Pælebor

Mangler du et effektivt pælebor til opsætning og udgravning til stolper eller lignende, så finder du løsninger her. Gør arbejdet meget nemmere med en af vores effektive pælebor.

Læs mere om Pælebor

Pælebor - Hurtig og effektiv udgravning til stolper

Her på siden finder du vores udvalg af pælebor, som gør det hurtigt og effektivt at grave ud til stolper, når disse skal placeres i en frostfri dybde.

Der findes flere typer af pælebor og det er et næsten uundværligt stykke værktøj, når du for eksempel skal have sat et nyt hegn, bygge en ny carport eller have andre ting placeret i et dybt hul i jorden.

Du kan selvfølgelig grave et hul med en spade, og det kan sagtens lade sig gør, hvis det kun er et enkelt hul, men skal du have gravet flere dybe huller, kan du spare både tid og kræfter, ved at bruge et pælebor.

Er du i tvivl om hvilket pælebor du skal vælge og hvad du skal kigge efter, når du skal vælge, så kig med herunder, hvor vi har samlet lidt god viden om pælebor, der kan hjælpe dig til at finde den helt rigtige løsning til dit behov.

5 ting du bør vide om Pælebor

Der findes flere typer af pælebor, og samtidig kan disse have forskellige tykkelser og længder, som bestemmer hvordan hullets dimensioner ender med at være.

Herunder har vi samlet lidt information omkring pælebor, så du kan blive godt rustet til at vælge det rigtige pælebor til dit projekt.

#1 - Manuelt eller motoriseret Pælebor?

Fremfor at bruge en spade til at grave huller til stolper og pæle, kan du spare en masse tid og kræfter ved at bruge et pælebor, til at grave hullet.

Der findes 3 hovedtyper af pælebor, og alt efter hvor mange huller du skal have lavet og hvor ofte du regner med at bruge pæleboret kan en type være mere fordelagtig end en anden.

Et pælebor ligner mest af alt en forvokset skrue, med en spiral af forskellig tykkelse i bunden af en metalstang.

Denne spiral kan drives på 3 forskellige måder, ved håndkraft, med en brændstofmotor eller med en elmotor.

De tre hovedtyper af pælebor er således manuelt, elektrisk eller benzindrevet pælebor.

Typerne af pælebor ligger i hver deres prisklasse og derfor er det i høj grad et spørgsmål om hvor ofte eller til hvor stort et projekt du skal bruge pæleboret, der afgør om du skal vælge det ene eller det andet.

Et manuelt pælebor er et fremragende alternativ til en spade og det gør det væsentligt lettere at få de korrekte dimensioner på hullet.

Der skal dog stadig lægges kræfter i at drive pæleboret rundt, så spiralen kan dreje jorden op og lave hullet.

Derfor er det manuelle pælebor særlig velegnet til mindre projekter, og til dig der ikke regner med at bruge pæleboret så ofte.

Det er dog værd at overveje at et pælebor også kan bruges, når der skal plantes hæk, buske eller træer i haven, så det på den måde kan tjene flere formål, og det manuelle pælebor er også den billigste af de tre hovedtyper.

Har du gang i et lidt større projekt hvor du har brug for at lave flere huller, og har du adgang til en stikkontakt i nærheden, kan du med fordel overveje et elektrisk pælebor.

Det elektriske pælebor kan dog have den begrænsning at det ikke er helt ligeså stærkt som eksempelvis et benzindrevet pælebor, derfor kan det i tunge jordarter have udfordringer med at få fat i jorden.

Et elektrisk pælebor er en god mellemting mellem et manuelt og et benzindrevet pælebor, og dette afspejler sig ofte også i prisen, som ligger i et niveau mellem de to øvrige typer.

Har du et større projekt på tegnebrættet eller forventer du at du ofte skal bruge et pælebor, så kan du med fordel overveje et benzindrevet pælebor.

Det benzindrevede pælebor er kraftigt og kan bruges i alle jordtyper og på steder hvor der ikke er adgang til strøm, og det gør næsten hele arbejdet for dig og gør det hurtigt.

Denne type pælebor kræver dog en god fysik, da det virkelig tager ved, når du går i gang, derfor skal du være sikker på at kunne styre det og stå imod rotationen, men det er absolut en rigtig god løsning, når der skal laves mange huller.

#2 - Størrelse på Pælebor

Pælebor kan fås i forskellige tykkelser og længder, hvilket betyder at du bør overveje hvilke dimensioner du har brug for til din stolpe, pæl eller busk.

Størrelserne på pæleboret kan variere for alle de tre typer og det mest almindelige er at diameteren på spiralen er enten 10, 15 eller 20 cm. hvilket passer med dimensionerne på de mest gængse stolper.

Du kan dog godt finde andre størrelser på pælebor end de nævnte, men jo større diameter spiralen har, jo mere kraft kræver det at drive spiralen rundt.

Længden på pælebor er ofte mellem 80 og 90 cm, hvilket betyder at du kan bore huller der er dybe nok til at nå den frostfrie dybde i jorden, som oftest kræves når stolper og pæle skal placeres i hullet.

#3 - Særlige egenskaber for Pælebor

Et pælebor er ikke det mest komplicerede stykke værktøj, faktisk er det et ret simpelt stykke værktøj, hvis fornemmeste opgave er at lave et hul i de dimensioner du ønsker, og ikke ret meget andet.

På nogle pælebor kan der dog eksempelvis være måleinddelinger med angivelse af hver 10. cm, så du kan se på pæleboret hvor dybt hullet er på det pågældende tidspunkt.

For motoriserede pælebor kan der være forskellige egenskaber der knytter sig til motoren, hvilket eksempelvis kan være et sikkerhedsstop, som stoppe pæleborets rotation, hvis grebet løsnes.

Det kan også være en elektronisk start, hvilket gør det let at starte pæleboret op, eller en hastighedsregulering.

Hvis du ønsker særlige egenskaber for dit pælebor, kan du ofte finde disse beskrevet i specifikationerne for boret.

#4 - Sådan bruges et Pælebor

Det kan måske lyde banalt og selvfølgeligt at beskrive hvordan et pælebor, men et pælebor kører ikke jorden automatisk op til overfladen, og det er der mange mennesker der tror.

Derfor kan overraskelsen være stor, når man har drejet pæleboret helt ned i jorden og nu ikke kan løfte det op igen, fordi at det sidder under alt det jord man har løsnet.

Derfor kommer der her nogle gode råd til hvordan du bruger pæleboret korrekt, og hurtigt kan få lavet huller i jorden til stolper og pæle.

  • For hver ca. 5-10 cm. bør du trække pæleboret op af jorden og tømme jorden af spiralen, uanset om det er et manuelt eller motoriseret pælebor.
  • Rammer du en større rod eller en stor sten, så træk pæleboret op, og brug en spade, bajonetsav eller lignende til at fjerne forhindringen.
  • Brug et stolpevaterpas eller en snor med et lod, til at sikre at hullet bliver helt lige.
  • Gør hullet 5 cm. dybere end det skal være og fyld 5 cm grus i bunden, på den måde sørger du for at vandet kan komme væk fra bunden af stolpen, så den ikke rådner.

#5 - Vedligeholdelse af Pælebor

Hvis du gerne vil passe godt på dit nye pælebor, og holde det i god form til at kunne skære gennem de forskellige jordarter, så er vedligeholdelse af pæleboret vejen til dette mål.

Et sløvt pælebor betyder nemlig at du skal bruge længere tid og flere kræfter på at lave hullet, og rust er en af de helt store syndere, når det kommer til et sløvt pælebor.

Samtidig glider et velvedligeholdt pælebor bare lettere gennem jorden end et der har buler og rust på spiralen, derfor:

  • Rengør pæleboret efter brug og sørg for at det er tørt inden opbevaring.
  • Behandl evt. spiralen med rustbeskyttende olie.
  • Sørg for at få rettet evt. buler ud, så det er klar til brug næste gang.
  • Udskift pæleboret, hvis det er vredet skævt


 

 

Betalingskort

 

 

 

Samlet score: 4.7 af 5

avXperten
MenuKontaktKurvSøg
Dag-til-dag levering
Alle hverdage, året rundt
Robotstyrede priser
Sikrer dig en god pris
60 dages returret
Vi hjælper altid
E-mærket
Godkendt siden 2007