Leder du efter FM Nødradio eller Powerbanks?
Billede af høretelefoner taget af avXperten

Alt om Spatial Sound » Nem & Hurtig Guide

Du har måske set på dit Netflix-abonnement, eller andre tjeneser/produkter, at de tilbyder dig Dolby Atmos og undrer dig lidt over hvad det egentlig er.

Netop det får du svar på i dette indlæg.

Hvad er spatial sound? Spatial sound er en ny form for lydteknologi, der bruges til at fordybe dig mere i dine forskellige medier, både film og musik osv. 3D-teknologien i spatial sound giver dig nye dybder, særskilte frekvenser specifikt til dine præferencer og det rum du befinder dig i samt lyd i 360 grader, der imiterer virkeligheden.

Hvis du vil vide de essentielle ting som spatial sound tilbyder og hvad det kan betyde for dig, så læs med videre herunder.

Sådan fungerer spatial sound

Spatial sound betyder, at lyden bliver videresendt fra adskillige steder omkring dig, som ofte bliver kaldt kanaler.

Det kan være en mere fordybende og naturtro oplevelse frem for normale lydkanaler, da du får oplevelsen rundt omkring dig fra alle 360 grader.

Teknologien giver dig en 3D-oplevelse hvor dybde, højde og distance spiller en faktor for det du hører. 

Udbydere der tilbyder spatial sound, som fx Dolby med Dolby Atmos og DTS med DTS:X bruger “objektbaseret” 3D-lydteknologi.

Det giver dig en oplevelse, som er fri fra fysiske restriktioner med mangel på lydkanaler, dårlig opsætning af lydsystemer, og giver dig et dynamisk flow af lyd som er mere lig  virkeligheden.

Spatial sound opnår dette ved at udnytte rummet, øret og lyden fra enheden til at finjustere lydfrekvenserne.

Det kan være en højlydt eksplosion fra en film som benytter sig af tunge samt kraftige lyde eller bølger fra havet, der langsomt og blidt kaster sig op mod kysten.

På mange måder kan du forestille dig, at spatial sound omfavner dit hoved i forskellige lag af lyd og derfor giver det en følelse af at være til stede i det, du lytter til lige meget om det foregår over, under, højre, venstre, foran eller bag dig.

Her er en illustration der viser effekten af spatial sound:

Billede: Spatial Sound illustration udarbejdet af avXperten personaleBillede: Spatial Sound illustration udarbejdet af avXperten personale

Du kan læse mere om DTS i vores blogindlæg her. Alt om DTS

Hvordan bruger du spatial sound?

For at benytte spatial sound skal du være sikker på, at du bruger det rette udstyr, der er kompatibelt med teknologien.

Læs derfor efter på produktbeskrivelserne af de varer du har eller du vil købe.

Her er en liste af forskellige ting/steder du kan benytte spatial sound:

  • Virtual Reality - også kaldet VR - er blevet mere moderniseret inden for spatial sound universet, især med Meta og deres introduktion af Meta Quest.
  • Augmented reality - også kaldet AR - er endnu en modernisering inden for spatial sound universet, her er det mere tilgængeligt, da telefoner nu har AR-funktionalitet.
  • Gaming - VR er også trådt i gamernes hænder, derudover har de også adgang til kraftige lydkort, der kan tilbyde enorme lydoplevelser med de rette spil.
  • Streaming (film og musik) - Tjenester som Netflix, Apple TV+, Amazon Prime Video, Apple Music og Disney+ benytter sig af spatial sound.
  • Hjemmebiograf - Hele økosystemer kan nu købes der transformere dit hjem til en spatial sound biograf.
  • Høretelefoner - Mange høretelefoner tilbyder nu spatial sound i en eller anden form, især Apple er førende med deres samarbejde med Dolby.
  • Højttalere - Sony har blandt andet lanceret unikke spatial sound højtalere der hører til i et hjemmebiograf.
  • TV - Samsung, LG og Sony har et stort udvalg af forskellige tv-modeller der er Dolby Atmos certificerede.
  • Soundbar - De kan ofte hjælpe med at understøtte tv’et til at skabe en atmosfære, der bringer spatial sound til et nyt etape.

Eksemplerne ovenfor skal ofte understøttes af den specifikke tjeneste du benytter dig af for at få den fulde oplevelse. Kig derfor nøje på, om de ting du vil benytte den til også understøtter spatial sound tjenester, da det ofte ikke virker alene.

Er spatial sound det samme som Dolby Atmos?

Spatial sound er ikke helt det samme som Dolby Atmos.

Der er spatial sound i Dolby Atmos, men der er ikke altid Dolby Atmos i spatial sound.

Dolby Atmos er en tjeneste og en teknologi som Dolby har udviklet i forbindelse med benyttelse af spatial sound.

Det er deres egen udvikling af spatial sound og fungerer kun i specifikke Dolby produkter koblet med en tjeneste der understøtter deres unikke lydsystem.

Blandt andet bruger Apple ved hjælp af Dolby Atmos deres egen spatial sound.

Forskelle mellem stereo, surround sound og spatial sound

Herunder er en tabel jeg har lavet, der viser dig forskellene mellem stereo, surround sound og spatial sound.

SpecifikationerStereoSurround SoundSpatial Sound
Lydkanaler
2 lydkanaler
ofte 5-7 lydkanaler

3D-effekt lydkanaler varierer
Typisk brugHyppigt brugt i musik og tvHyppigt brugt i hjem og biografen
Hyppigt brugt i moderne film og streaming
LydoplevelseGiver retning og rumlighedGiver en 360 graders lydoplevelse
Giver en fordybende 3D-oplevelse
PrisKan være billigere end alternativerPrisen kan stige alt efter hvor mange lydkanaler der bliver brugtEr typisk den dyreste løsning hvis der også er surround sound

Stereo benytter sig af to kanaler hhv. venstre og højre, disse kanaler bliver brugt til at skabe en fornemmelse af retning og rumlighed og er hyppigt brugt i både musik og tv.

Surround sound er, som det engelske navn antyder, en omringning af lyd. Der bruges adskillige kanaler, ofte 5-7, for at skabe en 360 graders fornemmelse af lyd. 

Spatial sound er en videreudvikling af de basale principper som surround sound tilbyder, nemlig fordybelse i kernen af lyde.

Spatial audio kanaler udvikler på surround sounds koncept med adskillige kanaler, men her giver spatial audio en realistisk 3D-effekt som adskillige lydkanaler alene ikke kan.

Spatial sound kan have samme mængde lydkanaler som stereo eller surround sound, men det er teknologien, der er anderledes her, da lyden kommer dynamisk.

Du kan forestille dig at spatial sound bruger forskellige lag af lyd, der bliver indspillet over og under hinanden. 

Dette bryder barrieren mellem øret, og begrænsningen af hvor mange lydkanaler man har til rådighed.

Ofte stillede spørgsmål om spatial sound

Er rumlig lyd det samme som spatial sound?

Rumlig lyd og spatial sound betyder det samme. Rumlig lyd er blevet til et populært navn at benytte i Danmark for mange internationale virksomheder. Koncerner som Sonos, Netflix og Apple benytter alle terminologien, men det betyder det samme som spatial sound og spatial audio.

Kan jeg downloade spatial sound?

Det er muligt at downloade spatial sound som et program. Eksempelvis tilbyder THX deres 7.1 surround sound med “THX Spatial Audio” i samarbejde med gaming-brandet Razer. Der er også andre programmer derude, der tilbyder spatial sound som et program til din pc. Jeg vil gøre dig opmærksom på, at kigge på nærmere specifikationer på de forskellige programmer, da det ikke altid virker med alle typer af hovedtelefoner.

Kan jeg bruge surround sound sammen med spatial sound?

Surround sound og spatial sound kan godt bruges sammen. Ofte bliver spatial sound brugt som et understøttende 3D-lydeffekt til rigtig gode surround sound højttalere eller hovedtelefoner. Surround sound er dog ikke et krav for at bruge spatial audio, men jeg vil altid anbefale dig at benytte dem begge, hvis du kan, da det giver en bedre oplevelse.

Du kan læse mere om surround sound i vores blogindlæg her: Alt om Surround Sound


 

 

Betalingskort

Samlet score: 4.9 af 5

avXperten
Menu Kontakt
Kurv
Søg