Den komplette guide til bredbånd - vi forklarer det hele!

Bredbånd er uden tvivl et begreb du har hørt hvis du bruger enten internet eller TV.

Begrebet er utrolig bredt, og i dette indlæg vil du få en bedre forståelse for hvor bredbånd bruges.

Hvad er bredbånd? Bredbånd er et begreb der dækker over en type dataoverførsel som sikrer modtagelse og afsendelse af større mængder data end gamle forbindelser. Bredbånd bruges især i internetbranchen, men også til andre former for dataoverførsel som TV, Radio og Telefon.

Vi har samlet vigtig og relevant info omkring bredbånd og gjort det lidt nemmere at forstå denne smarte teknologi, som har sikret fremtiden når det gælder effektiv dataoverførsel.

Hvad er bredbånd?

Overordnet set er bredbånd blot et begreb for en teknologi som er istand til at modtage og sende data på en bred mængde frekvenser, og bruges primært til dataoverførsel, som det vi bruger i internetforbindelser og lignende.

Langt de fleste mennesker har, eller har haft bredbånd hvis de har boet i en husholdning med adgang til internettet.

Bredbånd har efterhånden eksisteret i mange år og var oprindeligt en erstatning til de forældede former for internet som fx de gamle “opkalds” eller “dial-up” former for internet som var yderst ustabile og langsomme.

Bredbånd bruges i stor grad i dag som hele fundamentet for stabile internetforbindelser.

Termet i sig selv er meget bredt og er både blot et andet ord for internet, men kan også være betegnelsen for hvilken som helst form for høj internethastighed.

Bredbånd bruges også som et begreb for overførsel af data i telekommunikationsbranchen hvor teknologien sikrer overførsel på flere kanaler og frekvenser samtidigt.

Bredbånd var med til at sikre fremtiden indenfor internetforbindelser samt underholdningsteknologier som IPTV og streaming af musik/video generelt.

I dag bruger man stadig termet bredbånd om de fleste former for internet, men heldigvis er hastighederne blevet meget hurtigere.

I dag bruger langt de fleste netkabler som Ethernet til at forbinde deres enhed til internettet, eller forbinde en trådløs router for at få adgang til Wi-Fi.

Så svaret til “hvad er bredbånd?” er faktisk ikke så ligetil, men heldigvis er begrebet så bredt at så længe du omtaler forskellige former for TV, Internet, Telefon eller radio forbindelser er du på den sikre side.

Forskellige typer af bredbånd

Som tidligere nævnt findes der forskellige former for bredbånd som bruges til forskellige teknologier og formål.

Overordnet set bruges bredbånd altid til at transmittere en eller anden form for data samt føre data tilbage fra sendepunktet.

Overordnet set findes der 3 hoved brancher hvor bredbånd især bruges.

Telekommunikation

I telebranchen bliver der behandlet en svimlende mængde data som selvfølgelig skal have den oplagt teknologi for at gøre denne proces hurtigere og mere effektiv.

Med moderne mobilbredbånd sikrer man at dataoverførslen i telebranchen sker så hurtig som muligt hvilket giver store fordele for både teleselskaberne, men også forbrugerne.

Bredbånd har sikret at vi som forbrugere både kan lytte til radiokanaler, bruge telefon til opkald, sms, internet osv.

Overordnet set har teknologien åbnet for mange flere muligheder, hvor man før i tiden var meget begrænset, især i forhold til internet på telefonen.

Internetudbydere

Der hvor man især hører begrebet “bredbånd” blive brugt er når det gælder internetforbindelser.

De mange udbydere bruger stadig begrebet når de omtaler deres forskellige forbindelser.

Bredbånd i denne branche bruges typisk som et andet ord for internet, og har dermed ikke nogen som sådan teknisk baggrund.

Stort Set alle former for internet i dag kan betegnes som bredbånd, da det blot kræver at det er hurtigere end de forældede “dial-up” internetforbindelser som fortsat bliver udfaset verden over.

De gamle forbindelser bruges udelukkende i udkantsområder i større lande, eller lande som ikke har råd til at indføre bredbåndsforbindelser endnu.

TV og video

I TV industrien omtaler man faktisk ofte de mange antenner som værende “bredbånd”.

Grundet begrebets meget brede forståelse giver det dog god mening, da de blot dækker over teknologier som er i stand til at sende og modtage data på et “bredt bånd” eller en bred mængde frekvenser.

Bredbånd har sikret at selv de mest tætbebyggede byer kan få en effektiv TV forbindelse.

De store antenner modtager et signal, og sender det videre gennem specifikke kabler til de mange husstande.

På den måde får samtlige husstande et stabilt TV signal ved hjælp af antenner og bredbåndsteknologien.

Når det gælder video, har de fleste former for online streaming i dag en bitrate som kræver bredbåndsinternet.

Dette er en stor årsag til at ældre former for internet og forbindelser ikke bruges længere, da de simpelthen ikke kan sammenlignes med bredbånd.

De gamle teknologier kan heller ikke leve op til de forventninger mange forbrugere har i dag, hvor langt de fleste har interesse i adgang til streaming på diverse streamingtjenester ved hjælp af solidt internet.

Alternative teknologier

Bredbånd bruges også som en ekstra tilføjelse i en teknologi som el-ledninger i jorden.

Store moderne data/el-ledninger bruges i stor grad i dag som en utrolig effektiv løsning til både at overføre strøm, men også overføre enorme mængder data igennem store robuste kabler i jorden.

Teknologien bliver mere eller mindre brugt konstant i mange sammenhænge, og er blevet et utrolig bredt begreb som dækker og utallige former for datamodtagelse og dataoverførsel.

Er bredbånd det samme som fibernet?

Vi har efterhånden fastslået at bredbånd er et begreb som dækker over de fleste former for dataoverførsel, heriblandt internet.

Derfor bruges bredbånd også ofte når man omtaler fibernet, og selvom den originale form for bredbånd faktisk slet ikke har noget med fibernet at gøre, er det stadig relevant da fibernet jo stadig er en form for dataoverførselsteknologi.

Fibernet er den nye standard når det kommer til lynhurtige internetforbindelser, og denne nye teknologi bruger lyslederkabler i stedet for de traditionelle kobberkabler.

Dette gør det muligt at overføre enorme mængder data meget hurtigere end de gamle forbindelser, hvilket også giver mulighed for endnu hurtigere internethastigheder.

De kabler som bruges til traditionelle internetforbindelser overføre signalet ved hjælp af elektricitet i kobberet, hvorimod fibernetkabler bruger lys og kan dermed sende data med lysets hastighed.

Du kan læse meget mere om fibernet i vores guide: Hvad er Fibernet? (Danmarks Uafhængige Fibernet Forklaring)

Hvordan tjekker man sin bredbånd hastighed?

At tjekke hastigheden på dit bredbånd er faktisk utrolig nemt.

Du kan finde en række forskellige hastighedstests online som helt automatisk måler hastigheden på dit netværk.

På den måde kan du tjekke om du får den lovede hastighed som din udbyder har stillet til rådighed, og undgå at blive snydt for den fulde hastighed.

Der findes mange forskellige hastighedstests online, hvis du blot søger efter “hastighedstest” eller “speedtest” vil du finde en masse værktøjer hvor du helt simpelt kan trykke “test” for at se din download- og uploadhastighed.

Hvilken udbyder tilbyder det hurtigste bredbånd?

I Danmark har vi adgang til lynhurtigt internet til forholdsvis overkommelige priser.

Der findes en række udbydere i Danmark som har lidt forskellige priser og hastigheder når det gælder bredbånd.

Vi har fundet de forskellige priser og hastigheder og giver dig her det samlede overblik over bredbåndsudbydere i Danmark.

Husk at priserne sagtens kan skifte, dette er blot det samlede billede som det ser ud under udførelsen af dette indlæg:

UdbyderHastigheder (Download/upload)Pris pr. måned
Boxer200/25 Mbit239 kr.
Fastspeed1000/100249 kr.
Hiper100/60259 kr.
Kviknet300/60219 kr.
Stofa30/30209 kr.
Max Speed1000/60249 kr.
Net125/10149 kr.
DanskNet100/100249 kr.
YouSee50/10279 kr.

Ud fra denne liste kan det hurtigt ses at de helt hurtige hastigheder faktisk er overraskende billige.

Dette skyldes som regelt at de firmaer som udbyder disse hastigheder har dette som deres primære produkt, og er måske forholdsvis nye, derfor ønsker de at udbrede sig hurtigt og effektivt.

Hvis du ønsker en enorm hurtig forbindelse er enten Fastspeed eller Max Speed gode muligheder, da disse udbydere kan give dig adgang til hele 1000 Mbit.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg