LED vs. Halogen » Lær Alt Om LED & Forskellen på Halogen!

I Danmark bliver vi i stadigt stigende grad mere optagede af at leve på en bæredygtig måde og vælge løsninger, som er gode for miljøet. 

Vi sorterer vores affald, spiser mindre kød, klimaoptimerer vores boliger og gør en masse andre forskellige ting, der mindsker belastningen på den planet, vi alle sammen lever på.

En af de ting, som flere og flere gør, er at vælge LED-pærer i stedet for halogenpærer, der ellers i flere år har været det fornuftige valg.

Dette blogindlæg fokuserer på LED-pærens mange fordele i forhold til halogenpæren, og læser du med videre, vil du bl.a. blive klogere på LED-pærens historie, hvordan den fungerer, hvad den koster at have tændt i timen og meget, meget mere.

Hvad er en LED-pære?

Men hvad er en LED-pære egentlig? En LED-pære er en elektrisk pære, som har et meget lavt energiforbrug og derfor også en meget lang levetid. LED står for Light Emitting Diode, hvilket er betegnelsen for en elektronisk komponent, som udsender lys, når der strømmer elektricitet igennem den.

Det var det korte svar på, hvad en LED-pære er, men der er selvfølgelig meget mere at fortælle en bare det. Hvis du er interesseret og f.eks. gerne vil vide mere om teknikken bag LED-pæren, eller hvilke fordele der er ved at købe LED lys i stedet for en halogenbaseret lys, så skal du bare læse videre.

Hvis du bare gerne vil videre til vores store udvalg af LED-pærer, kan du komme det ved at klikke her.

Hvem opfandt LED-pæren?

Lad os tage et kig i historiebøgerne og slå op under LED-pæren, for dens historie er faktisk ældre, end man måske lige først tror. 

Den går faktisk lige så langt tilbage som glødepærens, men på grund af store huller i forskningsresultaterne, er det først i 1990’erne, at LED-pæren for alvor kommer frem og senere skal vise som en erstatning for glødepæren og sparepæren.

Fordi LED-pæren er så forholdsvis ny på markedet, tror mange også, at den er en ny opfindelse. 

Faktisk blev LED-pæren opfundet for mere end 100 år siden.

I 1878 opfandt Thomas Edison den første glødepære, og bare 30 år senere, i 1907, satte opfinderen Henry Joseph Round strøm til en krystal af stoffet Silicium Carbid, hvilket fik den til at udsende et svagt lys. 

Henry Joseph Round gav lyset betegnelsen “koldt lys”, fordi der ikke blev udsendt varme fra krystallen.

Hvad, H.J. Round ikke var klar over på det tidspunkt, var, at han havde opfundet LED-lyset, hvorfor han da heller ikke gjorde mere ved det. 

I 1921 gjorde opfinderen Oleg Losev samme opdagelse som Round, bare med zinkoxid, og i 1934 gjorde Georges Destriau det med zinksulfid, men heller ikke nogen af dem gik videre med sine fund.

Først i 1962 blev det muligt at producere fuldt menneskeskabte lysdioder, og i 1970 kommer der nye LED-farver til, så man nu har både en grøn og en rød farve og med også kan skabe gult LED-lys. 

Herfra blev forskerne fokus at lave en blå farve, da man med denne og de øvrige farver ville kunne frembringe et hvidt LED-lys, fordi det menneskelige øje opfatter en blanding af gult og blåt lys som hvidt

På dette tidspunkt var lysstyrken stadig svag. 

Det er først i 1980’erne, at det lykkedes at frembringe et LED-lys, som var stærkt nok til at kunne bruges udendørs i sollys.

Undervejs i 1990'erne kom de røde og grønne effektive (high-bright) lysdiodeudgaver, hvilket gjorde, at de kunne anvendes i f.eks. Baglygter til cykler. 

Derefter kom højeffektive (ultra high-bright) i blå lysdiodeudgaver.

Den blå farve gjorde det muligt, at en mindre mængde fluorescerende stof placeret oven på den blå lysdiodechip omdannede en delaf det blå lys til gult.

Dette blev fra cirka år 2003 markedsført som en hvid lysdiode og anvendes bl.a. i cykelforlygter.

Fra omkring år 2009 bliver lysdioderne en fast bestanddel af LCD-skærmes bagbelysning pga. lysdiodernes høje virkningsgrad, som kan spare 10-40% af energiforbruget.

Året efter, i 2010, blev det så muligt at købe LED-pærer som en erstatning for de gamle glødepærer.

Det var historien om LED-pærens tilblivelse, og vi vil nu bevæge os videre til, hvordan den egentlig fungerer.

Hvordan fungerer en LED-pære?

LED er som sagt en forkortelse for light emitting diode, men for at forstå, hvordan en LED-pære fungerer, skal man vide lidt mere end det.

At det er en Light Emitting Diode-pære, fortæller, at pæren består af dioder, som udsender lys. 

Dioden har ikke en metaltråd, der lyser og kan risikere at brænde sammen, ligesom en glødepære har, hvilket gør, at dioden i en LED-pære holder meget længere. 

På samme tid udsender en diode meget mindre varme, og det betyder både, at den er mere energieffektiv, og overophedning reduceres.

Helt grundlæggende kan man sige, at LED fungerer ligesom en omvendt solcelle. 

I en solcelle strømmer sollys og der dannes strøm. Ved sendes strøm igennem en diode, hvorved der dannes lys. 

Både solcellen og dioden er halvledere. 

Halvlederen i dioden består af en plade, der er fremstillet sådan, at der er et overskud af elektroner på den ene side og et underskud af elektroner på den anden side.

Når der sættes en spænding henover halvlederen, vil de overskydende elektroner bevæge sig fra materialet med et overskud af elektroner til materialet med underskud af elektroner og videre mod den positive pol. 

Der vil således løbe en strøm igennem halvlederen, hvilket resulterer i, at der kommer lys.

Hvad koster en LED-pære i timen?

Har du læst med ovenfor, ved du nu, hvordan en LED-pære fungerer. Men hvad der er langt mere interessant er, hvor meget du rent faktisk kan spare ved at skifte til LED-pærer.

I den følgende beregning sammenligner vi en helt almindelig halogenpære E27 med tilsvarende LED-pære E27. I regnestykket er elprisen 2 kr./kWh, og det forbruget er 3 timer pr dag og 1000 timer pr år, hvilket er det typiske.

Halogenpæren koster pr:

  • Time: 0,04 kr
  • Dag: 0,12 kr
  • År: 40 kr

LED-pæren koster pr:

  • Time: 0,006 kr
  • Dag: 0,018 kr
  • År: 6 kr

Dermed kan ved f.eks. at skifte 5 halogenpærer ud med 5 LED-pærer spare op mod 170 kr hvert år på elregningen.

Bliver LED-pærer varme?

Modsat alle andre lyskilder udsender LED-pærer ikke nogen varme, hvilket ikke kun gør dem mere langtidsholdbare, men også ekstra brandsikre.

Skal LED-pærer ventileres?

Netop fordi LED-pærer ikke bliver varme, så skal de heller ikke ventileres. Det er derfor også muligt at placere LED-lyskilder på steder, hvor det ikke ville være forsvarligt med eksempelvis halogenpærer eller glødepærer, som bliver varme.

Fordele ved en LED-pære

Udover det klimavenlige aspekt ved LED-pærer er det uden tvivl den økonomiske fordel i anvende en pære, som holder i meget lang tid, som for mange er det største incitament til at købe LED-pærer. 

Men fordelene ved LED-pærer er mange, hvorfor vi her ved udpensle de mest væsentlige. Alle fordelene står desuden i punktform til sidst i dette afsnit, så du kan være sikker på at få dem alle med.

Markant længere levetid

Og det er virkelig også markant længere levetid, en LED-pære har. De LED-pærer, som har den længste levetid, kan faktisk holde i 50.000 timer.

Lad os lige sætte det i perspektiv. En almindelig glødelampe holder i gennemsnit kun i 1000 timer, inden den skal skiftes.

En LED-pære kan altså holde op 50 gange så længe som en halogenpære

Det er dog ikke alle LED-pærer, som holder i 50.000 timer, men selv de mindst holdbare har en levetid på 15.000 timer, altså betragteligt længere end en glødepære.

Markant lavere energiforbrug

På samme tid betyder LED-pærens meget lave energiforbrug, at den ofte er mere energivenlig end selv A-pæren. Det er også derfor, at nogle LED-pærer befinder sig i energiklasse A+ eller A++.

Energiforbrug bliver typisk målt i energieffektivitet. Mange LED-pærers energieffektivitet rækker helt op til mellem 50 og 100 lm/watt, mens f.eks. et almindeligt halogenspot kun rækker til mellem 10-19 lm/watt

Du kan altså mindske dit elforbrug væsentligt ved at vælge en LED-pære.

Fordelen ved LED-pærer står også tydeligt frem, hvis man sammenligner watt. 

En glødepære på 60 watt kan f.eks. erstattes af en 8 watts LED-pære, mens en halogenpære på 35 watt kan erstattes med en LED-pære på 4 eller 5 watt.

Det er dog vigtigt at indskyde, at du skal kigge på lumen frem for watt, når du vælger LED-pærer. Dette giver en bedre idé om, hvor meget lys du får.

Lumen er betegnelsen for en pæres ydeevne, altså lysets styrke. Det vil sige, at har du eksempelvis en glødepære på 60 watt, så vil den typisk lyse med 700-800 lumen. 

Skal du erstatte denne med en LED-pære, skal du gå på udkig efter en med et tilsvarende antal lumen.

LED-pæren er altså den mest energieffektive og har samtidigt lang levetid, hvorfor den ikke bare er den mest energivenlige elektriske pære på markedet, men også den klart billigste i det lange løb.

For selvom den er dyrere i indkøbspris, sparer du en del penge i længden både på elregningen og nye pærer.

Godt lys og tænder med det samme

Det må endelig heller ikke glemmes, at LED-pæren også har et relativt godt lys. En af kvaliteterne ved glødepærer og halogenpærer er det behagelige, varme lys, som de billigere LED-pærer indtil videre ikke har kunnet præstere.

Men LED-pæren er dog blevet forbedret på dette område. De bedste på markedet i skrivende stund har en farvegengivelse på 90-95 Ra, mens de bedste gløde- og halogenpærer ligger på 99 Ra.

Farvetemperaturen på de bedste LED-pærer ligger ligeledes mellem 2500 og 3000 Kelvin, og man siger gerne, at den optimale farvetemperatur er 2.700 Kelvin (varmt, hvidt lys)

De gode LED-pærer kan derfor sagtens levere et godt, varmt og farverigt lys.

Derudover tænder LED-pæren med det samme, hvilket ikke er uvæsentligt. A-pæren, som er den mest kendte energisparepærer, tager ret lang tid om at opnå fuld lysstyrke. 

Denne irritation er der ikke med LED-pærer, som ligesom glødepæren yder for fuld kraft, så snart der tændes for kontakten.

Sidst men ikke mindst fås LED-pæren både som retningsbestemt og ikke-retningsbestemt lyskilde. 

Den retningsbestemte LED-pære er et godt alternativ til halogenspots, mens den ikke-retningsbestemte LED-pære er god til at erstatte den gamle, energislugende glødepære.

Alle fordelene ved LED-pærer i punktform

  • LED-pærer er energibesparende. Faktisk bruger en LED-pære op til 80% mindre energi i forhold gløde- og halogenpærer og op til 50% mindre i forhold til sparepærer og lysstofrør.
  • LED-pærer er meget langtidsholdbare med en holdbarhed helt op til 50.000 timer. Det vil faktisk sige, at tænder du en LED-pære, vil den lyse konstant i 5 år, hvis du aldrig slukker den, og 50 år, hvis den slukkes og tændes normalt i en husstand. Det er derfor meget sandsynligt, at elektronikken står af, før LED-pæren gør det.
  • Du kan tænde og slukke for en LED-pære i en uendelighed uden den påvirkes af det. Kontakten går nok i stykker før LED-pæren.
  • En LED-pære er meget miljøvenligt. Faktisk kan op til 97% af alle komponenterne i en LED-pære genbruges. Sparepærer og lysstofrør er derimod farligt affald, og her genbruges kun ca. 3%.
  • LED-pærer lyser for fuld styrke med det samme, hvorimod sparepære kan tage op til 20 minutter om at nå fuld lysstyrke.
  • LED-pærer indeholder Ingen kviksølv eller andre farlige kemikalier i produktet.
  • LED-pærer udsender ingen IR- eller UV-stråling, der skader omgivelserne.
  • LED-pærer “flimrer” ikke som sparepærer og lysstofrør kan have en tendens til at gøre, hvilket er ret generende for øjet og hjernen
  • LED-pærer udleder ingen spildvarme (energitab), som alle andre lyskilder gør.
  • LED-pærer kan tåle høje udsving i den omgivende temperatur. Faktisk er LED-pærer endnu billigere i kolde miljøer.
  • En LED-pære er meget brudsikker og kan dermed fragtes uden nogen risiko for skader.
  • Ens investering i en LED-pære er tjent ind igen efter 1-3 år, alt efter hvor meget den er tændt.
  • En LED-pære lyser fremad, hvorfor der ikke er noget spild bagud eller opad.
  • 3 gange i døgnet sender forsyningsvirksomheder overskudsstrøm ud i netværket, hvilket skaber et pres på lyskilder og tryk på måleren. Men LED-pærer tager ikke imod dette press, hvorfor strømmåleren heller ikke læber hurtigere, når man bruger LED-lys. Gløde-, halogen- og sparepærer lyser kraftigere og bruger ekstra strøm.

Dette skal man være opmærksom på, når man køber en LED-pære

Der er en række forskellige aspekter, som du skal være opmærksom på, når du køber en LED-pære. Først og fremmest er det meget vigtigt, at du vælger den rigtige sokkel, så din LED-pære også passer ned i din lampe. 

Soklen er den del af pæren, som sættes i lampen. 

De fleste LED-pærer laves med sokler, der svarer til både glødepærer og halogenpærer, hvorfor du altså nemt kan erstatte det ene med det andet. 

OBS: Husk at læse beskrivelsen, så du ikke får bestilt en LED-pære, der har en forkert sokkel.

Du skal også tjekke, om LED-pæren kan bruges i lamper, hvor lyset kan dæmpes. Det er ikke alle LED-pærer, som kan dæmpes, og det vil fremgå på pakken, hvis det er tilfældet. 

Det er vigtigt at lysdæmperen er kompatibel med LED, da der ellers kan opstå problemer.

Derudover kan det også være en god idé at gøre sig bekendt med de følgende begreber:

Watt

Skiftet fra glødepæren til forskellige mere energivenlige pærer, såsom LED-pæren, betød også et skift et skift i de enheder, som bruges til at udregne pærens kapacitet. I dag er det kun glødepærer der regnes i watt, mens betegnelsen lumen bruges til A-pærer, LED-pærer samt halogenglødepærer.

Watt angiver lyskildens energiforbrug, og antallet af watt har tidligere altid været det, man har gået ud fra, for at angive en pæres lysmængde.

Lumen

Lumen er et udtryk for lysstrømmen, hvilket vil sige mængden af lys, som en pære udsender, og er derfor en mere præcis angivelse end watt. Når du skal købe en LED-pære, skal du kigge på lumen. 

Du skal være opmærksom på, at lysstrømmen med tiden kan falde en anelse. Dette er gældende for alle typer af pærer, men fordi energivenlige pærer har en markant længere levetid, skal du huske at købe en pære med en lidt højere lumenværdi, end den du gerne vil opnå.

Læs mere her: Hvad er Lumen

Fra watt til lumen

Herunder ser du en konverteringstabel, der viser, hvad et bestemt antal watt svarer til i lumen.

WattLumen
15140
25250
40470
60800
751050
1001520

Energieffektivitet

Når vi nu har nævnt både watt og lumen, skal vi også beskrive begrebet energieffektivitet. Energieffektiviteten udtrykker, hvor mange lumen der forbruges per watt.

Er energieffektivitet er høj, skyldes det enten, at den har et lavt energiforbrug (bruger få watt) eller har en stor lysstrøm (lumen).

Retningsbestemt lys

En pæres lumen angiver, hvor meget lys pæren udsender i alle retninger. Men hvis man har at gøre med retningsbestemt lys, skal dette revurderes.

Retningsbestemt lys er det, som de fleste kender som lyspots.

Spots oplyser kun et mindre og fokuseret område modsat en pæreformet pære, der lyser i alle retninger. Spots bruges gerne ved arbejdsområder som f.eks. køkkenet og kontoret.

Retningsbestemt lys måles ikke i lumen, men i stedet den enhed, der hedder candela. Candela angiver, hvor meget lysstrøm pæren udsender i det specifikke belyste område. Lysets vinkel måles, hvilket afslører, hvor stor en vinkel lyset dækker. En stor lysvinkel giver et stort belyst område, og en lille lysvinkel giver et lille belyst område.

Farvetemperatur og -gengivelse

For at få det mest behagelige lys skal du sætte dig ind i pærens farvetemperatur og farvegengivelse.

Farvegengivelse angives i Ra, og naturligt dagslys har en farvegengivelse på 100 Ra. Derfor er 100 Ra også den mest eftertragtede farvegengivelse

De bedste energipærer kommer op på 95 Ra, mens de ikke-energivenlige pærer kommer helt op på 99 Ra.

Farvetemperaturen oplyses i Kelvin, hvor den mest optimale farvetemperatur er omtrent 2700 Kelvin. 

Denne farvetemperatur giver et varmt og behageligt lys. Går op i en højere tempeatur vil pæren give et koldere lys, går man modsat ned i temperatur bliver lyset varmere. De fleste pærer kan fås med den optimale Kelvin-værdi på de 2700.

Hvilken LED-pære skal man vælge?

Hvis du har læst dette blogindlæg fra toppen og ned, har du lige færdiggjort et afsnit om, hvad du skal være opmærksom på, når du køber en LED-pære. Men der findes også mange forskellige typer af LED-pærer, og herunder vil du få en introduktion til dem, vi forhandler i shoppen.

E27 - LED-pærer

En LED-pære med en E27-sokkel, siges også at være en LED-pære med en stor sokkel/fatning. E27 er en sokkel med gevind, som skrues ind i fatningen. E27 LED-pæren findes hos os som:

E14 - LED-pærer

En LED-pære med en E14-sokkel, siges også at være en LED-pære med en lille sokkel/fatning. E14 er en sokkel med gevind, som skrues ind i fatningen på mindre væglamper og lignende. E27 LED-pæren findes hos os som:

G4 - LED-pærer

G4 er en sokkel, som benyttes til indbygningsspots. Det er en fysisk lille LED-pære, hvis sokkel kendes på dens to stifter.

G9 - LED-pærer

G9 LED-pæren er ligesom G4 LED-pæren en stiftpære. Den kendes på sine to små, brede metalfødder, som presses ind i fatningen.

GU10 - LED-pærer

GU10 LED-pæren har en fatning, som benyttes i spotlamper med 230 volt, hvor pæren er synlig.

GU4/MR11 - LED-pærer

En GU4/MR11 LED-pære ligner til forveksling den lidt større GU5.3/MR16 sokkel, men har lidt tyndere ben, der er stifter ligesom G4 LED-pærens.

GU5.3/MR16 - LED-pærer

En GU5.3/MR16 LED-pære ligner til forveksling den lidt mindre GU4/MR11 5.3 sokkel, men har lidt tykkere ben, der er stifter ligesom G4 LED-pærens.

LED-spotpærer

Vi forhandler flere LED-spotpærer med forskellige fatninger. LED-spotpæren er et energivenligt alternativ til de almindelige spotpærer. LED-spotpæren har vi i de følgende fatninger:

PL-C - LED-pærer

En PL-C LED-pære er en lysstof LED-pære, som er en billigere og mere energivenlig løsning end de gamle lysstofrør. PL-C står for plug-in Cluster fluorescerende lys.

B22 - LED-pærer

En LED-pære med en B22-fatning har den samme størrelse sokkel og udformning som den klassiske E27-sokkel, men har ikke noget gevind. Den skal i stedet klikkes fast.

Philips LED-pærer

Vi har et stort udvalg af LED-pærer fra Philips. Med en Philips LED-pære får du et højkvalitetsprodukt, der garanteret holder i lang tid.

Philips Hue - LED-belysningsløsninger

Philips Hue er en smart belysningsløsning, hvor du med trådløse WiFi-LED-pærer kan styre lysets styrke og farve med et tryk. Philips Hue har vi i de følgende kategorier:

Osram LED-pærer

Vi har et stort udvalg af LED-pærer fra Osram. Med en Osram LED-pære får du et højkvalitetsprodukt, der garanteret holder i lang tid.

Smart Home belysning

Smart Home belysning er den nyeste og smarteste løsning inden for belysning. Med Smart Home belysning kan du styre lyset i dit hjem fra en app, da Smart Home-pærerne har indbygget WiFi. I kategorien Smart Home belysning har vi de følgende typer:

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg