Billede af TV taget af avXperten

Så meget koster dit TV i strøm » Bliv klogere her

Hvis du er er af dem der bruger mange timer foran TV’et og har undret dig over hvor meget strøm TV’et bruger, så er du kommet til det rette indlæg. I dette indlæg vil jeg forklare hvor meget det koster i strøm at have TV’et kørende.

Hvad koster et TV i strøm? Typen af dit TV bestemmer strømforbruget. Et moderne LED bruger fx kun 140 kWh om året, mens et gammelt Plasma TV bruger helt op imod 900 kWh om året. En kWh koster omkring 2,25 kr., så du kan forvente en pris på 562,28 kr hvis du bruger LED TV og helt op til 3676,46 kr hvis du bruger Plasma TV.

Pris pr. kilowatt pr. time

Hold dig opdateret med de skiftende elpriser, med vores indlæg: Hvad koster strøm?

Hvis du vil vide mere om hvordan du kan spare på strømmen eller mere om energimærkerne, så følg med længere nede i indlægget, hvor jeg også vil vise hvilke TV’ere er mest strømslugende.

Myte: Standby-strøm er et forældet råd
Siden 7. januar 2010 er det (i EU) ikke tilladt at importere eller producere apparater, med et standby-forbrug på over 1 watt. Gælder ikke netværksapparater
» Læs hvordan du sparer penge på strøm

Så meget koster det at se TV

Udover at betale dyre domme for at se normal flow-tv fra din tv udbyder, så koster det dig selvfølgelig også at have TV’et tændt, i form af strøm. 

For at gøre det nemt, har jeg herunder opstillet en tabel over forskellige typer TV i den populære 55" størrelse, og givet lidt info om deres strømforbrug.

TV typeEffekt (watt)MånedÅr
55" QLED65kr 46,86kr 562,28
55" LCD/LED80kr 57,67kr 692,04
55" OLED100kr 72,09kr 865,05
55" Plasma425kr 306,37kr 3.676,46

*Vi har taget udgangspunkt i at du har dit fjernsyn tændt 6 timer on dagen i gennemsnittet hele året rundt.

Hvis du har et ældre plasma TV, så er omkostningen noget højere, da plasma TV slet ikke er så energivenlige som de nye.

Derudover er størrelsen på dit fjernsyn også afgørende på elforbruget. F.eks. Koster et 65” ca. dobbelt så meget som et 43”, selvom det ikke er dobbelt så stort.

Du kan spare ekstra mange penge når du bruger dit TV, hvis du slukker for back-light, HDR funktionen og skruer ned for lysstyrken

Hvor meget koster et TV i standby

Tommy Shelby har intet med dette at gøre, men billedet fanger din opmærksomhedTommy Shelby har intet med dette at gøre, men billedet fanger din opmærksomhed

Moderne TV bruger næsten ingen strøm i standby-mode, selvom de faktisk står i standby hele døgnet rundt.

Eksempelvis kan vi tage udgangspunkt i et 55" OLED TV.

Dette TV bruger 110 W i normal drift, i timen, men bruger kun sølle 0,5 W i standby mode i timen.

Årligt bruger et 55" QLED eksempelvis kun ca. 4,5 kWh i standby-mode. Dette svarer til en omkostning på kun 17,77 kr.

Dermed er den gamle myte om at dit TV sluger en masse strøm i standby-mode, efterhånden ved at være fortid.

Det er rigtigt at du kan spare penge ved at slukke dit TV helt, men som du kan se på eksemplet ovenfor er der tale om meget få kr. årligt. 

Hvilken TV-teknologi er mest energivenlig?

Hvis du skal have et nyt TV, så er det vigtigt at vælge den rette TV-teknologi. Det kan nemlig have indflydelse på kvaliteten og ikke mindst, elregningen.

Et LED eller QLED TV er de bedste energivenlige TV-typer du kan vælge lige nu. Vi har skrevet en masse om de tre teknologier på vores blog.

OLED er også i toppen over kvalitets TV, men desværre er strømforbruget på det også lidt højere end LED og OLED. Så derfor vil jeg anbefale de to andre i stedet, hvis du forsøger at spare så meget som muligt.

Selvom der ikke findes så mange plasma TV længere, så skal du fortsat holde dig fra dem. Det er absolut den værste teknologi, du kan have når det kommer til TV i dag.

Kan man stole på energimærkerne?

Hvordan finder man ud af, hvor energivenligt et TV er? De fleste ville blot gå ned i den lokale elektronikbutik og bedømme ud fra energimærkerne på TV’et.

Det er faktisk lidt misvisende. For når et TV bliver testet hos producenterne, så er indstillingerne så skruet ned, at det slet ikke er sådan de vil være i realiteten.

Forbrugerrådet Tænk har lavet en test på 168 TV, hvor det viste sig at 51 ud af de 168 faktisk brugte mere strøm en oplyst af producenterne. 

Når producenterne tester TV’ene, så tester de med billede- og lyd kvaliteten i bund, for at spare på strømforbruget bedst muligt og det er ikke sådan du bruger det hjemme.

Vi har fornyligt fået et nyt energimærke system, hvor det før i tiden hed A+++ - D. Det er nu lavet om til fra A - G, hvor A er det bedste og G er det værste.

Et 55” QLED TV i energimærke G koster ca. 355 kr. Om året, hvor en i energimærket E koster ca. 290 kroner. Så selvom der ikke er langt fra energimærkerne, så er der penge at spare.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg