NY VERDENSREKORD: 40 % mere effektiv solcelle!

NY VERDENSREKORD: 40 % mere effektiv solcelle!
Billede fra Pixabay
23. maj 2022 kl 13.51
Skrevet af: Lars Ulrick Lousdal

Amerikanske forskere har lige slået rekord ved at skabe en solcelle med verdens hidtil højeste effektivitet. Den er knap 40 procent bedre end tidligere varianter.

Der er en enorm udvikling inden for solceller, og nu har forskere fra et nationalt amerikansk energilaboratorium skabt en solcelle i allerhøjeste klasse med kæmpe ydeevne.

Solcellen har nemlig en effektivitet på 39,5 procent, og det er verdens hidtil højeste, der nogensinde er målt.

— Læs også: Storbritannien vil lave et solkraftværk i rummet!

Solcelle-verdensrekord

Den nye verdensrekord blev sat under lysforhold, der svarer til solens naturlige stråler. Det er netop en afgørende forskel.

For i tidligere rekordforsøg har man opnået en effektivitet på hele 47,1 procent, men det var under ekstremt koncentrerede lysforhold, som ikke matcher solens naturlige stråler.

Derfor er den nye verdensrekord virkelig imponerende, fortæller forskerne fra US Department of Energy's National Renewable Energy Laboratory, som altså har skabt solcelle-rekordholderen.

— Læs også: Storbritannien vil lave et solkraftværk i rummet!

Kan måske bruges i rummet

Den kraftfulde solcelle er også blevet testet for at undersøge, hvor godt den eventuelt ville kunne fungere i rummet.

Her kan den nemlig være en brugbar strømkilde, der kan forsyne forskellige kommunikationssatellitter med elektricitet i det ydre rum.

De bruger i forvejen solceller som energikilde. Testen viste, at den nye verdensrekordholder-solcelle har en forbedret effektivitet på 34,2 procent.

— Læs også: Storbritannien vil lave et solkraftværk i rummet!

Den hemmelige ingrediens

Forskernes seje solcelle baserer sig på grundstoffet gallium. Den er bygget på en arkitektur kendt som inverterede metamorfe multijunktionsceller, hvor cellens tre komponenter genererer strøm som reaktion på sollys.

Solcellens mellemlag består også af 300 kvantebrønde, som nok er den hemmelige ingrediens, der for alvor øger effektiviteten markant.

Det er dyrt at producere den slags solcelle, som forskerne netop har slået rekord med.

Men videnskabsfolkene arbejder på at finde en metode som kan reducere udgifter væsentligt, så den kraftfulde solcelle kan blive mere udbredt.

Her kan du se et billede af den solcelle, som netop har slået ny verdensrekord:

National Renewable Energy LaboratoryNational Renewable Energy Laboratory
E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg