Billede af antennestik taget af avXperten

Hvilke forskellige antennestik er der?

Et antennestik er faktisk langt fra bare et antennestik. Selvom de kan se ens ud, så er der faktisk en forskel på de forskellige antennestik, så sikrer dig lige, at du får valgt det rigtige antennestik - ellers kan dit TV-signal hurtigt komme til at lide under det.

Når du er på udkig efter et nyt antennestik, så er der en række begreber, som du hurtigt vil støde på. Vi vil her forsøge at give dig det bedst mulige indblik i, hvad de forskellige begreber og betegnelser dækker over, så du er klædt bedst muligt på, når du skal vælge et antennestik.

Han- og hunstik

Det første, og måske vigtigste at vide, når du skal købe et antennestik, er, at du både skal have et såkaldt hanstik og et hunstik. Det skal du, uanset om det er IEC, F-stik eller Coax, eller andre former for klassificeringer af antennestik du kan ende ud i.

Du skal bruge et af hvert, da hunstikket passer i antennevægstikket (antennedåsen), mens hanstikket passer ind i dit TV (stikket sidder typisk på bagsiden af dit TV).

I vores webshop har vi et bredt udvalg af antennestik.

Coax - hvad er det?

Når du gennemgår vores antennestik i webshoppen, vil du støde på begrebet “Coax”. Det skyldes, at antennestik nemlig nogle gange kaldes for et Coax-stik, hvilket vil sige, at de er coaxiale.

Hvad betyder så coxiale, vil du måske spørge. Når et antennestik er coaxial, betyder det i korte træk, at flere signaler bruger samme akse og gør det muligt at få både billede og lyd gennem det samme stik. Antennekablet kaldes også et coaxialkabel.

Med coax-stik får du dermed mulighed for at integrere flere forskellige signaler i samme kabel. Det er denne teknologi, der gør det muligt for dig at bruge samme kabel til for eksempel både TV, telefoni og internet.

IEC- og F-stik

IEC-stik er standarden og det mest almindelige i forhold til antennestik. Det er derfor et IEC-stik, som du skal have fat, hvis du hjemme i din stue skal forbinde dit fjernsyn med antennen eller se tv via en kabeltvudbyder som Stofa eller YouSee.

Skal du lave en mere professionel og kompliceret opsætning med for eksempel forstærkere, filtre, splittere eller satellitudstyr, så skal du erhverve dig et F-stik. F-stik går også under navnet F-connector.

F-stik kender du sikkert fra dit især hvis din boks er installeret af din udbyder. Her er F-stikket det, som du skruer fast i modem eller internetrouter, hvis det er muligt. Som nævnt, så skal F-stikket skrues på.

Du kan ser vores sortiment af IEC apdaptere her.

Find vores udvalg af F-connector stik her.

Compression

Endnu et begreb, som du meget vel vil støde på, når det gælder antennestik, er compression. Compression dækker over den metode, der anvendes, når antennestikket monteres på antennekablet. Det sker - som benævnelsen indikerer, via compression.

Du skal derfor huske at købe compressionsværktøj med, hvis du køber antennestik, der skal monteres på antennekablet via compression. I monteringen af et compressionstik skal du bruge en professionel crimptang, hvilken også er tilgængelig i vores webshop.

Både IEC- og F-stik fås også som compressionstik i vores webshop. Et compressionstik sikrer en ekstra tæt konnektering, som giver ultraskarpt billede og krystalklar lyd.

Disse compressionstik overholder i øvrigt kravene i aftalen for fællesantenneområdet (AFO), der er indgået med formålet at sikre en høj teknisk fællesstandard.

Klar til YouSee og Stofa

YouSee, Stofa, Canal Digital, Boxer og alle de andre… Der er efterhånden mange TV-udbydere i Danmark i dag. Fælles for de fleste er, at du modtager dine TV-kanaler fra dem via et antennekabel.

Det er derfor vigtigt, at både dit antennestik og dit antennekabel er optimeret og passer til de krav, som de konkrete TV-udbydere stiller til udstyret. Hvis du vel at mærke altså vil have det optimale ud af dine TV-pakke.

Du vil derfor opleve, at nogle af vores antennekabler og antennestik har en mærkning, hvor der står “YouSee ready”. Det betyder, at kablet og stikket lever op til de standarder, som YouSee anbefaler. Du er med andre ord sikret et antennestik, der lever op til det, som det som minimum skal, for at du for et ordentligt TV-signal fra YouSee.

Du kan se vores udvalg af YouSee godkendte antennekabler her.

Fordelere og adaptere

Hvis du køber løse antennestik i vores webshop, er der en række andre forskellige produkter, som også kan overveje at lægge i indkøbskurven.

Skal TV’et hænge på en bestemt måde, eller TV-signalet skal fordeles over på flere skærme i huset, så kan en antennestikadapter eller en antennefordeler være løsningen. De kan hurtigt være en nem og billig løsning, især hvis alternativet er, at du får monteret flere stikdåser i huset, hvilket hurtigt kan løbe op.

Se vores udvalg af antennefordelere og antennestikadaptere i vores webshop.

Antennefordelere

En antennefordeler kan også blive kaldt for en antennesplitter, så du skal ikke lade dig forvirre over de forskellige navne. De dækker over en og samme ting. En antennefordeler er et apparat, hvor dit stik fra din antenne monteres, hvorefter signalet fordeles via en række stik til de forskellige apparater, som har behov for et antennesignal. En antennefordeler gør det derfor muligt for dig at se kabel-tv på flere tv’er.

Når du skal finde en antennefordeler, er det vigtigt, at du ser på fordelerens båndbredde. Det angiver, hvilket frekvensbånd din splitter kan arbejde med. Du kender måske lidt princippet fra routere.

Du har sikkert hørt folk sige, at en splitter ikke er en god ide, da billedet bliver dårligere ved, at signalet splittes. Det skyldes, at de enten har haft for dårlige antennestik eller antennekabler - eller at man simpelthen har anvendt en antennefordeler med for lav båndbredde. Den skal normalt ligge mellem 1.000 og 1.500 MHz, da det er i det rum, som langt de fleste TV arbejder med.

Antenneadaptere

Hænger dit TV på væggen via et monteret beslag på bagsiden af TV’et? Hvis det gør, så kan du nemt komme til at beskadige dit antennekabel, hvis du ikke har et antennestik med vinkel. Har du ikke det, kan du nemt løbe tør for plads mellem antennestikket i TV’et og væggen, så du ender med at bøje dit antennekabel for at få plads til det.

Det er nærmest den sikre opskrift på at få et dårligt TV-signal, når du gør det. Vælg hellere en Coax vinkeladapter, der gør det muligt at bevare et udstrakt antennekabel, der nemt kan sættes i antennestikket i dit TV.

Vi forhandler en række forskellige adaptere, herunder F til Coax-adapter, Coax vinkeladapter og galvanisk isolator, så du har muligheden for nemt at få signalet igennem fra stikdåsen til dit TV.

Dæmpeled

Det kan måske komme som lidt af en overraskelse, da man som TV-seer normalt kun oplever, at et TV-signal kan være for svagt. Men du kan faktisk også komme ud for problemer, hvis dit antennesignal er for kraftigt.

Når dit antennesignal bliver for kraftigt, så overstyres modtagelsen. Uden at det skal blive alt for teknisk, så betyder det, at dit TV modtager for mange dBmV (decibel micro volt). Det gør, at dit TV ikke kan håndtere de mange dBmV. Og så er det, at du får overstyring, hvor dit TV derfor sender et modsignal ud i installationen, som påvirker alle de TV’er, der er tilsluttet installationen. Modsignalet gør her, at signalet bliver dæmpet, hvorved du oplever en ringere billedekvalitet end tidligere.

Vælger du at anvende et dæmpeled, så skal du montere et så tæt på signalets indgang som muligt. Det vil sige, at du ikke skal sætte det mellem dit antennestik og dit TV, men så tæt på selve stikket i væggen som muligt.

Se vores udvalg af dæmpeled her.

Vælg den rigtige antennedåse

Vi slutter faktisk denne blog af med noget af det helt elementære, når det gælder antennestik. Vi er faktisk der, hvor antennestikket skal tilsluttes - nemlig ved antennedåsen.

Det er næsten som spørgsmålet med hønen og ægget. Men du kan heller ikke have et antennestik uden en antennedåse. En god antennedåse er nærmest et “must have” i ethvert hjem, hvor der bliver set TV via kabel-tv eller tilsvarende.

Du får med en god antennedåse skabt det bedste udgangspunkt for dit TV-signal. Antennedåsen fungerer i princippet som en afslutning på kabeltrækket og bliver den indgang, som dit antennekabel med monteret antennestik tilsluttes.

Antennedåsen monteres - ligesom en amlmindelig stikkontakt, på væggen, hvor antennestikket så sættes i.

Sløjfedåse eller slutdåse

Antennedåser kommer i bund og grund i to forskellige udgaver - sløjfedåsen og slutdåsen. Sløjfedåsen er den ældre model af antennedåsen og ses ikke ret ofte i brug i dag. Sløjfedåsen består ikke af to afbrudte forbindelser mellem antenne og fjernsyn, men derimod af blot en forbindelse, der er sløjfet sammen i antennedåsen.

Modsætningen - slutdåsen, består derimod af en forbindelse, der forbinder de to separate forbindelser, så du får signalet fra antennekablet og signalet fra fjernsynsledning. Husk at du skal være opmærksom på dette, når du køber en antennedåse.

Skal du montere en helt ny antenneforbindelse, så vil vi herfra anbefale dig, at du som udgangspunkt benytter dig af en slutdåse. Er der tale om et allerede opsat antennesysten, måske af lidt ældre dato, kan det blive nødvendigt at anvende en sløjfedåse.

Se de forskellige former for antennedåser i vores webshop.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg