, jo mindre filstørrelsen er, jo værre/mere sløret bliver billedet. For lyd findes der to typer af “lossy” og “lossless” hhv. tabt og tabsfri lyd.

Tabt lyd betyder at en større del af den originale fil bliver tabt under komprimeringsprocessen af lydfilen.

Tabsfri betyder, at intet af det originale data bliver tabt under komprimeringsprocessen.

Moderne lydkomprimering selvom det er tab eller tabsfri bliver ofte anset som at være det samme da bitraterne på lyden er blevet markant bedre end før.

Lydkodning er enten software eller hardware der indkoder eller afkoder lyd til komprimering og dekomprimering. Du kan forestille dig for lydkodning at være lydens layout.

Ind- og afkodning af lyd er et vigtigt element for lydkvalitet, og det gør det også muligt at vælge det rette lydformat.

Lydformatering er et filformat til lagring af lyddata. Populære formater er FLAC, MP3, WAV og AAC. Dolby og DTS har også deres egne formater du kan læse mere om herunder.

Her er et komplet oversigt til dig af de mest populære lydformater som Dolby og DTS bruger:

DTS SpecifikationerDTS-HD Master AudioDTS:XDTS 96/24
Kanal2.0 - 7.1 surround sound3D dynamisk kanal variabel2.0 - 6.1 mono, stereo og surround sound
KvalitetHøjopløsningslyd for Blu-rayObjektbaseret spatial soundHøjopløsningslyd for DVD
Format (oftest brugt)Blu-rayHjemmebiografer og biografer kun Blu-rayBlu-ray
KomprimeringTabsfriTabsfri og tab mode for mere bitrateTab
Bitrate24.5 Mbps Blu-rayN/A1.5 Mbps DVD
Sample Rate96-192 kHzN/A96 kHz
Dolby SpecifikationerDolby TrueHDDolby AtmosDolby Digital (AC-3)
Kanal2.0 - 7.1 surround sound3D dynamisk kanal variabel1.0 - 6.1 mono, stereo og surround sound
KvalitetHøjopløsningslyd for Blu-rayObjektbaseret spatial soundHøjopløsningslyd for DVD
Format (oftest brugt)Blu-ray og SHIELD TV ProBlu-ray og SHIELD TV ProBlu-ray og SHIELD TV Pro
KomprimeringTabsfriTabsfri og tab mode med Dolby Digital PlusTab
Bitrate18 Mbps Blu-rayN/A0.64 Mbps DVD
Sample Rate44.1-192 kHzN/A32-48 kHz


Du kan læse mere om surround sound i vores blogindlæg her: Alt om Surround Sound

Ofte stillede spørgsmål om DTS

Er DTS Neural:X det samme som DTS:X?

DTS Neural:X er en algoritme der bruger DTS:X til at transformere Blu-ray og DVD, der ikke indeholder DTS:X til, at være kompatibel med DTS:X. DTS Neural:X tager omtrentlighed af højden og bredden af formatet og sætter det ind i DTS:X. Du skal altid være opmærksom på at DTS Neural:X aldrig giver præcist 1-1 indkodet lyd som DTS:X alene kan.

Hvad er DTS Play-Fi?

DTS Play-Fi er et lyd-økosystem DTS har udviklet til at transformere dit hjem til en hjemmebiograf. DTS Play-Fi inkluderer både tv, soundbar, subwoofere og meget mere. Jeg vil anbefale, at du holder dig opdateret på hvad DTS Play-Fi indeholder, da det altid kan ændre sig.

Er Dolby Atmos og DTS:X et lydformat?

Dolby Atmos og DTS:X er teknologi der koder metadata ind til at transformere lyd til spatial sound. De er ikke i sig selv et lydformat, da de ikke kan bruges alene, men bliver ofte betragtet som det. Dolby og DTS foretrækker at bruge deres egen proprietære tjenester, som eksklusivt udnytter specifikke metadata fra lydformatet. Både Dolby Atmos og DTS:X virker ikke uden, at det du lytter til understøtter metadataene der bliver brugt (undtagen DTS:X med DTS Neural:X).


 

 

Betalingskort

Samlet score: 4.9 af 5

avXperten
Menu Kontakt
Kurv
Søg