Billede af USB-C taget af avXperten

[USB-C VS. Thunderbolt] » Hvad er hvad? Vi uddyber!

USB-C-kabler passer til Thunderbolt 3, hvorimod Thunderbolt 1 og 2 passer med indgangen og stikket til Mini DisplayPort. Jeg udpensler forskellene her.

Er USB-C det samme som Thunderbolt? USB-C er ikke det samme som Thunderbolt. Et USB-C-kabel passer til Thunderbolt 3 grænsefladen og kan bruges i den samme forbindelse. De er kompatible med hinanden, men de har forskellige specifikationer. Thunderbolt 1 og 2 passer dog med Mini DisplayPort.

Jeg giver en uddybende forklaring om USB-C, Thunderbolt 1, 2 og 3 samt Mini Displayport.

Hvad er USB-C?

USB-C er den nye universelle standard fra USB, som skal erstatte USB type A-stikket. USB-C er cirka 60% mindre, så modsat USB type A, som de fleste er bekendte med, så passer USB-C både til smartphones, tablets, computere etc.

USB-C kan overføre strøm, data, billede og lyd, og så kan stikket vende begge veje.

Jeg har skrevet en lang guide til, hvad USB-C egentlig er, og hvis du vil vide alt om kablet og teknologien, så kan du følge dette link til vores uddybende svar: Hvad er USB-C? Den komplette guide.

Dette blogindlæg vil primært handle om, hvordan USB-C og Thunderbolt er forskellige fra hinanden, men stadig ens. Der kommer en masse faldgruber og forvirring, når teknologien udvikler sig så hurtigt.

I videoen nedenfor forklarer min kollega om USB-kabler.

Hvad er Thunderbolt? Thunderbolt 1, 2 og 3

Thunderbolt blev opfundet af Intel i forbindelse med et samarbejde med Apple, og teknologien blev lanceret i 2011. Thunderbolt var det, som i starten blev kaldt for Light Peak.

Der kan gennem Thunderbolt overføres strøm, data, lyd og billede, men der er stor forskel på versionerne, og selve stikket er som tidligere nævnt også blevet opgraderet.

Nu er de mange stik og indgange til en MacBook blevet udskiftet med enten en Thunderbolt 3 port (USB-C) eller en normal USB-C-port. Det betyder, at der i mange nye computere blot er et enkelt stik.

Dette kan desværre føre til en række problemer, men heldigvis ikke nogle, der ikke kan løses. Hvis du har en ny computer med blot en port, og du får brug for flere porte, kan dette løses med en USB-C docking station.

En docking station gør det muligt at have flere stik i den samme port, og det er næsten en nødvendighed, hvis man har en ny MacBook.

MacBooks er kendte for at være stabile computere, som kan holde i mange år, og der er selvfølgelig en masse forskellige versioner og udgaver derude. Jeg hjælper dig med at finde svaret på, hvilket Thunderbolt-kabel og -stik, som du skal bruge.

Her er der en kort video, hvor min kollega forklarer, hvordan du finder den rigtige oplader til din Mac.

Der er lavet tre versioner af Thunderbolt

Version & PortUdgivelses årMax overførselshastighed
Thunderbolt (Mini DisplayPort)201110 Gbps
Thunderbolt 2 (Mini DisplayPort)201320 Gbps
Thunderbolt 3 (USB-C)201540 Gbps

Thunderbolt 1

Et Thunderbolt-kabel fungerer ligesom HDMI og DisplayPort, og det kan overføre billeder og lyd via det samme kabel. Det bruger samme stik som et Mini DisplayPort-kabel, men det er ikke helt det samme.

Thunderbolt 2

Thunderbolt 2 er opdateringen til det originale Thunderbolt-kabel, hvor max-hastigheden blandt andet er blevet fordoblet. Thunderbolt 2 giver mulighed for at streame video i 4K opløsning.

Thunderbolt 3

Selvom Thunderbolt 3 bruger en helt ny port, er teknologien stadigvæk bagudkompatibel med de gamle versioner af Apples produkter. Det kræver bare, at man finder den rette adapter.

Thunderbolt 3 har dobbelt op på display båndbredde i forhold til Thunderbolt 2. Dette muliggør, at man kan se hele fire 4K-opløsninger eller to 5K-opløsninger.

Ikke det samme som USB-C

Et Thunderbolt 3 (USB-C) er meget hurtigere end et normalt USB-C-kabel, da data porten har en masse ekstra funktioner indbygget i sin hardware, som blandt andet gør, at kablet kan overføre op til 40 Gbps, modsat et normalt USB-C, som har en max-hastighed på 10 Gbps.

Alle USB-C kabler virker med en Thunderbolt 3-port, men man får altså ikke alle de samme funktioner med, hvis det er en normal USB-C-port, som man benytter en Thunderbolt 3 kabel via.

iPads og Mac-modeller, som bruger Thunderbolt 3 Porte (USB-C)

Det er nu blevet muligt at bruge USB-C som strømforsyning og ladekabel til MacBooks, MacBook Pro’er, MacBook Air’er og iPad Pro’er.

Se her fra hvilken version:

  • iPad Pro 11” og iPad Pro 12,9” (3. generation)
  • MacBook Pro-modeller fra 2016 eller nyere
  • iMac Pro
  • iMac-modeller fra 2017
  • Mac mini - 2018
  • MacBook Air - Retina 13” 2018

Hvilket stik skal jeg bruge?

Det nye USB-C-stik begynder både at blive brugt i MacBooks, PC’er, smartphones og tablets. Det begynder derfor, heldigvis, at blive lidt lettere at finde det rigtige kabel. Der er dog stadig mange forskellige stik at vælge imellem.

Det skal du gøre

De to første ting, som du skal gøre, er altid at kigge efter, hvilket stik der passer til din enhed, og hvilken version af kablet du skal bruge.

Som hovedregel er det altid det originale Apple-stik og kabel, som er det bedste.

Her ses, hvilke specifikationer du får, hvis du vælger en original Apple USB-C-kabel

Originalt Apple USB-C-kabel med op til 40 Gbps og 100W

  • Høj effekt op til 100 W
  • DisplayPort Video Output (HBR3)
  • Dataoverførsel med op til 40 Gbps
  • Serie op til seks Thunderbolt 3-enheder
  • Datatransmission op til 10 Gbps via USB 3.1 Gen 2
  • Tilslut til enheder og skærme med Thunderbolt 3 eller USB-C
  • Graveret Thunderbolt logo, der adskiller kablet fra andre

Find den rigtige adapter

Du kan løse mange kabel- og stikudfordringer med den rette adapter. 

Herunder finder du links til adaptere, som du måske kunne have brug for, hvis du har udfordringer med dit Thunderbolt-kabel.

Jeg har også skrevet et langt blogindlæg om, hvordan USB-C virker. Læs her om alle de stiktyper, som USB-C er kompatibel med her: Hvad kan man bruge USB-C til (USB-C GUIDE)

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg