Sverige: Bygger Motorvej der Oplader Elbiler mens de Kører!

Sverige: Bygger Motorvej der Oplader Elbiler mens de Kører!
Billede via canva.com
3. maj 2023 kl 11.20
Skrevet af: Sebastian G. Kristensen

Sverige er lige nu i gang med at planlægge opførslen af verdens første elektriske motorvej, som skal have til formål at oplade elbiler mens de kører.

Projektet er planlagt til at blive skudt i gang allerede i 2025, og er en del af Sveriges plan om at lægge 3000 km elektrisk-motorvej inden 2045.

Derudover er projektet selvfølgelig også et led i den store omstilling til grønnere køretøjer, da EU fra 2035 kræver at alle nye køretøjer har CO2 neutral udledning. 

Elektriske motorveje: Hvordan virker de egentlig?

Sveriges plan er ikke 100% færdig endnu, men det lader til at der kan være tale om forskellige opladningsmetoder, afhængigt af størrelsen på køretøjet.

Dette gælder især store køretøjer som busser og lastbiler, da det kræver en lidt anderledes form for opladning end hvad der er muligt til normale elbiler.

Her kan det være nødvendigt at have elledninger over jorden, som berører disse store køretøjer.

Modsat, når det gælder el-køretøjer i de mindre størrelser, kan det i teorien gøres helt ledningsfrit, ihvertfald fra opladning til køretøj.

Her vil der i stedet bruges et system, som minder om en forvokset trådløs lader som du kender det til din telefon.

Disse store plader vil blive gravet under motorvejen, og trådløst overfører strøm til en modtager på undersiden af dit køretøj, som er forbundet til dit batteri.

Dette vil langsomt men kontinuerligt oplade din elbil mens du kører, og minimere, eller helt fjerne behovet for at skulle oplade ved en ladestation.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg