Smarte skruer sender selv stramme-alarm!

Smarte skruer sender selv stramme-alarm!
Billede fra Pixabay
3. maj 2022 kl 09.39
Skrevet af: Lars Ulrick Lousdal

Intelligente nyudviklede skruer kan reducere omkostningerne til vedligeholdelse og reparation. De sender nemlig selv en advarsel, når de er blevet løse.

Forskere fra det tyske Fraunhofer Cluster of Excellence er specialiserede i at udvikle smarte internetløsninger.

I længere tid har de arbejdet på at reducere behovet for inspektioner af store bygningsværker. 

Det gælder for eksempel broer, højhuse eller andre enorme konstruktioner.

Nu har de dygtige videnskabsfolk skabt en ny skruetype, der selv registrerer, når den er blevet løsere end den dag, den blev sat fast.

Hvis den er løs, sender den intelligente skrue nemlig en alarm om, at mekanikerne skal medbringe sit værktøj, så skruen kan blive strammet.

Sender selv alarm

Når det gælder store bygningskonstruktioner som broer, vindmøller, kraner eller rutsjebaner i forlystelsesparker, så er helt afgørende, at skruerne er strammet korrekt.

På grund af bevægelser og forskellige vejrforhold kan skruerne gradvist løsne sig, og derfor er det nødvendigt med løbende vedligeholdelse.

Men nu slipper mekanikerne for at tjekke de store bygningsværker i tide og utide, for de nye smarte skruer sender altså selv en huskeseddel i form af en alarm.

— Læs også: Cool robot-caddie kaster golfkøllen til dig

Intelligente skruer

Den smarte tyske skrueteknik hedder The Smart Screw Connection. De intelligente skruer bliver leveret med en særlig skive, der indeholder et tyndt piezoresistivt materiale.

Det skaber en elektrisk modstand, når en mekanisk kraft bliver påført. 

Når skruen bliver strammet ved selve installationen, er der tre sensorer i skruehovedet, som måler forbelastningskraften.

Hvis kraften ændrer sig over tid, og skruen bliver løs, så er der et mindre tryk på det tynde materiale. I så fald sender skruen et advarselssignal, så den kan blive strammet.

Genial konstruktion

Skruehovedet på de smarte skruer indeholder også et radiomodul, så de kan sende trådløst signal til en basestation, hvis skruerne skal strammes.

De smarte skruer benytter den termoelektriske effekt, så de ikke bliver påvirket af vejrforholdene i samme grad.

Forskernes geniale konstruktion gør altså, at mekanikerne altid ved, om der er en skrue løs et sted.

— Læs også: Smart fleksibel solcelle er måske fremtidens batteri!


E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg