Så meget Koster en Affugter i Strøm » [11 tips til at spare]

Affugtere er en god hjælpende hånd imod bekæmpelsen af fugt, men de virker altså ikke uden en omgang strøm. 

Hvad koster en affugter i strøm? - Der findes ikke et præcist svar der passer på alle affugtere eller alles strøm priser, men her i indlægget fortæller vi dig hvordan du kan regne prisen ud for dit tilfælde. 

Udover at du få hjælp til beregning af prisen på strøm, så får du også tips til hvordan du kan spare på strømmen og have affugteren tændt lidt mindre. 

Hvad koster en affugter i strøm?

Pris pr. kilowatt pr. time

Hold dig opdateret med de skiftende elpriser, med vores indlæg: Hvad koster strøm?

Der er stor forskel på hvad en affugter koster i strøm, da der også er stor forskel på hvor mange watt de forskellige affugtere kører i.

Jo kraftigere og mere effektiv en affugter, jo mere strøm vil den også kræve at have kørende.

Mange affugtere har forskellige hastighedsniveauer, så affugteren vil også trække mere strøm, jo højere hastighed den er skruet op på.

Derudover er det forskelligt hvad strøm koster rundt om i landet, såvel som hvad det koster på forskellige tidspunkter på dagen. 

Eksempelvis er strøm ofte billigst om natten, hvor der ikke er så mange der bruger strøm.

Det afhænger også af årstiden, hvor isæt vintermånederne er præget af at der bliver brugt mere strøm, fordi det blandt andet bliver tidligt mørkt og er mørkt når man står op, så der skal lidt mere lys til.

Desuden bruger mange nok mere tid udendørs om sommeren og har derfor ikke så højt et strømforbrug i den tid.

Derfor er udregningen rigtig svær og nærmest umulig at få præcis, men du kan få en ide om hvad prisen cirka bliver på en affugters strømforbrug.

Sådan regner du prisen ud

Her får du et eksempel på et regnestykke så du selv kan prøve at regne prisen ud for din affugters strømforbrug, i forhold til din egen elpris.

Lad os sige at elprisen lige nu er 4,25 kr. pr. kWh og vi vil vide hvad en affugter på 650 Watt koster at have kørende på et døgn.

  • Regnestykket kommer i så fald til at se sådan ud: 650 W x 24 timer = 15.600 watt
  • 15.600 watt / 1000 = 15,6 kWh
  • 4,25 (Elprisen pr. kWh) x 15,6 kWh = 66,3 kr. i døgnet.

Ud fra dette kan vi hurtigt regne ud hvordan regnskabet ser ud for din affugter på 650W:

  • Timeprisen for at have affugteren kørende er 2,7 kr.
  • Prisen for at have en affugter på 650 W i et helt døgn er 66,3 kr.
  • Prisen pr. måned hvis din affugter kører konstant er omkring 1400 kr.
  • Skal den køre konstant i et år ligger prisen på omkring 17.000 kr.

Måske lyder det af meget, men for langt de flestes behov er der ingen grund til at have affugteren kørende konstant.

Det er som regel kun ved oversvømmelser i kælder, fugtskader eller nybyg, hvor man har tændt for en affugter konstant, men her er der som regel blot tale om en kort periode og altså ikke hele året.

Du kan med fordel bruge timeprisen, og holde styr på hvor mange timer du har din enhed kørende, og dernæst regne prisen i din egen gældende situation.

11 Tips til at spare affugterens strømforbrug

Her får du en række tips til hvordan du kan undgå at skulle sætte din affugter på overarbejde og dermed også spare på strømmen. 

Selv om nogle af disse tips selv kræver strøm, så de stadig en meget mere effektiv måde at fjerne eller undgå fugt på, i forhold til hvis du skal til at bruge en affugter efterfølgende. 

#1. Sørg for udluftning

Luft gerne ud i hele hjemmet 2 gange om dagen i 5-10 minutter.

Det er især vigtigt at du lufter ud i soveværelset efter du har sovet, da vi mennesker afgiver meget fugt, især når vi sover og specielt i sommermåneder hvor man måske også nemt sveder. 

Derudover er badeværelse, køkken og rum hvor du opholder dig meget, også en god ide at sørger for god udluftning i. 

Hvis du har et hygrometer som kan måle luftfugtigheden udendørs, så luft eventuelt godt ud når du kan se at luftfugtigheden ikke er så høj.

Alternativt kan du kigge på vejr-apps, eller nettet og se hvad luftfugtigheden er i dit område lige nu.

#2. Luft altid ud efter bad

Når du har taget bad, lige meget om det er brusebad eller karbad, er det vigtigt at der bliver luftet ud.

Der kommer nemlig rigtig meget damp fra varmt vand, så vel som når vandet der er tilbage efter badet, fordamper ud i luften og skaber høj luftfugtighed.

Udluftning her kan enten ske med ventilationssystemer eller ved at åbne et vindue, hvis man har sådan et på badeværelset.

#3. Brug emhætte når du laver mad

Når du laver mad i køkkenet, kan der hurtig opstå dampe, så vel som man bruger vand ret ofte.

Eksempelvis opstår damp når man koger vand i gryde eller elkedel, når man har ovnen tændt, fra opvaskemaskine og opvask.

Det kan nemt skabe et fugtigt miljø og tilføje meget fugt til luften i rummet og eventuelt tilstødende rum.

Derfor er det vigtigt at du har tændt for din emhætte når du laver mad som kan skabe damp.

Så bliver det meste af fugten og dampen suget ud af rummet, så den fugtige luft ikke spreder sig til resten af hjemmet.

#4. Luk døre til vådrum

Det er en rigtig god ide at lukke døre til vådrum, såsom badeværelse og vaskerum, da der nemt opstår meget fugt i disse rum.

Hvis døren ikke er lukket herind til, kan fugten lettere sprede sig ud til resten af hjemmet og forhøje luftfugtigheden i de andre rum.

#5. Tør ikke vasketøj indenfor

Undgå at hænge dit tøj til tørre indenfor, så vandet fra tøjet ikke fordamper ud i rummet og giver for høj luftfugtighed.

Hvis du ikke har andre muligheder end at lufttørre dit tøj indendørs, anbefaler vi at du holder dig til at tørre det i vådrum, som badeværelse eller vaskerum.

Badeværelse og vaskerum er nemlig bedre egnet til at håndtere fugt, da der ofte er bedre udluftning og er bygget i materialer der bedre kan tåle fugten.

#6. Undgå vand rundt omkring i hjemmet

Hvis du har vaser med vand i, mange planter, akvarie, små skulpturer med vand eller andet, indenfor i dit hjem, så kan også disse være med til at tilføje fugt.

Godt nok er planter kendt for at være med til at skabe et sundere indeklima, men de kan altså også være med til at skabe rigtig meget fugt i hjemmet, især hvis du har mange.

#7. Hold samme temperatur i hjemmet

Det er faktisk en rigtig god ide at sørger for at alle rum i hjemmet har nogenlunde samme temperatur.

Nu undre du dig måske lidt over hvad det har med fugt at gøre, men faktisk opstår der fugt når kulde og varme mødes.

Hvis den kolde luft i et rum møder den varme luft fra et andet rum, kan der dannes fugt, blandt andet i form af kondens.

Det kan derfor give anledning til meget mere fugt i hjemmet, hvis man ikke prøver at holde en ens temperatur i alle rum.

Det anbefales at der ikke er mere end 5 graders forskel fra rum til rum, for at undgå kondensdannelse.

#8. Tjek hjemmet for utætheder

Hvis hjemmet har utætheder kan luft nemt slippe igennem og eksempelvis gøre et rum mere køligt eller trække fugt med ind i hjemmet.

Som nævnt før skabes der kondens hvis kold og varm luft møder hinanden, hvilket nemt kan ske hvis der er utætheder.

Nu har vi nævnt at udluftning er godt for luftfugtighed, men der er der tale om udskiftning af luft i en meget kort periode.

Når der er tale om en utæthed er det et konstant træk og hvor det kan være svært at holde en god temperatur i rummet, som er tilsvarende temperaturen i boligens andre rum.

#9. Forbedre isolering

En god isolering kan være med til at det er nemmere at styre fugtniveauet i hjemmet, lidt på samme måde som med hvis der er utætheder.

Det kan nemlig være svært at holde dårligt isolerede rum varme om vinteren eller kølige om sommeren og så kan problemet igen opstå med kondens.

Så hvis din bolig er dårligt isoleret og du har problemer med høj luftfugtighed, kan det være værd at bruge lidt penge på bedre isolering for at bekæmpe problemet.

#10. Brug affugterne på rigtige tidspunkter

Som nævnt tidligere kan el koste mere alt efter hvor meget trafik der er på elnettet.

Det er som regel travlest ved en aftensmadstid, hvor rigtig mange står derhjemme og laver mad, bruger opvaskemaskiner og måske ser tv eller har musik tændt imens.

Så hvis du vil have strømmen lidt billigere, bør du prøve at undgå at have affugteren tændt ved aftensmadstid.

Det er omkring en 17 tiden og til lidt efter 20 at der er mange der bruger el til aftensmaden og oprydningen.

Du skal dog være opmærksom på at det ikke er nogen kæmpe besparelse, men lidt har også ret, især når det gælder penge.

#11. Affugter med timer

Hvis du køber en affugter med timer, eller med smart home funktioner, så du kan indstille tidsplan, glemmer du ikke at slukke for den.

Du kan især nemt komme til at glemme at slukke for den hvis den står et sted hvor du ikke kommer så ofte, eksempelvis en ubeboet kælder, værksted eller garage.

Derfor er en timer eller anden form for tidsindstilling en rigtig god ide, så affugteren ikke køre længere end højest nødvendigt.

Vil du lære mere om hvordan du holder luftfugtigheden nede? Så kan du læse vores indlæg, Hvordan sænker man luftfugtigheden?

På vores hjemmeside kan du se et udvalg af affugtere i forskellige Watt og prisklasser. 

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg