Astronauter får UNIKKE hjernehjelme!

Astronauter får UNIKKE hjernehjelme!
Billede fra Brain Space
6. april 2022 kl 09.12
Skrevet af: Lars Ulrick Lousdal

Om få dage tager verdens første private besætning ud i rummet. De får specialdesignede hjernehjelme på, som for eksempel skal bidrage med vigtig viden til fremtidens rumrejser til Mars.

Det er i forvejen ekstremt svært at finde ud af, hvad der foregår inde i vores hjerner. Især når mennesket forlader Jorden og drager ud i rummet.

Men nu har det israelske firma Brain.space udviklet en særlig hjernescannerhjelm, som bliver testen inden for få dage, hvis alt går efter planen.

På fredag begynder Axiom-1 missionen. Det er verdens første private rumbesætning, som består af fire personer. 

De sætter kursen mod Den Internationale Rumstation, og tre af dem vil bære den unikke hjernescannerhjelm.

Historisk hjernescanning

Den kommende rumrejse bliver historisk. Dels fordi astronauterne er privatpersoner, men i høj grad også, fordi de særlige hjernehjelme fra Brain.space skal kortlægge deres hjerneaktivitet undervejs:

"Vi ved allerede, at vægtløsheden i rummet for eksempel påvirker hjerterytmen og muskelmassen, men hjerneaktiviteten er indtil videre ikke blevet undersøgt. Men det sørger vores hjelme for, at den bliver," siger Yair Levy, der er CEO for Brain.space.

— Læs også: Apple arbejder på ur til ekstremsport!

Specialdesignet hjelm

Den specialdesignede hjelm har 460 luftbørster, som bliver forbundet til hovedbunden på tre af astronauterne ombord på Axiom-1. 

De skal hver dag udføre en række opgaver i tyve minutter, mens de bærer hjernehjelmen. 

Blandt andet får de en særlig visuel test, som har vist sig at være god til at spore unormal hjernedynamik. 

Her scanner hjelmen en række data i hjernen, som bliver sendt direkte til en computer på rumstationen.

Brain.space vil nøje analysere resultaterne og sammenligne dem med lignende tests, som er blevet foretaget på landjorden:

"Det er dybt nødvendigt at lave disse forsøg, fordi langdistancerejser i rummet, og mulighederne for at leve uden for Jorden er kommet endnu mere inden for rækkevidde," udtaler Yair Levy fra Brain.space.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg