Hvad er eSport? ? Få den fulde forklaring her (Fra A til Z)

eSport har udviklet sig til at være en milliardindustri. Professionelle computerspillere kan fylde kæmpe arenaer med tilskuere, imens der sidder millioner af mennesker, som streamer med hjemmefra eller ser dem spille på TV. Vi har sat fokus på det voksende fænomen.

Hvad er eSport? eSport er en konkurrencepræget aktivitet ligesom almindelig sport, men her dystes der via elektroniske apparater såsom PC’ere og spillekonsoller. E’et i eSport står for elektronisk, og der bliver både arrangeret solo- og holdkonkurrencer i diverse computerspil.

Der bliver dystet om millioner af kroner til de store turneringer i eSport. Nogle af de mest kendte spil er Fortnite, Counter-Strike, Dota 2, League of Legends, Fifa og Starcraft, men eSport verdenen er meget større end det. Vi har dykket ned i alt, hvad vi ved og kan finde om eSport. Læs med her.

Alt om eSport i Danmark

eSport branchen tiltrækker i disse dage en utrolig stor opmærksomhed. Den stærkt stigende popularitet inde for eSport har været bemærkelsesværdig, men desto mere industrien vokser, desto mere kompleks bliver den også.

Danmarks officielle eSport forbund

Tilbage i 2007 blev organisationen ESD oprettet, som står for Esport Danmark. Organisationen arbejder målrettet for, at eSport skal blive kendt og anerkendt i hele verden. Trods eSportens forholdsvis korte historie, har eSport dog været populært i Danmark i længere tid end det.

Stolt gaming nation

Danmark har hoppet tidlig med på vognen, når det kommer til eSport, og anses for at være en af de bedste gaming-nationer i verden. Allerede i 2001 var den legendariske Counter-Strike clan SoA, Spirit of Amiga, til CPL som står for The Cyberathlete Professional League.

Teknologierne og populariteten for eSport har været i en eksponentiel udvikling lige siden.

De bedste i mange spil

Udover at være nogle af de allerbedste i Counter-Strike, hvor vi har flere gode nuværende hold såsom Astralis, North og Heroic, så er Danmark også gode til andre computerspil. Den mest vindende eSportsudøver målt på præmiepenge er lige nu fra Danmark. Hans gameralias er N0tail, og han er en af verdens bedste til Dota 2.

Derudover har Danmark også haft en verdensmester i FIFA og generelt gjort det fremragende i andre spil som League of Legends, og vi kunne blive ved….

Danmark er nummer fire i verden

I 2018 var Danmark det fjerde mest vindende land målt på præmiepenge, og dette var fordelt på meget færre spillere end de tre lande, som lå over. Se tabellen længere nede på siden, hvor vi skriver om: Kan man leve af eSport?

Hvorfor hedder det eSport?

Det har taget lang tid for mange computerspil at blive betragtet som en rigtig sportsgren. I stedet for bare at kalde det for sport, har man tilføjet et E foran, som står for electronic. Der er dog ingen tvivl om, at eSport kræver lige så meget træning og lige så mange færdigheder, som hvis man vil være professionel i alle mulige andre sportsgrene.

I Sydkorea siges det, at den officielle sport er Taekwondo, men i eSport-fællesskabet ved alle godt, at det er Starcraft, som er deres rigtige, men uofficielle nationalsport.

Esport vokser år efter år

Konkurrencen og fællesskabet inde for eSport har været voksende i lang tid. Det bliver derfor sværere at blive en af de bedste, men derved bliver det også mere prestigefyldt.

Man ser blandt andet, at man kan gå til eSport rundt i hele landet, og virksomheder begynder at oprette deres egne firma eSportshold. Der bliver sågar lavet efterskoler og andre eSportsforeninger, hvor man kan træne diverse computerspil.

Er alle computerspil eSport?

Det er ikke alle computerspil, som bliver betragtet som eSport. Det er lidt ligesom, at det ikke er alt bevægelse, som bliver betragtet som en sport. Det tog dog noget tid, før eSport blev anerkendt, men det er i den grad blevet nu.

Et eksempel på, at det ikke er alle computerspil, som bliver betragtet som eSport er Minecraft. Minecraft er et af de mest populære computerspil i verden, og der er også lavet tiltag for, at man nu kan dyste i spillet, og det er også et spil, hvor man kan udvikle sine færdigheder.

Der bliver holdt turneringer i alt fra Minecraft til Mario-spil, hvor der er pengepræmier, men de tre mest kendte typer, når det kommer til eSport er RTS, FPS og MOBA. Vi giver en forklaring på, hvad det er. Vil du først lige se, hvordan et eSport event kan se ud? Så se filmen herunder.

Det her er eSport!

First Person Shooter (FPS)

First Person Shooter bliver også kaldt for FPS-spil. Her skal man kun kontrollere en protagonist, som man ser i første persons perspektiv. Spillet er centreret om et skydespil, hvor der derfor ofte er debat om aldersgrænserne for spillene.

Eksempler på aldersgrænser

Aldersgrænsen for at spille Fortnite er +12 år.

Aldersgrænsen for at spille Counter-Strike er +18 år.

Eksempler på FPS-spil

Nogle af de første populære FPS-spil var Doom, Duke Nukem og Wolfenstein. Disse spil hittede i starten af halvfemserne. Der er dog sket en hel del sidenhen, hvor det især er blevet mere multiplayer-orienteret i takt med internettets fremgang. Lige nu er nogle af de mest populære FPS-spil disse:

  • Counter-Strike: Global Offensive, 2012
  • Tom Clancy’s Rainbow Six Siege, 2015
  • Apex Legends, 2019
  • Overwatch, 2016
  • Battlefield 1, 2016
  • Call of Duty: Balck Ops IIII

I mange First Person Shooter spil, går man også op i at få en bedre FPS. Her skal man passe på ikke at blive snydt af terminologien. FPS kan nemlig også stå for Frames Per Second, hvilket er vigtigt for mange FPS-spil, hvor reaktionstid ofte er en stor faktor i spillene.

Her ses et eksempel på et billede fra det populære skydespil, Counter-Strike: Global Offensive

Real-Time Strategy (RTS)

Denne genre af computerspil fokuserer på strategien i realtid, hvor man ofte skal være meget taktisk og hurtig til at orientere sig, da man skal kontrollere mange træk. Her skal man ofte beherske en hel hær samtidig med, at man skal styre diverse ressourcer.

Nogle af de mest klassiske spil i denne genre er Command & Conquer: Red Alert, Dune 2000, men også nogle af de spil, som stadig bliver spillet meget. Her er seks af de bedste RTS-spil nu og gennem tiderne.

  • StarCraft 2: Wings of Liberty, 2010
  • Warcraft III: The Frozen Throne, 2003
  • Company of Heroes, 2006
  • Age of Empires II: The Age of Kings, 1999
  • Total War: Warhammer 2, 2017
  • Star Wars: Empire at War, 2006

Ligesom ved de andre genrer, kunne der sagtens være nævnt mange flere og gode spil her. De traditionelle bliver hele tiden opdateret, og derfor er der mange spil, som godt kan holde sig på toppen i mange år.

Multiplayer Online Battle Arena (MOBA)

MOBA er også kendt som ARTS, som står for Action Real-Time Strategy. Det er lidt ligesom ovenstående RTS-spil, men denne subgenre fokuserer på, at man kun styre en karakter i spillet.

MOBA opstod ved, at folk fik fri adgang til at lave såkaldte mods/modificeringer i spillene.

Her valgte man, at man kun skulle styre en karakter i spillene, og de blev sidenhen udviklet til meget actionpræget og seværdige spil.

Nogle af disse spil er der, hvor der dystes om de største pengepræmier. Her er seks af de mest populære MOBA spil.

  • League of Legends, 2009
  • Dota 2, 2013
  • Smite, 2014
  • Heroes of the Storm, 2015
  • Heroes of Newarth, 2010
  • Vainglory, 2014

Andre populære spil og genre

Ligesom det nærmest er umuligt at nævne alle normale sportsgrene, er det samme gældende inden for eSport, når man skal nævne dem fra A til Z.

Der findes utrolig mange spil, og også spil, som ikke inkluderes i de tre ovenstående genrer. Nogle andre, som er værd at nævne, er MMORPG, ARPG, DCCG, og SVG. Se også to eksempler på spil til hver genre.

Massively Multiplayer Online Role Playing Game (MMORPG)

  • World of Warcraft, 2004
  • Guild Wars 2

Action role-play Game (ARPG)

  • The Elder Scrolls V: Skyrim
  • Diablo (ARPG, Action role-playing game)

Digital Collectible Card Game (DCCG)

  • Magic: The Gathering Online, 2002
  • Hearthstone: Heroes of Warcraft, 2014

Simulation Video Games (SVG)

  • The Sims, 2000
  • FIFA, NBA, NHL etc.

[E-sport udstyr] Hvad har man brug for?

For at dyrke eSport har du brug for en computer at spille på. Alt efter, hvilke spil man vil spille, har man brug for forskelligt udstyr. Nogle spil kan spilles på mange enheder såsom PC, PlayStation, Xbox, Nintendo, Smartphones etc. og andre spil er lavet specifikt til en bestemt konsol.

eSport er lidt af en luksus sport, hvor der tit er fokus på udstyret for at få marginale fordele over konkurrenterne. Det kan være ved at forbedre reaktionstiden, bedre lyd eller bare det at sidde bedre på stolen.

Vi har samlet alt vores gaming-gear i en kategori, som du kan finde her ? Gaming udstyr. Leder du efter noget specifikt, kan du eventuelt prøve at tjekke underkategorierne ud:

Kan alle dyrke eSport?

eSport-fællesskabet er meget mangfoldigt. Det kræver dog som sagt noget elektronisk udstyr. Derudover skal man også opfylde nogle aldersgrænser til nogle af spillene. Når det så er sagt, så ja, eSport er for alle.

Der har været en overvægt af unge mænd, som har dyrket eSport, men det er efterhånden blevet for alle aldre, som man støder på, når man dyrker eSport.

Man ser også, at mange flere piger og kvinder begynder at blive utrolig dygtige og dyster til store eSportsevents.

Komplet gaming-sæt

Nogle elementer, der kan forbedre ens spiloplevelse, er tastatur/mus/måtte og headset. Se denne video, hvor vi introducerer vores komplette gamersæt fra Deltaco. Nævnte produkter kan ses i bunden efter artiklen. 

Kommuniker via VoIP

De fleste store online eSport-spil er lavet i multiplayer format. Det vil sige, at man spiller sammen med andre, og man er slet ikke så asocial når man spiller computer, som nogle folk(måske forældre) tror.

Man kommunikere med sine holdkammerater eller venner på diverse VoIP’s, Voice over IP, hvilket er en gratis form for telefoni. Vær opmærksom på, at tonen godt kan være lidt hård i nogle forummer.

Nogle af de mest populære programmer til at kommunikere er TeamSpeak, Ventrilo, Skype og Discord. Den sidstnævnte har vundet utrolig stor fremgang, og vi har skrevet en lang artikel om, hvad Discord er, og hvordan det fungerer. Læs mere om det her ? Hvad er Discord? Lær alt om programmet

Trådløs router

Når det kommer til eSport, så spiller og kommunikerer man næsten altid over internettet. Det er derfor essentielt at have en god forbindelse. Her kan en trådløs router være en vigtig fordel til både stationære og mobile enheder.

En trådløs router er den perfekte løsning til dig, der ønsker hurtig, sikker og problemfrit internet til flere enheder samtidig. Se denne korte video, hvor en af vores avXperter forklarer, hvad du skal vide.

Wifi Repeater

For ikke så lang tid siden, dyrkede man altid eSport via en kabelforbindelse. Det trådløse internet er dog blevet så godt, at man kan spille mange og krævende spil over en Wi-Fi-forbindelse. Den kan dog godt blive svækket, hvis man eksempelvis har et stort hus og sidder langt væk fra Wi-Fi-kilden.

Der er en løsning til dette problem, nemlig en WiFi-Repeater. Hør mere om den her. 

Netværkskabel

Mange gamere foretrækker stadig at spille med kabel, da det stadig er en mere sikker og stabil forbindelse. Der er dog også forskel på de forskellige netværkskabler. Vil du blive klogere på dette, kan du se denne video. 

Kan man tjene penge på at spille computer?

Ja, man kan tjene penge på at spille computer, mange penge. Det er næsten ingen hemmelighed mere, men der er selvfølgelig stor forskel på, hvor mange penge man kan tjene. Der kommer hele tiden flere og flere, der blot lever af at spille computer og dyrke eSport.

Det vil altså sige, at nogle bliver millionærer på at spille computer, og her er danskerne faktisk et rigtig godt eksempel.

Danmark er for vilde til eSport [2018 Stats]

Danmark havde et helt vildt år 2018, når det kommer til eSport. Selv vores daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen dukkede op og holdte en anerkendende tale til et stort event, Blast Pro Series, som blev afholdt i et fyldt Royal Arena med omkring 12.000 mennesker.

Se klippet med Lars Løkke her

Statistikker lyver ikke

Hvis der er nogen, der er i tvivl om, at Danmark er en af de bedste eSportsnationer i verden, kan man blot se med på denne statistik. Statistikken viser top 10 lande målt på præmiepenge i 2018 fordelt på antallet af de bedste spillere.

Danmark har en utrolig flot fjerdeplads efter USA, Kina og Sydkorea, men dette var også et næsten uvirkelig godt år, hvor danskerne især havde succes i Counter-Strike: Global Offensive og Dota 2.

LandPræmiepengeAntal spillere
USA29.686.432$3804
Kina18.299.035$1209
Sydkorea14.273.418$1225
Danmark10.556.589$414
Finland7.447.938$352
Rusland6.987.698$759
Sverige6.335.525$528
Frankrig6.238.783$956
Canada5.049.949$696
Tyskland4.412.613$853

Kilde: https://www.esportsearnings.co... 

eSportsearnings er en service, som følger og deler offentlige informationer vedrørende eSport, heriblandt præmiepenge. Her kan man se, hvordan præmiepengene vokser hvert år, hvordan de fordeles både på lande, spillere og forskellige spil.

Astralis lå nummer et i verden i 14 måneder

Danske Astralis er den mest vindende Counter-Strike clan nogensinde. De har vundet mere end 45 millioner kroner i præmiepenge, og de bliver ved med at imponere. De mistede for nylig førstepladsen på verdensranglisten, men vandt den hurtigt tilbage igen.

Se deres opslag på Instagram, hvor du kan se hele holdet i deres holdtrøjer, sammen med deres træner Zonic, som er nummer to fra højre i billedet.

NOtail er den mest vindende eSportsudøver

Johan Sundstein går under aliaset NOtail, når han spiller. I både 2018 og 2019 har han med sit hold OG vundet finalen til verdensmesterskabet i Dota 2. Dette har gjort ham til den mest vindende eSportsudøver i verden målt på præmiepenge. Her har han tjent mere end 46 millioner danske kroner.

Kilde: Sport.tv2.dk/esport/ 

Top 13: Præmiepenge i eSport 2018 (Se de største spil)

Listen er lang med gode spil. Vi har fundet top 13 af de spil, som er de største målt på præmiepenge. Listen er fra 2018, og på den nuværende liste i 2019 har Fornite rykket to pladser op, så spillet nu ligger nummer et.

Det er dog meget forskelligt, hvor mange turneringer der bliver afholdt, hvor mange præmiepenge der fordeles, og hvornår de er placeret på året. Af de store spil er det klar Counter-Strike, hvor der bliver afholdt flest turneringer, mens Dota 2 har de største præmiepenge per turnering.

Præmiepenge i eSport

  1. Dota 2 $41,437,368
  2. Counter-Strike: Global Offensive $22,670,015
  3. Fortnite $20,055,832
  4. League of Legends $14,558,458
  5. PLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS (PUBG) $7,758,081
  6. Overwatch $6,597,563
  7. Heroes of the Storm $5,277,279
  8. Arena of Valor $5,190,956
  9. Hearthstone $4,711,852
  10. Call of Duty: World War II $4,280,649
  11. StarCraft II $4,023,230
  12. Rocket League $2,316,090
  13. FIFA 19 $2,178,215

Kilde: https://www.esportsearnings.co... 

Hvordan tjener man penge på at spille computer?

Der er flere måder at tjene penge på, når man spiller computer. Hvis man ser på præmiepengene i de forskellige spil er disse eksponentielt stigende for hvert år. Så der kommer flere og flere præmiepenge i eSport.

Der er også andre måder at tjene penge på, også selvom man ikke nødvendigvis er en af de bedste.

En af verdens største på Youtube

I skrivende stund har en af verdens mest berømte youtubere PewDiePie opnået mere end 100 millioner abonnenter. Hans rigtige navn er Felix Kjellberg, og meget af det indhold han udgiver på Youtube er om gaming.

Her kan du set et eksempel, hvor han sidder og spiller Minecraft, imens han tjener ustyrlig mange penge via denne kanal.

Hvor kan man se eSport? Se mulighederne her

Der er mange muligheder, når man vil følge eSport. Det startede med at blive streamet via internettet, men både DR og TV2’s kanaler er begyndt at vise eSport, og man flere af de andre kanaler følger trop.

Man kan se en masse eSport via YouTube. Der er også lavet noget der hedder HLTV, Half-Life television, hvor man kan følge professionel Counter-Strike.

Den mest berømte måde at se eSport på er via Twitch. De dækker utrolig mange computerspil, og her kan man også tjene penge på at spille computer, selvom man ikke er den bedste til at spille.

Du kan læse meget mere om Twitch på vores artikel herom. Vi skriver blandt andet om de 20 mest populære spil. Læs mere hvis du følger dette link ? Hvad er Twitch (Den bedste forklaring)

Se eSport på dit TV

Selvom du følger eSport over internettet, er der mange måder at få det over på TV’et, også selvom du ikke har et smart-tv. Det kan du blandt andet gøres trådløst med en Chromecast eller Apple-TV. Det kan også gøres via kabel, og her kan det være, at du skal bruge et HDMI-kabel.

Er du i tvivl om, hvordan en Chromecast virker? Læs eventuelt denne artikel ? Chromecast (Opsætning og Installation)

Selvom nogle TV-kanaler er begyndt at sende eSport direkte i fjernsynet, er det ikke alt man kan følge, og det er ellers ofte gratis at se på internettet. Er du i tvivl om, hvordan du kan få indholdet fra din computer, smartphone eller tablet over på TV’et er du altid velkommen til at kontakte vores dedikerede kundeservice.

Giv et kald på 86 32 71 71 eller send en mail på info@avXperten.dk 

Dette var alt, som vi havde om eSport for nu. Hele denne forunderlige verden udvikler sig dog hele tiden, og man kan blandt se, at der også kommer dokumentarer med dette.

Se blandt andet se Astralis - Mod stjernerne på DR-TV, og der er også kommet flere dokumentarer om eSport på Netflix, som giver sjove statistikker over, hvor mange der er begyndt at dyrke eSport.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg