Spartel
Her finder du vores udvalg af spartler til dit næste projekt derhjemme eller på arbejdspladsen.
Spartel - værktøjet til mange formål
Her på siden finder du udvalget af spartler, som er et fremragende værktøj at have liggende i din værktøjskasse.
En spartel kan bruges til rigtig mange formål, fra det tiltænkte formål, som er at spartle inden maling, til at hjælpe dig med at få løsnet genstridige klistermærker.
Det er en god idé at have forskellige størrelser af spartler liggende i værktøjskassen, for eksempel en lille, mellem og stor, så kan du klare rigtig mange opgaver.
En spartel er dog ikke bare en spartel, der findes mange forskellige typer, størrelser og ikke mindst materialer, nogle er bløde og kan bøjes, hvor andre er helt stive.
Hvilken spartel der er den rigtige til din opgave, kan du måske finde svar på herunder, hvor nogle af de mest brugte spartler er beskrevet.
De 7 oftest anvendte spartel typer
Mange spartler er lavet til et specifikt formål og så er der nogle lidt mere alsidige spartler, herunder kan du finde en kort forklaring på de forskellige spartler.
#1 - Stålspartel
En stålspartel er en alsidig spartel, der med et stærkt blad og skarpe kanter, gør den velegnet til mange opgaver og alle typer af spartelmasse.
Stålspartlen har ofte et greb af enten træ eller plastik, og på de nyere modeller er grebet ofte udformet ergonomisk korrekt, så du mindsker risikoen for smerter i håndleddet.
Stålspartlen kan fås i mange størrelser og bredder, og den egner sig især til opgaver som for eksempel:
- spartling af mindre huller og revner
- afskrabning af tapet
- afskrabning af maling
- afskrabning af klistermærker mm.
Med en stålspartel i værktøjskassen kan du løse rigtig mange forskellige opgaver, og har du den i flere størrelser, har du altid et effektivt stykke værktøj ved hånden.
#2 - Bredspartel
En bredspartel har ofte et blad af stål og et håndtag i enten træ eller plastik, og den kan bruges til alle typer af spartelmasse.
Oftest bruges denne typer spartel til fuldspartel af vægge, lofter og andre store flader, den kan med fordel suppleres af en stålspartel, til de mindre ujævnheder eller til at tage spartelmasse op på bredspartlen med.
Bredspartlen er som navnet antyder bred og bredden kan variere, men spartlen er kendetegnet ved et relativt kort blad i forhold til bredden.
Det korte blad gør spartlen meget robust og den holder formen, selv efter krævende opgaver.
Afskrabning af for eksempel tapet og maling kan bredspartlen også bruges til, og er især god når der er tale om store områder, fordi den kan afskrabe brede baner.
#3 - Sandspartel
En sandspartel minder meget om en bredspartel, men har ofte lige sider, hvor bredspartlens sider er skrå.
Sandspartlen kan bruges til de fleste typer af spartelmasse, men egner sig især til sandspartelmasse, og bruges primært til fuldspartling af vægge, lofter og andre store flader.
Sandspartlen er lige som bredspartlen reltativ bred og med et kortblad, og ofte kan du se forskel på de to typer ved at sandspartlen ofte har et sort eller mørkt blad, hvor bredspartlens blad ofte er i rustfrit stål.
Sandspartlens greb er som regel lavet i hård plast og kan også fås med ergonomisk udformning af grebet.
#4 - Ergonomisk glittespartel
En ergonomisk glittespartel bruges primært til udjævning af sprøjtespartel og rullespartel, og da den belaster kroppen mindre end en almindelig spartel, da du kan bruge begge hænder på det brede ergonomiske greb.
Spartlen har et let fleksibelt blad og afrundede hjørner, som gør den optimal til at opnå en flot finish af for eksempel spartelmasse påført med rulle eller sprøjte.
#5 - Japanspartel
En Japanspartel minder mest af alt om et stykke fleksibelt stål, med en lille plastik kant på den ene side af spartlen.
Det er ofte helt rektangulære eller kvadratiske spartler med helt lige kanter, og det fleksible blad kombineret med spartlens ofte lille størrelse gør denne type spartel perfekt til mindre opgaver.
#6 - Tandspartel
En tandspartel bruges ofte ved opsætning af fliser og er let genkendelig, med de firkantede hakker på en eller 2 sider af spartlen.
Grebet er ved denne type spartel placeret oven på bladet og det er en ret bred og lang spartel.
Tandspartlen skal sikre at du har et tilstrækkeligt tykt og jævnt lag af fliseklæb, som ikke når alt for højt op i fugerne mellem fliserne.
Du kan få tandspartler med forskellige størrelser og højde på tænderne og som tommelfingerregel kan du regne med at jo større flise, jo større tænder skal tandspartlen have.
Som med alt andet værktøj er det vigtigt at grebet føles godt i din hånd og at det føles behageligt at arbejde med.
Når du vælger din tandspartel kan du overveje at gå efter en rustfri spartel, da disse holder længere og det kan være lettere at arbejde med spartlen, når den ikke er rusten, da fliseklæben så ikke slipper bladet så let.
Er du i tvivl er det altid tilrådeligt at spørge en fagmand, så du opnår det bedst mulige resultat.
#7 - Gummispartel
En gummispartel bruges ofte til at fordele fugemasse mellem fugerne ved fliseopsætning, gummibladet betyder at spartel kan køres helt tæt på fliserne uden at skade eller ridse disse.
Det betyder at fugemassen fordeles flot og jævnt mellem fliserne.
En gummispartel kan også bruges til at spartle ujævne flader, som skal bevare ujævnhederne, eller til at udskrabe kar og murerbaljer.
#8 - Øvrige spartler
Der findes mange forskellige typer af spartler som har mange andre formål, men som er mere specialiseret, som for eksempel:
- Stående spartler, hvor du kan stå op og bruge spartlen til flydespartel
- Fugespartler, med hjørner i forskellige profiler, så du kan få en særlig profil på fugen
- Fugefixer, som hjælper til at få en pæn fuge
- Foliespartel, som er god hvis du skal have folie sat fast
- Limspartel, som bruges ved udlægning af et jævnt lag lim
- og mange flere
5 gode råd til valg og vedligehold af spartel
Herunder er der samlet nogle gode råd til dit valg af spartel, samt hvordan du kan holde din spartel i topform.
#1 - Størrelse på spartel
Størrelsen på spartlen skal ikke bare passe til opgaven, den skal også passe til dig, det betyder at selv om du skal fuldspartle en hel væg, så skal du ikke købe en større spartel end du kan holde til at bruge.
Jo større spartel jo tungere er den at arbejde med.
#2 - Type af spartel
Vælg den type spartel der passer bedst til dit projekt, og har du flere projekter, der kræver forskellige spartler lyder rådet altså at købe en spartel til hver speciale, da det vil gøre dit arbejde lettere og mindske belastningen på kroppen.
Bruger du en forkert spartel, kan belastningen på kroppen blive unødigt større og samtidig kan resultatet blive dårligere.
Nogle gange findes der bare ikke en rigtig spartel til lige præcis den opgave du står med, og i sådan et tilfælde er muligheden at vælge en af de mere alsidige typer af spartel.
#3 - Typer af opgaver for små spartler
Spartler i mindre størrelser kan bruges til mange forskellige arbejdsopgaver for eksempel:
- Reparation af huller og revner
- Reparation af skader på vægge og træværk
- Afskrabning af maling og tapet
- Pletspartling
- Som supplement til en bredspartel eller andre større spartler
Så en stor spartel er ikke nødvendigvis mere anvendelig end en lille.
#4 - Opgaver til store spartler
De større spartler bruges typisk til store flader, som for eksempel lofter og vægge, og de bruges ofte til at fordele større mængder spartelmasse, derfor bruges de ofte til for eksempel:
- Fuldspartling af store overflader
- Spartling af gipsplader og vådrum
- Afskrabning af tapet og maling på større flader.
#5 - Vedligehold din spartel
Du kan let holde din spartel i topform i mange år, blot ved at få den rengjort efter hver gang du har brugt den.
Ved at vaske spartlen af, sikrer du at der ikke sidder indtørret spartelmasse på den, næste gang du skal bruge den.
Hvis ikke bladet er rustfrit, kan du med fordel sørge for at tørre bladet af, så der ikke udvikler sig rust, og har du en spartel med trægreb, kan du give træet lidt olie en gang imellem, så grebet også føles blødt og behageligt at arbejde med om 5 eller 10 år.
Bestilte igår, er kommet her til morgen - mega god service!
27. august 2024