Ny Teknologi: Bruger Sollys til at Desinficere Drikkevand!

Ny Teknologi: Bruger Sollys til at Desinficere Drikkevand!
Billede via canva.com
22. maj 2023 kl 08.43
Skrevet af: Sebastian G. Kristensen

Forskere fra Stanford University har udviklet en ny teknologi, der bruger sollys til at desinficere drikkevand. Teknologien, som er overkommelig og nem at bruge, kan være en game-changer for samfund rundt om i verden, der mangler adgang til rent drikkevand.

Ifølge forskerne bruger teknologien en kombination af sollys og en særlig type nanomateriale til at dræbe skadelige bakterier og vira i vand. Nanomaterialet, som er lavet af kobber og sølv, fungerer som en katalysator for at fremskynde desinfektionsprocessen.

En af de vigtigste fordele ved teknologien er, at den ikke kræver elektricitet eller specialudstyr. Det eneste, der skal til, er en beholder, noget vand og sollys. Forskerne siger, at teknologien kan være særlig nyttig i landdistrikter og udviklingslande, hvor adgangen til elektricitet er begrænset.

Tests viser lovende resultater

Teknologien er allerede blevet testet i laboratoriet og i marken, og resultaterne har været lovende. I laboratorietests var teknologien i stand til at dræbe mere end 99,9 % af bakterier og vira på kun 20 minutters eksponering for sollys. I feltforsøg var teknologien i stand til at desinficere vand fra en forurenet flod på blot et par timers eksponering for sollys.

Forskerne siger, at teknologien har potentiale til at få stor indflydelse på global sundhed. Ifølge WHO mangler mere end 2 milliarder mennesker rundt om i verden adgang til rent drikkevand. Denne teknologi kan hjælpe med at ændre det ved at tilbyde en enkel, overkommelig og effektiv måde at desinficere vand på.

Samlet set er denne nye teknologi en lovende udvikling i den igangværende indsats for at levere rent drikkevand til mennesker rundt om i verden. Med yderligere test og forfining kan det blive et vigtigt redskab i kampen mod vandbårne sygdomme og et skridt mod en sundere og mere bæredygtig fremtid.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg