Alt om Sous Vide » Derfor er det så populært! (Guide)

Har du før siddet på en restaurant og undret dig over, hvordan kødet er blevet så mørt samt veltilberedt, og har du haft et ønske om, at kunne tilberede dit kød på samme måde?

Svaret på dette kan være at kødet er tilberedt i en Sous Vide, men hvad er en Sous Vide?

I dette indlæg vil jeg fortælle dig om, hvad Sous Vide er og hvordan den virker.

Hvad er Sous Vide? Sous Vide betyder, at der laves mad i et vakuum. Det er en madlavningsteknik hvor maden kommes i vakuum pakkede poser, og derefter tilberedes i et vandbad ved en præcis temperatur. Sous Vide kan hjælpe med at gøre tilberedningen af din mad bedre, ved at bevare mere saftighed og fremhæve smagsnuancer.

Hvis du vil vide meget mere om Sous Vide, og hvilke forskellige typer af Sous Vide der findes, så læs videre herunder.

Hvordan virker Sous Vide til?

Som udgangspunkt kan du tilberede alt din mad i en Sous Vide maskine, for eksempel kød, grøntsager, frugt og æg.

En Sous Vide maskine bliver især brugt til tilberedning af kød, da det er en god måde at få dit kød mørt på.

Hvis du har købt en billig kødudskæringer, som normalt kan være en udfordring at få ordentligt mørt, kan Sous Vide hjælpe mig med at gøre kødudskæringen mør og fuld af smag.

Med Sous Vide tilbereder du dine madvarer, for eksempel et stykke kød, ved at vakuumpakke det, og derefter tilberedes maden i et vandbad over flere timer.

Hvis du tilbereder et stykke kød med Sous Vide, kan du hjælpe med at sikre, at dit kød bliver mørt og smagfuldt hver gang.

Ved at vakuumpakke din mad, fx. dit kød, beholder det saften og smagen, da det bliver tilberedt i en lukket pose, der samler saften og smagen.

Herunder kan du se en guide til, hvordan du kan tilberede din mad med en Sous Vide maskine.

  1. Klargør dine ingredienser til Sous Vide

  2. Pak dine ingredienser i vakuum ved at bruge en vakuumpakker og vakuumposer

  3. Indstil tiden og temperaturen på Sous Vide maskinen, som står ned i vandbadet

  4. Kom posen med ingredienser i vandet og vent

  5. Hvis det er kød, kan du med fordel stege det kort, når det er klar til servering

  6. Nu er din mad klar til servering

Hvilket udstyr skal man bruge til Sous Vide?

Hvis du ønsker at tilberede din mad med Sous Vide, er der noget forskelligt udstyr du skal bruge for at benytte tilbereningensmetoden.

Til Sous Vide skal du bruge følgende udstyr.

  1. En vakuumpakker

  2. Vakuumposer

  3. En Sous Vide maskine (stav eller kar)

Hvis du vil tilberede din mad med Sous Vide, skal du lukke dine madingredienser tæt inde i en vakuumpose, som kan holde til at komme i et vandbad.

For at lukke vakuumposen helt tæt, bør du anvende en vakuumpakker, der kan trække luften ud af posen og forsegle den.

Vakuumposerne til en vakuumpakker kan købes i forskellige størrelser, og hvilken størrelse du bør anvende til din madlavning, afhænger af hvad du ønsker at tilberede.

Jeg kan anbefale, at du køber vakuumposer i nogle forskellige størrelser, hvilket giver dig muligheden for at tilberede blandt andet forskellige størrelser kød.

Hvis du ønsker at tilberede din mad med Sous Vide, skal du også investere i en Sous Vide maskine.

En Sous Vide maskine kan bestå af enten bestå kun af en stav eller en stav og et kar.

Forskellen på de to er, at hvis du vælger kun at investere i staven, kan du bruge en af dine almindelige gryder som et kar til at have vandbadet i, men hvis du vælger staven og karet, medfølger der et kar, hvor vandbadet skal være i.

4 fordele ved Sous Vide

Hvis du overvejer at investere i en Sous Vide maskine, så vil jeg herunder fortælle om 4 fordele, der er ved at bruge en Sous Vide til at tilberede din mad.

#1 - Passer sig selv

Når du først har forberedt ingredienserne der skal bruges, og har sat din Sous Vide maskine i gang, vil maskinen kunne passe sig selv ind til din mad er færdigtilberedt.

Du kan indstille hvor lang tid maden skal have på din Sous Vide.

Det betyder at du ikke er tvunget til at stå i køkkenet i flere timer for at lave mad, men du kan bruge din tid på noget andet.

Det kan være en fordel, hvis du har gæster, da du blot skal sætte din Sous Vide i gang og så kan du bruge din tid sammen med dine gæster, mens din Sous Vide tilbereder maden.

#2 - Mere smag i din mad

Hvis du koger eller steger din mad, kan din mad risikere at miste tekstur, farve og smag, hvilket du kan undgå ved at bruge en Sous Vide.

Med en Sous Vide tilbereder du din mad i en vakuumpakket pose, der lægges i et vandbad, hvor det vil blive udsat for en konstant temperatur i løbet af tilberedningsperioden, som varierer afhængigt hvad du ønsker at tilberede.

Den vakuumpakkede pose og tilberedningen i vandbadet, sikrer at din mad beholder sine smagsnuancer, farve og tekstur.

Desuden vil du kunne opleve, at Sous Vide hjælper med at gøre dit kød mørt, hvad enten det er svinekød, oksekød, kylling eller fisk.

#3 - Svært at overtilberede din mad

Hvis du tilbereder din mad med en Sous Vide, er det svært at overtilberede din mad.

En Sous Vide bringer gradvist maden op på den temperatur, du har indstillet den til, hvilket betyder at når maden har nået den indstillede temperatur, vil det ikke blive opvarmet yderligere.

Hvilket betyder, at hvis du er forsinket med at tage din mad op af vandbadet, eller ønsker at lade din mad ligge lidt længere for at holde varmen, mens du bliver færdig med at tilberede en anden ret, behøver du ikke bekymre dig om, at din mad bliver overtilberedt.

#4 - Din mad tilberedes jævnt

Når du tilbereder din mad med en Sous Vide maskine, vil maskinen sikre at din mad bliver tilberedt ved en konstant lav temperatur i et vandbad.

Vandbadet til have den sammen konstante temperatur overalt, hvilket gør at din mad bliver tilberedt jævnt.

Den jævne tilberedning betyder, at for eksempel et stykke kød, ikke vil være tilberedt for meget nogle steder, men have den samme tilberedning gennem hele kødet.

Læs også: Alt om Slow Cookers » Få mere ud af dine madvarer


Læs også: Kombiovn? Forstå hvad en Kombiovn kan bruges til (Guide)

Ofte stillede spørgsmål om Sous Vide

Skal en Sous Vide rengøres?

Du bør afkalke din Sous Vide, da du bruger postevand i vandbadet, hvilket kan forårsage kalkopbygning på din Sous Vide maskine, der kan have en negativ effekt på din maskines funktion.

Du kan rense din Sous Vide med rensepulver, som er beregnet til at rense maskinen, eller du kan bruge eddike eller en opløsning af citronsyre.

Kan jeg bruge friske urter i Sous Vide?

Du kan med fordel bruge friske urter, som for eksempel timian, rosmarin, persille når du tilbereder mad med en Sous Vide, da de kan være med til at forbedre smagsoplevelsen yderligere.

Du kan også bruge smagsgivere som skalotteløg og hvidløg, som du kan tilføje inden du forsegler vakuumposen med din vakuumpakker.

Kan man lave rødt kød i en Sous Vide?

Du kan godt tilberede rødt kød i en Sous Vide.

Om det skal være gennemstegt, medium, eller rødt, afhænger af hvordan du har lyst til at tilberede dit kød.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg