Billede taget af avXperten personale

Alt om Full Frame » Det bruges et Full Frame Kamera til

Er du stødt på udtrykket ‘Full Frame’, når du har kigget på kameraer, og har været i tvivl om, hvad det betyder at et kamera er Full Frame?

I dette indlæg vil jeg fortælle om hvad Full Frame er, og forklare hvad du kan bruge et Full Frame Kamera til.

Hvad er Full Frame? Full Frame er en betegnelse, der bruges om digitale kameras sensor størrelse. Alle digitale kameraer har en indbygget sensor, som afhængigt af hvilket kamera der er tale om, kommer i forskellige størrelser. Full Frame er en af de største sensorer, der kun overgås af Medium format.

Hvis du vil vide mere om hvad Full Frame er, og hvordan du kan bruge et Full Frame Kamera, så læs videre herunder.

Hvad er et Full Frame Kamera?

Hvis et kamera er Full Frame, betyder det at kameraet har en sensor, der har en størrelse der svarer til 35 mm film, eller 36 x 24 mm.

Full Frame er det største “forbruger-format”, som du kan investere i, inden du begynder at bevæge dig mod mere professionelle kamera, for eksempel Medium-format kameraer.

Du kan ofte finde Full Frame i de mere avancerede spejlreflekskameraer (DSLR), og efterhånden også i flere Mirrorless kameraer.

Læs også: Mirrorless Kamera - Hvad er spejlløst kamera (Guide)

Kameraer med Full Frame har linser, som kan udskiftes, dog er der en tendens til at nye linser til et Full Frame Kamera er dyrere end til andre kameratyper.

Derfor bliver Full Frame Kameraer oftest brugt af professionelle fotografer, eller amatør fotografer som har en passion for kameraer og at tage billeder.

Hvis et kamera har en Full Frame sensor, er der en tendens til at kameraet er stort og robust, hvis du sammenligner det med mindre kameraer, der ofte har en sensor som kaldes Crop Frame.

Der er en tendens til at kvaliteten af de billeder, du tager med et Full Frame Kamera, bliver bedre end hvis du havde taget billedet med et andet kamera.

Der kan især ses en forbedring i kvaliteten af billeder med Full Frame, hvis billedet er taget i en situation, hvor der er lidt lys til stede.

Hvad er forskellen på Full Frame og Crop Frame?

Den forskel der er mellem Full Frame og Crop Frame, er kun at der er forskel i deres størrelse.

Den mest synlige forskel er mellem Full Frame og Crop Frame er deres synsfelt, da den større sensor størrelse gør, at Full Frame har et større synsfelt end Crop Frame.

Hvilket betyder at hvis et Full Frame DSLR og et Crop Frame DSLR tager det samme billede, fra den samme afstand og med den samme linse, så vil kameraet med Crop Frame fange et mindre synsfelt.

Det betyder at det vil virke som om, at der er zoomet ind på billedet taget med Crop Frame i forhold til billedet taget med Full Frame.

Læs også: Alt om Spejlreflekskamera (DSLR) - Snart uddød teknologi?

Herunder kan du se en oversigt over nogle af de karakteristika, der kendetegner Full Frame og Crop Frame.

Full Frame

Crop Frame

Standard størrelse svarer til 35 mm film

Mindre end 35 mm film

Bredt dynamisk område og høj kvalitet

Lavere billedkvalitet

Fungerer godt med meget høje ISO hastigheder

Større rækkevidde end Full Frame

Tungt og dyrt udstyr

Let og mindre dyrt udstyr

Der er både fordele og ulemper ved at bruge henholdsvis Full Frame og Crop Frame sensorer.

Fordele og ulemper ved Full Frame

En fordel ved Full Frame er, at det generelt giver dig et bredere dynamisk område, samt en bedre ydeevne når det er lidt lys og du bruger en høj ISO.

Hvilket er med til at forbedre kvaliteten af de billeder, du tager med et Full Frame kamera.

En anden fordel er, at Full Frame kameraer har en mindre dybdeskarphed, hvilket gør at du bedre kan fokuserer på enkelte personer eller objekter i et billede, ved at baggrunden bliver sløret.

En ulempe ved Full Frame er, at det er dyrt at skulle investere i et kamera, der har Full Frame, hvilket gør at det ofte kun er professionelle fotografer der bruger et Full Frame Kamera.

En anden ulempe ved Full Frame er, at billederne som et Full Frame kamera tager, indeholder flere pixels, så bliver billedfilen også større.

En større billedfil, betyder at billedet vil tage mere plads på dit kamera og din computer, hvis du overfører billedet.

Det betyder at, hvis du skal tage billeder med et Full Frame kamera, kan det være en fordel, at bruge et hukommelseskort med mange GB, og derefter overfører dine billeder til en ekstern harddisk eller en online lagringsplatform.

Fordele og ulemper ved Crop Frame

Fordelen ved Crop Frame er, at det er billigere at investere i et kamera med Crop Frame, end med Full Crop.

Hvis du investere i et Crop Frame DSLR kamera, som er i den høje ende af prisskalaen for Crop Frame kameraer, kan du opnå en kvalitet som minder om Full Frame, dog til en langt mindre pris.

Ulempen ved Crop Frame er, at dine billeder bliver i en lavere kvalitet end Full Frame, da billedet blandt andet ikke indeholder lige så mange pixels.

Hvad kan du bruge et Full Frame Kamera til?

Du kan bruge et Full Frame Kamera til at tage forskellige typer af billeder.

Et Full Frame Kamera egner sig særlig godt, til at tage billeder af landskaber og portrætbilleder.

Full Frames forbedrede ydeevne i svagt lys, og evne til at opfange flere detaljer er en stor fordel, når du tager landskabsbilleder.

Dog skal du være opmærksom på, at når du tager landskabsbilleder, kan det være en ulempe at Full Frame har mindre dybdeskarphed, da det kan gøre baggrunden mere sløret.

I forhold til portrætbilleder, så egner Full Frame sig godt, da den større sensor størrelse vil give en mindre dybdeskarphed, som er med til at gøre baggrunden mere sløret, hvilket gør at personen du tager billeder af, vil virke mere fremtræden.

Du kan også bruge Full Frame til at tage billeder af dyreliv og sport, dog vil det med denne type billeder, ofte kunne betale sig, at investere i et Crop Frame kamera i stedet for, da det på flere områder egner sig bedre.

Crop Frame egner sig blandt andet godt til at tage billeder af dyreliv, ved at billedet bliver beskåret, og det dermed virker til at du er tættere på dyrene end du egentlig er.

Læs også: Digitalkamera » Hvilket er bedst for dig?

Læs også: Kameratilbehør » Hvad skal du bruge? (Komplet Guide)

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg