Alt om Computer køling » Forskelle, Fordele & Ulemper

Ved køling af en computer er de 3 mest anerkendte systemer luftkøling, vandkøling og passiv køling. Men hvilket af disse 3 systemer er egentlig det bedste for dig?

I dette indlæg vil jeg komme ind på fordele og ulemper ved de 3 forskellige kølesystemer, samt fortælle omkring hvilken type computer, som kølesystemerne oftest bruges i. 

Hvad er forskellen på vandkøling, luftkøling og passiv køling? Når det gælder køling til din PC, findes der overordnet 3 metoder. Luftkøling sker via en blæser der sidder i computeren. Vandkøling køler via vand der bliver ført gennem rør i computeren. Passiv køling fører varmen væk uden brug af mekaniske dele.

Hvis du vil vide mere om hvordan de forskellige kølesystemer virker og hvilke fordele og ulemper de har, så læs med herunder.

Hvordan virker luftkøling/aktiv køling?

Luftkøling er en yderst populær type af kølesystemer i computere. Kølingen virker via en blæser der sidder inde i computeren. Blæserens formål er, at cirkulere luft omkring de komponenter i computeren der skaber mest varme. Herefter bliver den varme luft blæst ud af computeren.

Størrelsen og styrken på blæseren, påvirker hvor effektiv kølingen af computeren er. En stor blæser med stor styrke er mere effektiv end en lille blæser med svag styrke.

Blæseren vil efter brug blive støvet. Det kan nedsætte blæserens effektivitet. Hvis blæseren ikke længere kan køle computeren tilstrækkeligt, kan det resultere i en nedsat ydeevne på computeren.

Det er vigtigt at gøre blæseren ren, så kølingen fungerer optimalt. En nedsat køleevne i computeren kan skade komponenter i computeren, da de vil blive overophedet. Det kan for eksempel være CPU’en, som bliver overophedet, hvilket kan give den nedsat levetid.

Fordele og ulemper ved luftkøling

Herunder er der en liste der viser fordele og ulemper ved luftkøling:

Fordele

Ulemper

Det er billigt

Kan til tider larme

Det er effektivt

Skal rengøres regelmæssigt

Det er nemt at installere

Blæseren kan blive slidt op og skal udskiftes

Det er nemt at rengøre

Kan blive påvirket af temperaturen i rummet

Hvilken type computer er luftkøling oftest brugt i?

Luftkøling er et af de mest brugte kølesystemer i computere. Man ser det både i bærbare og stationære computere.

Luftkøling er et billigt og effektivt kølesystem og derfor ses det i mange forskellige typer af computere.

Det bruges både i computere der bruges til arbejde, samt high-end gaming computere.

I computere der har en CPU med meget høj ydeevne kan det i nogle tilfælde være nødvendigt med et mere avanceret kølesystem, da denne type CPU vil skabe mere varme end luftkøling kan klare.

Hvordan virker vandkøling?

Vandkøling er et af de mere avancerede kølesystemer til computere. Det fungerer ved, at der lægges rør i computeren, som går forbi de komponenter der skaber varme, for eksempel CPU’en og grafikkortet.

Disse rør er fyldt op med en blanding af vand og kølevæske. Væsken bliver pumpet ud gennem rørene, hvor den absorberer varmen fra komponenterne i computeren.

Når varmen er blevet absorberet, bliver væsken ført til en radiator. Her er der blæsere som skiller sig af med varmen, hvorefter processen gentager sig.

Vandkøling kræver meget vedligeholdelse. Væsken der køler komponenterne i computeren skal skiftes. Hvor ofte væsken skal skiftes afhænger af hvilken type væske der er brugt.

Det er vigtigt at holde øje med eventuelle utætheder i systemet, da udslip af væsken kan forårsage skader på din computer.

Fordele og ulemper ved vandkøling

Herunder er der en liste der viser fordele og ulemper ved vandkøling:

Fordele

Ulemper

Det er meget effektivt

Det er et dyrt system

Kølingen udgiver ikke meget larm

Der er mulighed for utætheder

Det kan have et flot og unikt design

Det kræver meget vedligeholdelse

Giver komponenterne i computeren længere levetid

Vedligeholdelsen er kompliceret

Hvilken type computer er vandkøling oftest brugt i?

Vandkøling er et mere effektivt kølesystem end luftkøling, hvilket gør vandkøling god til computere, der har et stort behov for køling.

Vandkøling bliver oftest set i computere, der har en meget høj ydeevne, som bruger krævende programmer. Dette kunne eksempelvis være computere til gaming eller video redigering.

Hvordan virker passiv køling?

Passiv køling er et system der køler computeren uden brug af mekaniske dele. Det er typisk ikke lige så effektivt, som andre kølesystemer.

Ved passiv køling, bliver den varme luft flyttet ud af computeren via køleplader. Ved passiv køling er det ikke muligt at skille sig af med lige så meget varm luft, som ved de to andre kølesystemer, hvilket gør computeren vil have nemmere ved at overophede og dermed miste ydeevne.

Passiv køling kan bruges i kombination med luftkøling/aktiv køling, hvilket vil gøre evnen til at køle bedre, end hvis man kun brugte det ene af kølings systemerne.

Fordele og ulemper ved passiv køling

Herunder er der en liste der viser fordele og ulemper ved passiv køling:

Fordele

Ulemper

Lydløs køling

Lav effektivitet

Ingen vedligeholdelse

Fylder meget i computeren

Bruger ingen strøm

Beregner sig primært til computere med lav ydeevne

Hvilken type computer er passiv køling oftest brugt i?

Passiv køling er typisk ikke særlig effektivt i forhold til andre kølemetoder, så denne type køling til computere er ikke udbredt, hvis den alene skal køle computeren.

Passiv køling af computere er oftest set i kombination med luftkøling/aktiv køling.

Passiv køling beregner sig primært til computere, der har en lav ydeevne. Dette kunne eksempelvis være en computer, som primært bruges til at læse nyheder på.

Hvis passiv køling bruges på en computer, hvor der kræves høj ydeevne, vil komponenterne blive overophedet, hvilket vil sænke ydeevnen. Overophedningen af komponenterne kan skade dem, hvilket kan resultere i en kortere levetid.

Hvilken type køling til PC passer bedst til dig?

Luftkøling er det mest udbredte og det er derfor også det du oftest vil støde på, hvis du kigger efter computere. Det er en effektiv måde at køle computeren ned på, og vil kunne bruges i størstedelen af alle computere uden problemer.

Vandkøling er anset som værende det mest effektive kølesystem, men også det dyreste. Det er primært til computere der skal bruges til meget krævende applikationer, såsom gaming og videoredigering.

Passiv køling er det mindst effektive kølesystem. Det egner sig bedst til computere, der skal bruges til programmer hvor der ikke kræves meget af computeren. Bruges passiv køling til for krævende programmer risikerer man overophedning.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg