Slut med tandbørsten? Robotter holder munden ren!

Slut med tandbørsten? Robotter holder munden ren!
Billede fra Pixabay
8. juli 2022 kl 11.32
Skrevet af: Lars Ulrick Lousdal

Mange af os foretrækker nok at holde vores tænder rene med tandtråd og en traditionel eller elektrisk tandbørste.

Men det kan ændre sig i fremtiden. Amerikanske forskere har i hvert fald lige udviklet nogle særlige mikrorobotter, som potentielt kan klare den daglige mundhygiejne for os.

Videnskabsfolkene fra University of Pennsylvania hævder, at de mikroskopiske robotter både kan børste, skylle og rense dine tænder med tandtråd på samme tid.

Robot-tandbørster

Det amerikanske forskerhold består af forskellige eksperter i kemi, tandpleje og teknik.

I fællesskab har de udviklet mikro-robotterne, der består jernoxid-nanopartikler, som både har katalytisk og magnetisk effekt.

De mikroskopiske robotter danner form som kunstige børstehår, der skrubber alle tænderne, så alle madrester og plak forsvinder.

Samtidigt producerer partiklerne et stof, som angiveligt dræber bakterierne inde i munden.

— Læs også: Ny 13mm robotfisk fjerner mikroplastik fra havet!

Vil revolutionere tandplejen

Videnskabsfolkene meddeler, at de allerede har foretaget grundige tests på både kunstige og ægte mennesketænder. Resultaterne vil revolutionere tandplejen, hævder de.

Undersøgelserne viser tilsyneladende, at de små robot-partikler er i stand til at renholde munden så meget, at man potentielt kan undgå huller eller tandkødsbetændelse:

“Regelmæssig tandpleje er besværligt og tidskrævende for mange, fordi man både skal sørge for at børste tænderne, bruge tandtråd og skylle munden. Vores robotsystem kan klare alle facetter på en enkel, håndfri og automatisk måde,” siger Hyon Koo, der er professor i tandpleje ved University of Pennsylvania.

Forskerne vil nu arbejde målrettet for at optimere robotternes bevægelser og udvikle teknologien, så alle mennesker kan få gavn af robot-teknologien i fremtiden.

Spørgsmålet er, om folk rent faktisk er villige til at lade mikroskopiske robotter klare tandbørstningen? Og hvordan skal det helt konkret foregå for almindelige mennesker?

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg