Luftkølere og ventilatorer på lager - Se her! - Bliv kølet ned i sommervarmen.

Så meget koster dit TV i strøm » Bliv klogere her

Hvis du er er af dem der bruger mange timer foran TV’et og har undret dig over hvor meget strøm TV’et bruger, så er du kommet til det rette indlæg. I dette indlæg vil jeg forklare hvor meget det koster i strøm at have TV’et kørende.

Hvad koster et TV i strøm? Et gennemsnitligt TV bruger ca. 150 kWh om året. En kWh koster omkring 3,5 kr, så svarende til ca. 525 kr. Om året. Prisen er selvfølgelig ikke ens for alle, da størrelsen på TV’et og din elpris kan variere fra husstand til husstand.

Sådan er din el-regning opdelt:

Fordeling af el-regning i procent

*De præcise procentandele variere fra selskab til selskab

Hvis du vil vide mere om hvordan du kan spare på strømmen eller mere om energimærkerne, så følg med længere nede i indlægget, hvor jeg også vil vise hvilke TV’ere er mest strømslugende.

Så meget koster det at se TV

Udover at betale dyre domme for at se normal flow-tv fra din tv udbyder, så koster det dig selvfølgelig også at have TV’et tændt, i form af strøm.

Det koster ca. 1 kWh at se TV i 7 timer. Så hvis du har TV’et tændt i 24 timer, så vil det koste dig omkring 10 kr. Om dagen.

TV’et udgør ca. 9% af elregningen, hvor et gennemsnitligt TV bruger ca.150 kWh om året. En kWh koster omkring de 3,5 kr, så svarende til ca. 525 kr. Om året.

Hvis du har et ældre plasma TV, så er omkostningen noget højere, da plasma TV slet ikke er så energivenlige som de nye.

Derudover er størrelsen på dit fjernsyn også afgørende på elforbruget. F.eks. Koster et 65” ca. dobbelt så meget som et 43”, selvom det ikke er dobbelt så stort.

Liste over de mest strømslugende TV

Her er en kort liste over nogle af de dyreste TV’er i drift årligt.

Model

Årlig omkostning i kroner

Samsung E8005 64” Plasma 2012

477 kWh / 1669,5 kr.

Samsung C7705 50” LCD 2010

348 kWh / 1218 kr.

Sony ZG95 85” LCD 2019

301 kWh / 1053,5 kr.

Panasonic Z1 46” Plasma 2010

298 kWh / 1043 kr.

Panasonic CZ950 65” OLED 2015

294 kWh / 1029 kr.

Samsung Q900R 75” LCD 2018

274 kWh / 959 kr.

Hvis du gerne vil finde ud af hvor dit TV er placeret på listen over hvor meget watt og årlig omkostning, så kan du taste det ind på linket her.

Det er dog ikke sikkert at du kan finde dit TV, da listen ikke inkludere alle TV, selvom der er TV fra 2010 med på listen.

Hvor meget koster et TV i standby

En gennemsnitlig familie bruger ca. 400 kWh om året, på at have deres elektroniske apparater, som TV, computer og spillekonsoller på standby.

400 kWh er ca. 1.400 kr. Om året. Som du faktisk betaler for, at have dine elektroniske apparater slukket, men alligevel ikke helt slukket.

Det er nogle lette penge at spare om året, hvis du vil skære 1.400 kr. Af årligt. Hvis du slukker dine apparater helt, så vil det faktisk ikke ændre så meget på din dagligdag.

Det vil koste dig et par ekstra sekunder, for at tænde på stikkontakten, men til gengæld sparer du også lidt mere i sidste ende.

Du kan slukke for alt, uden at det har en stor betydning, bortset fra din internet router. Det kan tage noget tid for at starte op igen. Selvom der er sundt at slukke den en gang imellem.

Hvilken TV-teknologi er mest energivenlig?

Hvis du skal have et nyt TV, så er det vigtigt at vælge den rette TV-teknologi. Det kan nemlig have indflydelse på kvaliteten og ikke mindst, elregningen.

Et LCD eller OLED TV er de bedste energivenlige TV-typer du kan vælge lige nu. Vi har skrevet en masse om de tre teknologier på vores blog.

QLED er også i toppen over kvalitetes TV’er, men desværre er strømforbruget på det også lidt højere end LCD og OLED. Så derfor vil jeg anbefale de to andre i stedet, hvis du forsøger at spare så meget som muligt.

Selvom der ikke findes så mange plasma TV’er længere, så skal du fortsat holde dig fra dem. Det er absolut den værste teknologi, du kan have når det kommer til TV idag.

Kan man stole på energimærkerne?

Hvordan finder man ud af, hvor energivenligt et TV er? De fleste ville blot gå ned i den lokale elektronikbutik og bedømme ud fra energimærkerne på TV’et.

Det er faktisk lidt misvisende. For når TV’erne bliver testet hos producenterne, så er indstillingerne så skruet ned, at det slet ikke er sådan de vil være i realiteten..

Forbrugerrådet Tænk har lavet en test på 168 TV’er, hvor det viste sig at 51 ud af de 168 faktisk brugte mere strøm en oplyst af producenterne. 

Når producenterne tester TV’erne, så tester de med billede- og lyd kvaliteten i bund, for at spare på strømforbruget bedst muligt og det er ikke sådan du bruger det hjemme.

Vi har fornyligt fået et nyt energimærke system, hvor det før i tiden hed A+++ - D. Det er nu lavet om til fra A - G, hvor A er det bedste og G er det værste.

Et 55” TV i energimærke G koster ca. 355 kr. Om året, hvor en i energimærket E koster ca. 290 kroner. Så selvom der ikke er langt fra energimærkerne, så er der penge at spare.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg