Alt om Routere! » Bliv klogere med vores guide

De fleste af os er efterhånden på Internettet i vores hjem og har været det nogle år. Vi har typisk engang købt et abonnement hos en internetudbyder, som har sendt noget udstyr man skal tilslutte, så man har internet i hjemmet.

Som standard udstyr vil man helt sikkert have fået en router, men hvad er en router egentlig og hvilken funktion har den i din internet-opsætning?

Og kan man selv gøre noget for at få en bedre forbindelse?

Det kan du få svaret på her i vores guide til hvad er en Router.

Her er der en videoguide til, hvad du skal vide om en trådløs router:

Hvilken funktion har en Router?

Routeren er den elektroniske boks, der forbinder dig til centralen. Du har købt et abonnement hos din udbyder med en specifik data download- og upload-hastighed, og det er Routeren, der sørger for at forbindelsen er som aftalt ud fra det signal udbyderen sender den.

Det er også routeren der sørger for at I taler samme sprog. Dvs. at når du taster noget ind i adressefeltet på din browser bliver det forstået og du bliver sendt hen til den side, du indtastede.

Det er også routerens job at styre trafikken. Alt efter hvilken type Router der er tale om kan den fordele signalet – måske endda i et trådløst Wi-Fi signal. En router adskiller sig altså fra en modem ved at den kan fordele signalet trådløst.

En router gør det også muligt at tilslutte en række netværkskabler som du kan koble til dit fjernsyn, computer og andre enheder så du får lynhurtig og stabil forbindelse.

Hør mere om hvilke typer netværkskabler der findes, og hvilke du bør overveje at anskaffe dig til det bedste signal i vores video herunder:

Hvordan tilsluttes en router?

Routeren tilsluttes typisk med et kabel fra et stik i din væg. Den type Router du kan bruge afhænger typisk af hvilken type forbindelse, du har købt – ADSL, telefonkabel eller kabel-tv. Nogle Routere kan endda tilsluttes trådløst ved at du køber et abonnement på en trådløs forbindelse, og indsætter et SIM-kort i Routeren (ligesom du kender det fra din mobiltelefon).

De Router betegnelser du vil møde i dag er typisk:

Routeren er den overordnede betegnelse. Hvis du gerne vil have trådløs internet, skal du kigge efter en 4G eller måske endda en af de helt nye 5G routere. Der er ingen 5G signal endnu, men så er du fremtidssikret og Routerne er typisk bagud kompatible med 4G.

MESH Router

MESH-routerne er en ny type router, der er designet til mere komplet Wi-Fi dækning i et stort hus eller en virksomhed. Hvis du døjer med dårlig internetforbindelse i den fjerneste ende af huset, ved du, at det kan være svært at forstærke signalet nok selv om du bruger en Wi-Fi Extender eller Wi-Fi Repeater.

Problemet med en Repeater eller Extender er at de blot forstærker signalet fra routeren. Har du derfor brug for signal langt væk fra routeren hjælper det derfor ikke at have 2 forstærkere mellem router og det område der er dårligt dækket. Forstærker nummer to tager nemlig blot det nu svage signal fra routeren, som så ikke kan forstærkes ret meget på grund af afstanden.

I et MESH-system vil hver enhed fungere som router. Alle de tilkoblede trådløse enheder finder automatisk den router, der har det stærkeste signal. Det betyder at du altid har en helt stabil forbindelse.

Vi har skrevet flere uddybende artikler om MESH. Hvis du vil vide mere om MESH, så læs disse:

Wi-Fi 6 Router

Wi-Fi 6 Routere er routere, der understøtter Wi-Fi 6 hastigheder op til 10.000 Mbit/s.

Wi-Fi 6 er en specifikation for Internet-standarder og hastigheder for dataoverførsel, routeren understøtter. Den første Wi-Fi generation hed 802.11 og efterhånden som der kom nye udviklinger til, kaldte man de nye specifikationer 802.11a, 802.11b og så fremdeles.

Det viste sig dog at være en noget kringlet beskrivelse som var svær at holde styr på for almindelige mennesker. For at løse dette besluttede man at omdøbe Wi-Fi-generationerne med enklere navne.

Den næste generation Wi-Fi som begynder at skyde frem nu, hedder altså Wi-Fi 6 (802.11ax), så det navn vil du begynde at se mere til fremover.

Læs mere om Wi-Fi 6 her

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg